Megjelent: 2 éve

Nyolcvanezer idénymunkás hiányzik

Országosan nyolcvanezer, Tolna megyéből több ezer idénymunkás hiányzik, pedig tavasztól őszig nagy szükség lenne rájuk. Akik jelentkeznek, azoknak sokszor olyan magas a bérigénye, hogy nem tudják kigazdálkodni. Sokan első nap még dolgoznak, másnap már nem jelennek meg - írja a Tolna megyei hírportál.

images

Kenesei Dezső bonyhádi gazdálkodó a lapnak elmondta nem találnak traktorost sem, pedig folyamatosan hirdetik az állást. Akik jelentkeznek, azoknak olyan magas a bérigénye, hogy nem tudják megfizetni. "Nemcsak sokat kér, elvárja azt is, hogy hozzuk-vigyük, reggel-este. Ráadásul előre jelzi, hogy nem vállal plusz munkát, pedig ha itt a permetezés ideje, akkor azt csinálni kell" - nyilatkozta a gazda.

Héder Ferenc bátaszéki gazdálkodó szerint egyszerű munkást is lehetetlen találni. Pedig sok munkához nem kell szakértelem, aki jelentkezik és munkába áll az sem biztos, hogy a következő napon is felveszi a munkát.

Vannak folyamatok, amiket muszáj időben elvégezni, így ilyenkor inkább brigádokat vesznek fel, ha azoknak van szabad kapacitása - mondja a lapnak egy harmadik gazdálkodó.

A megyében sok a munkaerő-közvetítő cég, ilyenkor a brigádvezetővel állapodik meg a gazda. Csakhogy ilyenkor nem kapja meg a munkás a teljes napi díjat, a 7-8 ezres díjból, 4-5 ezret kapnak meg. A különbözetből hozza-viszi a brigádvezető a munkásokat.

Az egyik szekszárdi almatermelő azt mondja évről évre nehezebben megfelelő számú csapatot összeszedni. 5 éve még 35 fővel dolgoztatott, most hatot is csak nehezen talált, ők is idősek, így nem terhelhetőek.

Fotó: Pixabay
Tolna megyei hírportál
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter