Megjelent: 2 éve

Több százezer középkorú állás nélkül maradt

Több százezer 55 és 64 év közötti magyar nem tud elhelyezkedni, hiába a munkaerőhiány, amely szerint a jövőben ennek a korosztálynak még nehezebb lesz elhelyezkednie, nem számít, hogy sokaknak több diplomája van és több nyelven beszélnek.

images

images

István 50 éves, diplomája, három nyelvvizsgája van, 15 hónapja mégsem talál munkát. Több mint 100 álláshirdetésre jelentkezett, mindössze 11 helyre hívták be interjúzni, mesélte a Hvg.hu-nak.
Nincs ezzel egyedül, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ma Magyarországon az 55-64 éves korosztályba tartozók nagyjából csak 50 százalékának van állása, a 60-64 éves korosztálynak pedig a negyede nem tud elhelyezkedni.
A jövőben sem lesz sokkal jobb a helyzet, tekintve, hogy a kormány egyrészt mindent megtesz azért, hogy visszacsalogassa a munkaerőpiacra a nyugdíjasokat, eközben pedig 2019-től eltörli azt a szabályozást, amely szerint kedvezményt kap a szociális hozzájárulási adóból az a munkáltató, amelyik 55 évesnél idősebb embert foglalkoztat.

Pethő Anikó, a 45 év feletti, értelmiségiek álláskeresését támogató egyik cég alapítója arról beszélt a portálnak, a cégek nemcsak azokra a munkákra nem veszik fel az idősebbeket, ahová informatikai tudás kell, hanem - tapasztalata szerint - még a kereskedelembe sem kellenek, hiába a sok üres álláshely.Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára kifejtette, diplomás, nyugdíj előtt álló álláskeresők hiába végeztek egyetemet vagy főiskolát, és van esetleg nyelvvizsgájuk, kérdés, hogy mennyire piacképes a végzettségük, mennyire értenek az informatikához és milyen sikerrel használnák idegennyelv-tudásukat egy üzleti találkozón. Úgy látja, "ez a generáció nem tud olyan ütemben váltani, ahogyan kell".

hvg.hu
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter