Megjelent: 5 éve

Nyolcvanezer állás maradt betöltetlen szeptemberben

images

Az NFSZ honlapján közölte, hogy az elmúlt tíz év szeptemberi hónapjait vizsgálva sosem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma.

Szeptemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék.

A múlt hónapban összesen 59,5 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 10,9 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 5,8 százalékkal esett vissza.

Az álláskeresők 29 százaléka - összesen 100,1 ezer ember - tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát, ami 3,3 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

A múlt hónapban 44,9 ezer, az összes álláskereső 13,1 százaléka pályakezdő volt.

Az NFSZ adatai szerint éves viszonylatban a férfiak száma 11,5 százalékkal, míg a nőké 8,9 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők között.

Az álláskeresők 52, 8 százaléka középfokú iskolai végzettséggel rendelkezett, 41,3 százaléka legfeljebb általános iskolát végzett, 5,9 százaléka pedig felsőfokú végzettségű.

A középfokú végzettséggel rendelkezők 30,0 százaléka végzett szakiskolát vagy szakközépiskolát, 45,6 százaléka szakmunkásképzőben szerzett, 4,5 százaléka technikumi továbbá 19,9 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt.

A tárgyhónapban 165,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 32,5 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek (67,5 százalék) pedig szociális jellegű támogatásban részesültek.

Az álláskeresők több mint fele (51,7 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban - derül ki az NFSZ jelentéséből.

A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (2,2 százalék, illetve 1,5 százalék) rendelkezett, emellett megemlíthető még a kedvező munkaerő-piaci mutatókkal rendelkező területek között Budapest, Vas, Pest, Komárom-Esztergom, illetve Veszprém megye is.

Nyolcvanezer állás betöltetlen

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 június-augusztusi gördülő negyedévben 303,8 ezer volt, ez 6,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,0 százalékponttal volt alacsonyabb.
A foglalkoztatók összesen 67,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban, ezek 72 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe illetve a fővárosba koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások több mint 30 százalékát.

Összességében 2015. szeptemberben 138,1 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 80,1 ezer maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 49,3 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

A legnagyobb (több mint 2 ezer fős) nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest rendelkezett, de Pest, Bács-Kiskun, és Győr-Moson-Sopron megyében is 1 ezer fő feletti támogatás nélküli álláshely bővülés történt. Szeptemberben a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari, a mechanikai gép-összeszerelő, egyszerű szolgáltatási és szállítási, bolti eladó valamint rakodó munkás foglalkozásokra vonatkoztak.

850 főt bocsátottak el

Szeptemberben a foglalkoztatók 847 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük több mint 200 embert a fővárosból és Hajdú-Bihar megyéből küldtek el. A legnagyobb létszámú elbocsátás a Közép-Dunántúli régiót érintette.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter