kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Tízezerrel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma egy hónap alatt

November végén 556.200 álláskeresőt tartottak nyilván, ez az előző hónaphoz képest 2 százalékos - 10.700 fős - emelkedést jelent, az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 24.200-zal kevesebb álláskereső volt - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt munkaerő-piaci adatokból.

images

Kismértékben nőtt a bejelentett állások száma tavaly novemberhez képest

A foglalkoztatók 21,2 ezer darab új álláslehetőséget jelentettek be novemberben, melyek száma egy hónap alatt 18,4 százalékkal (4,8 ezer darabbal) csökkent, ennek hátterében mind a támogatott, mind a nem támogatott álláshelyek számának apadása áll. Ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest a hónap folyamán bejelentett munkaerőigények száma 18,3 százalékkal (3,3 ezer darabbal) emelkedett. Az újonnan bejelentett állások 58,3 százaléka volt nem támogatott álláshely, 41,7 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók. Novemberben tovább emelkedett a nem támogatott álláshelyek számának aránya az összes álláshelyek között. Továbbra is négy régióban van túlsúlyban a nem támogatott állások száma, ezekben a régiókban 67 százaléknál nagyobb az ilyen típusú állások aránya. A támogatott állások aránya a gazdaságilag elmaradottabb régiókban a legmagasabb: Észak-Magyarországon 73,7 százalék, Észak-Alföldön 63,5 százalék.


Régiók szerinti változás - Nem támogatott állások



Novemberben a bejelentett nem támogatott állások száma 12,4 ezer darab volt, ami számában az előző hónaphoz képest 14,4 százalékos csökkenést, míg az előző év azonos időszakához képest 12,2 százalékos növekedést jelent. A legtöbb új nem támogatott álláslehetőséget Közép-Magyarországon (3,0 ezer darabot) és Nyugat-Dunántúlon (2,8 ezer darabot) kínálták a foglalkoztatók. Említésre méltó Közép-Dunántúlon a 38,9 százalékos, míg Észak-Magyarországon a -44,5 százalékos változás az előző hónaphoz képest.

A megyéket tekintve a legnagyobb növekedés Veszprém megyében (50,7 százalékos) és a legnagyobb csökkenés Heves illetve Nógrád megyében (51,2 százalékos illetve 50,3 százalékos) történt az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos hónapjához képest két régió kivételével (Nyugat-Dunántúl és Észak-Alföld) nőtt a nem támogatott újonnan bejelentett álláshelyek száma. Azon megyék közül, ahol emelkedés következett be az előző év novemberhez képest kiemelendő a közép-dunántúli régióban végbemenő 62,2 százalékos növekedés, azon belül is Veszprém és Komárom-Esztergom megye (88,1 százalék, 80,0 százalék). Novemberben döntő többségében határozatlan idejű munkaszerződésű állásajánlatokat jelentettek be a munkáltatók.

Az új nem támogatott állások legnagyobb részét 16,9 százalékát az egyéb gazdasági szolgáltatás, a 6,8 százalékát az építőipar, 5,5 százalékát az élelmiszer, ital gyártása és 5,2 százalékát a gép, berendezés gyártása nemzetgazdasági ágazatból jelentették be a munkáltatók.


Támogatott állások - "Út a munkához program"



A támogatott állások száma novemberben 8,8 ezer darab volt, ami az előző hónaphoz képest csökkenést mutatott (23,4 százalékost), míg 2009. novemberhez viszonyítva a számuk nőtt (27,9 százalékkal). A támogatott állások legnagyobb hányadát (48,9 százalékát) az "Út a munkához program" keretén belül meghirdetett közcélú állások teszik ki, melyek között a legnagyobb számban az egyéb segédmunkások, a takarítók, őrök, tehát a szakképzettséget nem igénylő foglalkozások
találhatóak.

A legtöbb újonnan bejelentett támogatott állást a tárgyhónapban továbbra is Észak-Magyarországon (3,1 ezer darabot) és Észak-Alföldön (2,0 ezer darabot) kínálták és e két régió teszi az összes támogatott állás 57,7 százalékát. Októberhez képest kivétel nélkül minden régióban csökkent a számuk, a legnagyobb visszaesés Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon történt.

A megyéket vizsgálva a legnagyobb pozitív irányú változás Zala megyében, míg a legnagyobb negatív irányú Budapesten következett be. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva két régióban történt csökkenés a támogatott álláshelyek számában: Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon. A hónap folyamán összesen 39 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 6,1 ezer darabbal, az előző év azonos időszakához képest pedig 3,9 ezer darabbal csökkent. A novemberi zárónapig 15,4 ezer állás maradt betöltetlen, melyből a legtöbb állásbejelentés a közigazgatás területéről (amely a közcélú munka és a közmunka munkaerőigényét takarja), valamint az erdőgazdálkodás és az egyéb gazdasági szolgáltatás ágazatból érkezett.


Egy év alatt csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma



Tárgyhónapban az álláskeresők zárónapi száma 556,2 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 2 százalékos (10,7 ezer fős) emelkedést, míg az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékos (24,2 ezer fős) csökkenést mutatott.

A legnagyobb számú álláskeresőt továbbra is Észak-Alföldön (127,5 ezer fő) és Észak-Magyarországon (103,3 ezer fő) találhatjuk. Az előző hónappal összevetve a nyilvántartott álláskeresők számát Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon volt a legnagyobb volumenű növekedés, előbbi esetében 4,8 ezer fős, utóbbi esetében 1,8 ezer fős emelkedés következett be.

A válság kitörése óta megfigyelt növekvő trend (a tárgyhónapban az álláskeresők számának változása az előző év azonos időszakához képest) már 2010. májusban megtört és novemberben is tovább folytatódott az álláskeresők számának apadása. Közép-Magyarország kivételével - ahol 7,3 százalékos növekedés nagysága - minden régióban csökkent a számuk az előző év novemberhez képest. A legnagyobb csökkenés továbbra is Nyugat-Dunántúlon (13,7 százalékos) illetve Közép-Dunántúlon (11,2 százalékos) következett be. Egy év alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 7,2 százalékkal, a nőknél 0,8 százalékkal, a szakképzetleneknél 0,5 százalékkal csökkent, míg a diplomás álláskeresők száma 4,5 százalékkal emelkedett.

A nyilvántartott álláskeresők 29,9 százaléka tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. A novemberi zárónapon számuk 166,5 ezer főt tett ki, ami az előző hónaphoz képest némi növekedést jelent, egy év alatt pedig jelentősen, 13,8 százalékkal nőtt a számuk. 2010. novemberben a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 578,5 ezer fő volt, míg a szezonális kiigazítás előtti, eredeti regisztrációs létszámadat 556,2 ezer főt tett ki. Az adatok szezonális kiigazítása után megállapítható, hogy novemberben a szezonális hatások kiszűrése után már csak 1,1 ezer fős növekedés tapasztalható a nyilvántartott álláskeresők számában.

A szezonálisan kiigazított idősor azt jelzi, hogy szezonális jellegű többlet-munkaerőkereslet volt kimutatható novemberben.
A pályakezdők munkaerőpiacán továbbra is többlet-munkaerőkínálat mutatkozott, bár kisebb mértékű, mint az előző hónapban. A nem pályakezdők csoportjában többletmunkaerő-keresletről beszélünk, bár már csökkent a foglalkoztatottak száma a szezonális ágazatokban.

A nyilvántartásba belépők száma 67,6 ezer főt tett ki. Az elmúlt havi értékhez képest novemberben a belépési forgalom csupán 2,5 százalékkal növekedett, míg az első alkalommal belépők száma 19,1 százalékkal csökkent. Az előző évhez képest a regisztrációba belépők száma 6,1 százalékkal, míg az első alkalommal belépők száma 16 százalékkal csökkent. 2010. novemberben a nyilvántartásból kilépők 37,5 százaléka helyezkedett el önállóan vagy közvetítéssel.


A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása az ellátás típusa szerint



Az álláskeresők 60,6 százaléka (337,3 ezer fő) volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra és több mint négytizedük (218,9 ezer fő) ellátatlan volt. Álláskeresési járadékra 103 ezren, álláskeresési segélyre 64,4 ezren voltak jogosultak és 169,9 ezren kaptak rendelkezésre állási támogatást. Az álláskeresési ellátásra jogosultak száma az előző hónaphoz képest 5,8 százalékkal, a rendelkezésre állási támogatottak száma 4 százalékkal emelkedett, míg az ellátatlanok száma 2,2 százalékkal csökkent. E három csoport létszámának változása egy év alatt a következő volt: álláskeresési ellátottak esetében -20,3 százalékos, a rendelkezésre állási támogatottak számában +8,0 százalékos és az ellátatlanok esetében +2,7 százalékos változás következett be.


A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma csökkent novemberben



2010. november hónapban a pályakezdő álláskeresők számában 3 százalékos csökkenés figyelhető meg az előző hónaphoz képest. Egy hónap alatt a közép-magyarországi régió kivételével minden régióban csökkent a létszámuk. A tárgyhavi zárónapon 53,5 ezer pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 0,3 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban.

A pályakezdő álláskeresők száma - éves összevetésben - a legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon csökkent (4,5 százalékkal). Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 9,6 százalékos értéket mutatott. Novemberben a pályakezdő álláskeresők iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: a legfeljebb 8 általános iskolát végzettek 35,7 százalék, a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzettek 18,5 százalék, a szakközépiskolát vagy technikumot végezettek 23,8 százalékos, a gimnáziumot végzettek 14,5 százalék, a felsőfokú végzettségőek esetében pedig 7,5 százalék.


A területi különbségek továbbra is jelentősek



A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya novemberben 12,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a mindkét relatív mutató értéke 0,2 százalékponttal nőtt. A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak-Alföld (20,5 százalék) és Észak-Magyarország (20,4 százalék) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket továbbra is Közép-Magyarország mutatta (6,6 százalék).

A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24,7 százalék, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 22,6 százalék, miközben a fővárosi arányszám csak 6 százalék volt. Egy év alatt a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség továbbra is csökkenést mutat, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatóinak korábbi, átlagon felüli növekedésének az eredménye és nem a kedvezőtlenebb helyzető régiók felzárkózásának.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk