Megjelent: 1 hónapja

Orbán Viktor fizetése 135 százalékkal nőtt 2022-ben

Orbán Viktor illetménye 1,5 millió forintról 3,55 millióra nőtt idén, de messze az infláció mértékét meghaladóan emelkedtek az államtitkári, a miniszteri és a jegybanki vezetői fizetések is.

images

A 24.hu összegyűjtötte, mennyivel nőtt az állami vezetők fizetése 2022-ben:

  • Orbán Viktor miniszterelnök fizetése emelkedett a legjelentősebb mértékben 2022-ben: 135 százalékkal. A miniszterelnöki illetmény 1,5 millióról 3 millió 555 ezer forintra nőtt. Jövőre ráadásul az idei 135 százalékos emelkedés után 860 ezer forinttal nőhet a kormányfő járandósága, a képviselői illetménnyel együtt 5 millió 727 ezer forint lehet.
  • Januárban sávos rendszerben emelték a polgármesteri és az alpolgármesteri juttatásokat is: az 500 fősnél kisebb helységek polgármestereinek fizetése 299 ezer forintról bruttó 520 ezerre emelkedett.
  • A képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok közül összesen 16 kormánypárti politikus örülhetett a közel 700 ezer forintos fizetésemelésnek: 1,3 millióról 1 millió 975 ezer forintra nőtt a bérük, a képviselői tiszteletdíjukkal együtt pedig 3,3 millió forintot keresnek.
  • Nyáron a kormányfő 653 ezer forint fizetésemeléssel örvendeztette meg a minisztereit is, amikor 2 millió 632 ezer forintos illetményt állapított meg nekik. 
  • A megyei jogú városok és a budapesti kerületek polgármestereinek illetményét korábban a köztisztviselői alapilletményhez kötött államtitkári fizetésben állapították meg, ami akkor 997 ezer forint volt. Azóta az államtitkári javadalmazás a duplájára emelkedett, már közel 2 millió forintnál jár, a polgármesterek bérét az emelés után 1,3 millió forintban szabták meg.
  • A jegybanktörvény legújabb módosításával rendezték a jegybankelnök, Matolcsy György és helyetteseinek fizetését. Matolcsy illetményét még 2016-ban emelték meg 5 millió forintra, helyetteséit pedig 4,5 millió forintra. Az infláció miatt azonban sokat vesztett értékéből a jegybank vezetőinek bére, ezért most a bruttó átlagkeresethez kötötték a fizetésüket. A jegybank elnök az átlagbér tizenkétszeresét kapja, így márciustól 6,2 millió forint fölötti összegre számíthat, a helyettesei 5,6 millióra, ami 24 százalékos növekménynek felel meg.

Hasonló mértékben nő a monetáris tanács és a felügyelőbizottság tagjainak a tiszteletdíja is. 

  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek