Megjelent: 8 éve

Nyolcvanezer állás maradt betöltetlen szeptemberben

Több mint 10 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az elmúlt egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a szeptemberi zárónapon 341,7 ezer álláskereső szerepelt, csaknem 40 ezerrel kevesebb, mint 2014 szeptemberében.

Az NFSZ honlapján közölte, hogy az elmúlt tíz év szeptemberi hónapjait vizsgálva sosem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma.

Szeptemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék.

A múlt hónapban összesen 59,5 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 10,9 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 5,8 százalékkal esett vissza.

Az álláskeresők 29 százaléka - összesen 100,1 ezer ember - tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát, ami 3,3 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

A múlt hónapban 44,9 ezer, az összes álláskereső 13,1 százaléka pályakezdő volt.

Az NFSZ adatai szerint éves viszonylatban a férfiak száma 11,5 százalékkal, míg a nőké 8,9 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők között.

Az álláskeresők 52, 8 százaléka középfokú iskolai végzettséggel rendelkezett, 41,3 százaléka legfeljebb általános iskolát végzett, 5,9 százaléka pedig felsőfokú végzettségű.

A középfokú végzettséggel rendelkezők 30,0 százaléka végzett szakiskolát vagy szakközépiskolát, 45,6 százaléka szakmunkásképzőben szerzett, 4,5 százaléka technikumi továbbá 19,9 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt.

A tárgyhónapban 165,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 32,5 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek (67,5 százalék) pedig szociális jellegű támogatásban részesültek.

Az álláskeresők több mint fele (51,7 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban - derül ki az NFSZ jelentéséből.

A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (2,2 százalék, illetve 1,5 százalék) rendelkezett, emellett megemlíthető még a kedvező munkaerő-piaci mutatókkal rendelkező területek között Budapest, Vas, Pest, Komárom-Esztergom, illetve Veszprém megye is.

Nyolcvanezer állás betöltetlen

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 június-augusztusi gördülő negyedévben 303,8 ezer volt, ez 6,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,0 százalékponttal volt alacsonyabb.
A foglalkoztatók összesen 67,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban, ezek 72 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe illetve a fővárosba koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások több mint 30 százalékát.

Összességében 2015. szeptemberben 138,1 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 80,1 ezer maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 49,3 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

A legnagyobb (több mint 2 ezer fős) nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest rendelkezett, de Pest, Bács-Kiskun, és Győr-Moson-Sopron megyében is 1 ezer fő feletti támogatás nélküli álláshely bővülés történt. Szeptemberben a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari, a mechanikai gép-összeszerelő, egyszerű szolgáltatási és szállítási, bolti eladó valamint rakodó munkás foglalkozásokra vonatkoztak.

850 főt bocsátottak el

Szeptemberben a foglalkoztatók 847 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük több mint 200 embert a fővárosból és Hajdú-Bihar megyéből küldtek el. A legnagyobb létszámú elbocsátás a Közép-Dunántúli régiót érintette.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk