Megjelent: 5 hónapja

Relocation Academy képzés ajánló

Szeptemberben indítja az idei év utolsó 60 órás nyílt Relocation Academy képzését az Expat-Center, amely több mint 10 éve foglalkozik a nagyvállalatok külföldi kollégáival kapcsolatos ügyintézéssel, legyen az lakáskeresés, engedélyek intézése, vagy éppen iskolaválasztás a gyermek számára. Cziczárdi Györgyi, 14 évnyi global mobility tapasztalattal nemcsak a képzés ötletgazdája, de oktatóként is részt vesz a témában. Vele beszélgettünk.


Miért van szüksége a vállalatoknak a relocation képzésre?

Nemrég cikkeztek róla, hogy a Bevándorlási Hivatal 2018-as felmérése szerint a tavalyi év harmadik negyedév végéig 150%-kal több külföldi érkezett Magyarországra munkavállalás céljából, mint a korábbi évben. Ez már önmagában is mutatja, hogy mekkora igény van erre a tudásra. Ráadásul még mindig sokan csak a kollégák tanácsaiból illetve szájhagyomány útján jutnak hozzá néhány információ foszlányhoz, de a teljes képet nem feltétlenül látják, ami sok kellemetlenséget okozhat.

Például a munkaügyi bírságok, az engedélyek csúszása, vagy elutasítása, még rosszabb esetben a munkavállaló kiutasítása. Ezek mind számszerűsíthető üzleti károkat okozhatnak, a naprakész tudás viszont segít mindezek elkerülésében.

A másik meglátásom, hogy a munkaerőhiány ellenére sok cég még mindig „fél” a külföldi munkavállalóktól, mert szerintük „sok és bonyolult az adminisztráció” és emiatt könnyebb belecsúszni egy-egy szabálytalanságba.

A magabiztos és naprakész tudás birtokában a HR-es már nem mumusként tekint majd a külföldi jelöltekre, hiszen átlátja a teljes folyamatot. Ebből következik, hogy ha nem zárkózik el a HR a külföldiek felvételétől, azzal a potenciális jelöltek száma is több lehet a nyitott pozíciókra.

Kiknek ajánlott ez a képzés?

A nagyobb vállalatoknál a relocation ügyintézés általában a szerződött szolgáltatók feladata. Mivel azonban a hivatalok előtt elsősorban az expatot fogadó vállalat felel, érdemes felkészíteni azt a kollégát is, aki a relocation szolgáltatóval tartja a kapcsolatot, így sok probléma megelőzhető.

Hasznos azoknak a cégeknek is, akik kisebb létszámban fogadnak expatokat, és az ügyintézést ők maguk intézik.

Szolgáltatói oldalon például a recruiterek (főleg IT területen) és a relocation szolgáltatók profitálhatnak a képzésünkből.

A Relocation Academy képzés olyan átfogó és gyakorlati tudást nyújt, amit akár már másnaptól, a mindennapokban használhatnak a hallgatók, legyen szó HR vagy mobility szakemberről.

Hogyan épül fel a tanfolyam? Milyen tudást ad?

A képzések a relocation ügyintézés minden aspektusát felölelik. Az alapoktól, fogalmaktól kezdünk, de szó lesz a kulturális különbségek áthidalásáról, jogszabályokról, gyakorlati TB- és adóügyintézésről, munkaügyi és bevándorlási feladatokról, az expatok családjával kapcsolatos teendőkről kezdve a lakáskeresés menedzselésétől a város bemutatásáig. Minden modul interaktív és gyakorlatorientált és minden felmerülő kérdésre hagyunk időt.

A korábbi képzések és hallgatói vélemények alapján mondhatom, hogy azok is rengeteg új és hasznos tudást kapnak, akik már egy ideje ezen a területen dolgoznak.

Mennyi elfoglaltságot jelent a képzés?

Szeptember 6-tól kezdődően heti 1 pénteki elfoglaltságot jelent, összesen 10 alkalommal. Mivel heti egy fix napról van szó, előre tervezhető.

Kik lesznek az oktatók?

Az oktatókat úgy válogattuk össze, hogy a hallgatók az adott területek legjobbjaitól tanulhassanak.

Sokéves szakmai tapasztalattal rendelkező, magasan kvalifikált, elismert szakembereket kértünk fel.

A Munkaügyi Központ (ma már Kormányhivatal) és a Bevándorlási Hivatal szakemberei ismertetik majd a külföldiek munkavállalási illetve tartózkodási engedélyeinek ügyintézését. Azt gondolom, ma nincs Magyarországon olyan, aki ezekben a témákban többet tudna náluk.

A Deloitte és az EY korábbi adószakértője, a Schenker nemzetközi szállítmányozó ügyvezető igazgatója valamint a Vodafone Zrt korábbi ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettese is része az oktatói csapatnak.

Nagyon örülök az idei év két új oktatójának is: Szűcs Nóra pHd. a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen tanít nemzetközi HR menedzsmentet, mellette az expat létről tart workshopokat. Képzésünkön az expatok beillesztése témanapon fog előadni.

Deli Ágnes az ország legjobb ügyfélszolgálatának járó díjat kiérdemlő Mall.hu ügyfélszolgálati igazgatója, ebben a témában osztja meg értékes tapasztalatait a hallgatókkal.

A képzésről további információ a http://relocationacademy.hu/services/relocation-academy-alapkepzes/weboldalon található, jelentkezni online lehet augusztus 1-ig.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter