Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Nőtt az álláskeresők száma

Ötvenötezerrel növekedett november és idén január között a regisztrált álláskeresők száma. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerint az emelkedés két-háromezerrel nagyobb, mint a téli holtszezonban szokásos - írja a Magyar Hírlap.

Harmincötezerrel több álláskeresőt regisztráltak januárban a hazai munkaügyi központokban, mint tavaly decemberben. Így november és január között 55 ezerrel nőtt a nyilvántartottak száma, és az idei év első hónapjában meghaladta a 438 ezret.

Lázár György, az ÁFSZ főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban két-háromezerrel több álláskeresőt regisztráltak, mint amennyit a korábbi évek téli holtszezonjában.

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy egyes területeken romlott a munkaerőpiac helyzete. Ráadásul az enyhe tél az építőiparban most nem indokolt elbocsátásokat. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének tájékoztatása szerint az időjárás miatt egyetlen beruházást sem kellett szüneteltetni. Ezzel együtt az álláskeresők számának növekedését az ÁFSZ főosztályvezetője főként a holtszezon számlájára írja, miután ilyenkor a mezőgazdaság és a turizmus is kevesebb munkaerőt igényel. Ehhez hasonló időszaknak számít a július–augusztus, amikor a belépő pályakezdők miatt nő meg kiugróan a regisztráltak száma a munkaügyi hivatalokban.

Az ÁFSZ adatai szerint a legtöbben továbbra is az észak-alföldi régióban (104 312 fő) regisztráltatták magukat, ott decemberhez képest 7790-nel nőtt meg az álláskeresők száma. A legkevesebben a Nyugat-Dunántúl régióban (32 537 fő) fordultak a hivatalhoz. Itt 4272-vel emelkedett az elmúlt esztendő utolsó hónapjához képest a regisztráltak száma - olvasható a Magyar Hírlapban.

Follow hrportal_hu on Twitter