Megjelent: 1 éve

Ott is leépítik a közmunkát, ahol nincs más munkalehetőség

A munkaerőhiányra hivatkozva a kormány elkezdte leépíteni a közmunkaprogramot, pedig a keleti országrészben és a falvakban nagy szükség lenne rá - írja a Népszava.

images

images

A Policy Agenda a lapnak készített felmérést, amiből kiderül, hogy a közmunkaprogram leépítésekor nem vette a kormány figyelembe a hazai munkaerőpiac területi egyenlőtlenségeit - írják.

2016-ban még 223 ezren dolgoztak közmunkásként, az idei év első négy hónapjában ez 150 ezer főre csökkent, országosan 33 százalékkal kisebb a létszámuk.

A kormány idén 40 milliárd forinttal kevesebbet fordít a programra, jövőre pedig még 45 milliárddal kevesebb jut rá, így várhatóan 130 ezerre csökken a létszám. Szerintük azok a közmunkásuk, akiknek így nem jut munka, a munkaerőhiány miatt visszatudnak térni a munka világába.

A leépítés során nem vették figyelembe, hogy a keleti országrészben, és a kistelepüléseken kevés a munkalehetőség, és arányaiban ugyanannyi közmunkás került ki a rendszerből, mint a nagyobb városokban.

Népszava
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter