Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 éve

Schanda Tamás: az átalakuló szakképzés számos lehetőséget kínál a pályaválasztás előtt álló fiataloknak

A szakképzésbe jelentkező tanulók 174 alapszakma közül válogathatnak.

images

images

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a következő tanévben minél többen kezdik meg tanulmányaikat technikumban vagy szakiskolában. Schanda Tamás azzal összefüggésben beszélt erről, hogy csütörtökig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe. Kiemelte: a kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek.

Ehhez jó út, ha az általános iskola után a szakképzést választják, hiszen így felnőtt korukra már lesz egy olyan képesítésük, amellyel helyt tudnak állni a munkaerőpiacon, ugyanakkor folytathatják a tanulmányaikat a felsőoktatásban is - tette hozzá Rámutatott: azért alakították át a szakképzés rendszerét, hogy versenyképes, a 21. század kihívásainak megfelelő oktatást biztosíthassanak a fiataloknak. Ez garantálja a későbbi biztos, önálló megélhetésüket is - fűzte hozzá Schanda Tamás.

Abban, hogy a szakképzés színvonalának emelése, illetve a benne részt vevő fiatalok számának növelése fontos versenyképességi tényező, az OECD is egyetért a kormánnyal - jegyezte meg az államtitkár. Schanda Tamás emlékeztetett: a 2020 szeptemberétől működő szabályozás alapján a szakképző intézményeknek két típusa lesz: az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola.

A technikusképzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban sajátítják el a diákok, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból ugyanúgy érettségi vizsgával zárul az oktatás, de a technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tárgyat választaniuk, mivel a szakmai vizsga beleszámít az érettségi tantárgyai közé - ismertette.

Az öt év elvégzése után a tanuló egyszerre kapja kézhez az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és a nyelvvizsga megszerzésére is lehetősége nyílik. A technikumban végzettek jelentős előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételik és a szakirányú továbbtanulás során - mondta Schanda Tamás. Kiemelte, megújul a szakmastruktúra is: 174 alapszakma oktatása iskolai rendszerű képzésben valósul meg, a tanuló a képzés végén szakképzettséget szerez.

A régi OKJ szerinti szakképesítések egy része tartalmilag beépül egy alapszakmába, más részük új szakmához kapcsolódik, szakmairányként jelenik meg egy új alapszakmánál, vagy rövidebb idejű, iskolai rendszerben és iskolai rendszeren kívül is megszervezhető szakmai képzésben lesz majd elérhető. Az államtitkár hangsúlyozta: a versenyképes tudáshoz nélkülözhetetlen a megfelelő szakmai tapasztalat, ezért fejlesztik a duális képzés rendszerét felmenő rendszerben.

A diák a sikeres ágazati alapvizsgát vagy a sikeres érettségit követően a duális képzőhelynél folyó szakirányú oktatásban szakképzési munkaszerződéssel vehet részt, és havonta munkabérre jogosult - közölte. Rámutatott: az új képzési struktúra megteremti a lehetőségét a moduláris képzésnek is, támogatva azt, hogy a tanuló hosszabb, összefüggő tanulási időt töltsön valós munkakörnyezetben. Schanda Tamás elmondta, átlagosan 30 százalékkal emelik a szakképzésben oktatók bérét, így szélesebb körből tudnak bevonni szakembereket a tanításba.

A tanulmányi eredményeiktől függően ösztöndíjakkal fogják segíteni a szakképzésben tanuló fiatalokat. 2020 szeptemberétől felmenő rendszerben ösztöndíj minden, ágazati alapoktatásban és szakirányú oktatásban, szakképző intézményben részt vevő tanulónak jár, amelyet a duális képzésben munkabér vált fel - közölte az államtitkár, hozzátéve: új elem a törvényben az egyszeri pályakezdési juttatás, melyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést és szakmát szerez.

MTI
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 103 ezren jelentkeztek középfokú intézménybe

A 6 évfolyamos gimnáziumba felvett tanulók száma 4604 - derül ki az az Oktatási Hivatal adataiból. Teljes cikk

Hosszabb lehet az idei félév az egyetemeken

A hosszabbításra egy frissen megjelent kormányrendelet ad lehetőséget az intézményeknek. Teljes cikk

Érettségi: aki lebetegszik vagy karanténba kerül, csak októberben próbálkozhat újra

A szabály főleg azokat a diákokat érinti negatívan, akik szeptemberben el akarják kezdeni főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat. Teljes cikk