Megjelent: 2 éve

Nyolcvanezer idénymunkás hiányzik

Országosan nyolcvanezer, Tolna megyéből több ezer idénymunkás hiányzik, pedig tavasztól őszig nagy szükség lenne rájuk. Akik jelentkeznek, azoknak sokszor olyan magas a bérigénye, hogy nem tudják kigazdálkodni. Sokan első nap még dolgoznak, másnap már nem jelennek meg - írja a Tolna megyei hírportál.

images

Kenesei Dezső bonyhádi gazdálkodó a lapnak elmondta nem találnak traktorost sem, pedig folyamatosan hirdetik az állást. Akik jelentkeznek, azoknak olyan magas a bérigénye, hogy nem tudják megfizetni. "Nemcsak sokat kér, elvárja azt is, hogy hozzuk-vigyük, reggel-este. Ráadásul előre jelzi, hogy nem vállal plusz munkát, pedig ha itt a permetezés ideje, akkor azt csinálni kell" - nyilatkozta a gazda.

Héder Ferenc bátaszéki gazdálkodó szerint egyszerű munkást is lehetetlen találni. Pedig sok munkához nem kell szakértelem, aki jelentkezik és munkába áll az sem biztos, hogy a következő napon is felveszi a munkát.

Vannak folyamatok, amiket muszáj időben elvégezni, így ilyenkor inkább brigádokat vesznek fel, ha azoknak van szabad kapacitása - mondja a lapnak egy harmadik gazdálkodó.

A megyében sok a munkaerő-közvetítő cég, ilyenkor a brigádvezetővel állapodik meg a gazda. Csakhogy ilyenkor nem kapja meg a munkás a teljes napi díjat, a 7-8 ezres díjból, 4-5 ezret kapnak meg. A különbözetből hozza-viszi a brigádvezető a munkásokat.

Az egyik szekszárdi almatermelő azt mondja évről évre nehezebben megfelelő számú csapatot összeszedni. 5 éve még 35 fővel dolgoztatott, most hatot is csak nehezen talált, ők is idősek, így nem terhelhetőek.

Fotó: Pixabay
Tolna megyei hírportál
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter