Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Nincs, aki leszedje az epret

Egyre nehezebben találnak munkavállalókat a gazdák, mert a napszámosok a magasabb bér miatt külföldön vállalnak munkát: itthon 800-1400 forint közöttiek az óradíjak, Ausztriában, Németországban 2500-3100 forint - írja a Népszava.

images

A munkabérek emelkedtek az elmúlt években, így is nehezen találnak napszámosokat. A legalacsonyabb bért a szabolcsi szamócásokban dolgozók kapják, a magasabb összeget pedig a Pest-, illetve Győr-Sopron-Moson megyében keresik az alkalmi munkások - írja a lap.

Apáti Ferenc, FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta a magyar gazdák nem tudnak versenyezni a nyugati bérekkel. Vannak, akik inkább felhagytak a gazdálkodással, annyira nem találtak embert.

A vendégmunkások sem jönnek, mert az ukránok inkább Lengyelországban vállalnak munkát, a románok Olaszországba, Spanyolországba mennek.

A közmunka program sem oldja meg az ágazat problémáját, mert a résztvevő emberek jelentős része nem rendelkezik azokkal a minimális ismeretekkel sem, amelyek elengedhetetlenek.

Azért is nehéz munkaerőt találni, mert a munkák nagyjából 4-6 hónapig tartanak: tavasztól nyárig leszedik, ősszel pedig elültetik. A leszedésnél viszont sok emberre lenne szükség, legalább 10-15 napszámosra.

Fotó: Pixabay
Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter