Megjelent: 7 éve

Személyre szabott e-learning - tippek és trükkök

Az online képzések résztvevőinek céljai és kihívásai gyakorta nagyban hasonlítanak. Mindenki a használható és megbízható tudás megszerzésére törekszik, mely jól alkalmazható a mindennapi tevékenységek elvégzése során. E-learning szempontból mindez gyakorlatias és személyre szabott kurzusokat jelent, melyek sikeres elkészítéséhez gyűjtött össze néhány jó tanácsot az E-learning blog a HR Blogon.

A különféle e-learning fórumokon és cikkekben gyakran találkozhatunk a személyre szabott kifejezéssel. De mit is takar ez pontosan? Az e-learning nyelvére lefordítva, az online tanulók egyéni szükségleteinek megfelelő tartalmakat nevezhetjük valóban személyre szabottnak. Az elsődleges szempont tehát nem a tanulótársakkal való lépés tartás, hanem a mindennapi problémákra való válasz adás és a személyes célok kiteljesítésének képessége. Az utóbbiak eléréséhez íme néhány jól alkalmazható gyakorlat a tananyagfejlesztés világából:


1. Tanulóközpontú célmegfogalmazás



Az online tanulók számára általában számít, hogy lássák az alagút végén a fényt. Fontos tehát, hogy a megfogalmazott tanulási célok valóban relevánsak legyenek a résztvevők számára. Éppen ezért hasznos lehet előzetesen tájékozódni a jövőbeni tanulói elvárásokról akár kérdőívek, akár interjúk keretében, hogy azok már a tanulási célok megfogalmazásának szintjén beépítésre kerülhessenek a fejlesztési folyamatba. Nem elég tehát csak a szervezet szempontjait szem előtt tartani, érdemes a tanulóra is gondolni. Így a tanulók is motiváltabbak és könnyebben aktivizálhatóak lesznek, mely szintén nem egy utolsó szempont.


2. A tudásbeli hiányosságok behatárolása



A jövőbeni tanulók megismerése, a célcsoport feltérképezése a tudás és képességbeli hiányosságok beazonosításának is egy fontos eszköze lehet. Az előzetes feltérképezéshez a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre a tesztektől egészen a szimulációkig. A megfelelően megválasztott eszközzel felmérhető a már meglévő tapasztalat, a témaismeret és a gyakorlati alkalmazás képessége is. Így könnyebb tisztán látni, hogy mi is az, amire a tanulóinknak valóban szükségük van, milyen tudásbeli hiányosságokat kell a fejlesztésnek áthidalnia.


3. Jól és jókor alkalmazott visszajelzés



A jól és azonnal alkalmazott visszajelzés amellett, hogy segít a pontatlanság beazonosításban, egyaránt képes a korrekcióra a megoldáshoz szükséges további információ, ismeret átadása révén. Ezzel az apró trükkel a tanulók könnyen pályára állíthatóak észrevétlenül tanulva hibáikból.


4. Szabad választás - tartalom és média



A tananyag személyre szabását nagyban elősegíti, ha változatos megoldásokat alkalmazunk, melyek közül engedjük a tanulót magát választani az elérni kívánt céloknak, preferált tanulási stílusnak megfelelően. Egyes tanulók könnyebben és szívesebben tanulnak hanganyagokból (podcast, webinár), míg mások inkább a vizuális típushoz tartoznak (online prezentáció, video demó). Amennyiben lehetőségünk engedi érdemes tehát többféle megoldást integrálni és hagyni a tanulót, hogy maga navigálhasson érdeklődésének megfelelően az egyes fejezetek között az egyhangú, lineáris lefutással szemben.


5. Belátható mérföldkövek



A motiváció kérdése mindig komoly kihívás az e-learning számára, mely fokozottan igaz az aszinkron tanulási folyamatok esetén. A személyre szabott tananyagokban a tanulóknak lehetőségük van saját céljaik kiteljesítésére. Hosszabb távú feladatok, elköteleződési igény mellett a kitartás azonban itt is könnyen megkérdőjeleződhet.

Gyakori probléma ez komplex célok kitűzése esetén, ahol érdemes lehet több apróbb mérföldkövet bevezetni. Ezen pontok könnyebben menedzselhetővé teszik az egész folyamatot, sőt mi több a tanulót is segítik az eligazodásban. A jól megválasztott mérföldköveknek köszönhetően könnyedén követhető az elért fejlődés, egyszerűbben megfogalmazhatóak a rövidtávú célok és az időbeosztás is hatékonyabbá válik.


6. További online források az aszinkron tanuláshoz



Az önálló tanulás, időbeosztás fontos eszközei lehetnek a megjelölt további források, melyek szabadon, bármikor elérhetőek. Ezek koncentrálhatnak egy-egy részterület érdeklődésnek megfelelő behatóbb elsajátítására, vagy akár a jobb megértés elősegítésére egyaránt. A különféle segédanyagok azt is lehetővé teszik, hogy a tanulók a tanulási stílusoknak megfelelő forrásokat választhassanak. Továbbá megoszthassák a munkahelyen elvégzendő és az akár otthon is elvégezhető tanulási lépéseket. Kifejezetten érdekes lehet, ha a tanulók linkek és források hozzáadásával maguk is hozzájárulhatnak a tananyag továbbfejlesztéséhez. A diákok által készített prezentációk pedig az elsajátítás fokmérői is lehetnek az információmegosztás mellett.


7. Folyamatos online támogatás biztosítása



A fentebbiek mellett a személyre szabott tanulási folyamatban mindig fontos, hogy az online támogatás kérdésére is gondoljunk. A támogatás számos formát ölthet: GYIK, fórum, közösségi média csoportok, azonnali üzenetváltás és direkt elérések megadása kombináltan. A megfelelő támogatás hiányában a tanuló könnyebben elbizonytalanodik, frusztrálttá válhat. Míg tanulótársakkal és a tanárral való együttműködés lehetősége nagy jelentőséggel bírhat, biztonságot ad a tanulók számára.

Összességében elmondható, hogy számos praktika áll rendelkezésre a kurzusok hatékonyságának növelésére. Ugyanakkor be kell látni, hogy a személyre szabott kurzusok koncepciója közel nem azonos az “egy képzés mindenkinek” elvvel. Az így megalkotott tananyag mindenki számára kínál valami személyre szólót.

E-learning blog
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk

Mi lesz a szakmád? Még fel sem találták? Így készülj a jövő munkaerőpiacára!

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az... Teljes cikk