Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Nem orvosnak és jogásznak kellene taníttatni a gyerekeket, az informatikus jobban keres

Pár éve még csak 10 ezer programozó hiányzott a munkaerőpiacról, ma már 22 ezer programozó kellene. És ez a szám csak nőni fog. A szülőknek nem orvosnak és jogásznak kellene taníttatni a gyerekeiket, hanem gondolniuk kellene az informatikusi pályára is.

images

images

A magyar szülők 20-25 évvel le vannak maradva: a többség most is úgy hiszi, hogy jogászként, orvosként vagy mérnökként könnyebb érvényesülni. A helyzet ezzel szemben az, hogy a zöldfülű programozók kezdőfizetése átlagosan 250 ezer forint bruttóról indul, ez néhány év tapasztalattal havi 450-500 ezerre feltornászható, speciális tudással azonban a havi egymilliós fizetés is teljesen reális.

Ha mind a 22 ezer programozói álláshelyet sikerül betölteni, és mindenki legalább 250 ezer forintot keres, azzal legalább havi 5,5 milliárd forint áramlana be a munkaerőpiacra. Ha nem a belépő fizetésekkel számolunk, máris sokkal nagyobb összegről van szó, és még nagyobb a programozók GDP-re gyakorolt hatása. Az informatikusok ugyanis az átlag magyar dolgozónál 3-4-szer több GPD-t állítanak elő.

A felnőttek is képezhetnék magukat: a Green Fox Academy 4 hónapos képzésén, egymillió forintos tandíjért szerezhetnek programozói szaktudást. A Codecool azt ígéri, hogy másfél év alatt képzi profi programozóvá a jelentkezőket, és Budapesten 390 ezerbe, Miskolcon 300 ezer forintba kerül egy félév, ám ezt csak akkor kell kifizetni, ha sikerült is munkát találni.

Otthonról is lehet programozást tanulni: a Codecademy oldalán ingyen végig lehet venni az alapokat számos programozási nyelven. A Courserán külföldi egyetemek kurzusaira lehet befizetni, és idén a Miskolci Egyetem is elindította a nyílt képzési portálját, ahol az adatbázis-kezeléstől a szerverüzemeltetésig több tucat különböző informatikai kurzusra lehet jelentkezni.

Index
Follow hrportal_hu on Twitter