Megjelent: 2 éve

Több százezer középkorú állás nélkül maradt

Több százezer 55 és 64 év közötti magyar nem tud elhelyezkedni, hiába a munkaerőhiány, amely szerint a jövőben ennek a korosztálynak még nehezebb lesz elhelyezkednie, nem számít, hogy sokaknak több diplomája van és több nyelven beszélnek.

images

images

István 50 éves, diplomája, három nyelvvizsgája van, 15 hónapja mégsem talál munkát. Több mint 100 álláshirdetésre jelentkezett, mindössze 11 helyre hívták be interjúzni, mesélte a Hvg.hu-nak.
Nincs ezzel egyedül, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ma Magyarországon az 55-64 éves korosztályba tartozók nagyjából csak 50 százalékának van állása, a 60-64 éves korosztálynak pedig a negyede nem tud elhelyezkedni.
A jövőben sem lesz sokkal jobb a helyzet, tekintve, hogy a kormány egyrészt mindent megtesz azért, hogy visszacsalogassa a munkaerőpiacra a nyugdíjasokat, eközben pedig 2019-től eltörli azt a szabályozást, amely szerint kedvezményt kap a szociális hozzájárulási adóból az a munkáltató, amelyik 55 évesnél idősebb embert foglalkoztat.

Pethő Anikó, a 45 év feletti, értelmiségiek álláskeresését támogató egyik cég alapítója arról beszélt a portálnak, a cégek nemcsak azokra a munkákra nem veszik fel az idősebbeket, ahová informatikai tudás kell, hanem - tapasztalata szerint - még a kereskedelembe sem kellenek, hiába a sok üres álláshely.Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára kifejtette, diplomás, nyugdíj előtt álló álláskeresők hiába végeztek egyetemet vagy főiskolát, és van esetleg nyelvvizsgájuk, kérdés, hogy mennyire piacképes a végzettségük, mennyire értenek az informatikához és milyen sikerrel használnák idegennyelv-tudásukat egy üzleti találkozón. Úgy látja, "ez a generáció nem tud olyan ütemben váltani, ahogyan kell".

hvg.hu
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter