Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 hónapja

Történelmi csúcson a betöltetlen álláshelyek száma

Egyre nagyobb problémát jelent, hogy elfogyott a képzett munkaerő. Sosem volt még ennyi betöltetlen állás: a KSH friss adatai szerint április és június között 83 600 betöltetlen munkahely volt, ami közel 30%-os emelkedés az előző év azonos időszakához képest - írja a Portfolio.

images

images

A 83 600 betöltetlen munkahelyből közel 62 ezer a versenyszférát érintette. Legtöbben a feldolgozóiparból hiányoztak, de jelentős problémával küzdött az építőipar, az információ-kommunikáció vagy a szálláshely-szolgáltatás nemzetgazdasági ág is - írja a lap.

A Portfolio ennél jóval többre, 300 ezerre becsüli a hiányzó szakképzett dolgozók számát.

A felmérések szerint egyre több vállalat már nem találja meg a szükséges képzett munkaerőt, előfordul, hogy emiatt vissza kel utasítaniuk megrendeléseket.

"A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent a magyar gazdaság minden ágazata számára, legnehezebb helyzetben az építőipar, a vendéglátóipar és a turizmus vannak, ahol napi problémát jelent a szaktudással rendelkező munkavállalók felkutatása és megtartása"- mondta a Portfolio-nak Rolek Ferenc.

A KSH friss adatai szerint a feldolgozóiparban 25 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal, az építőiparban pedig 4 300-an hiányoznak, valójában azonban ennél legalább háromszor-négyszer több szakképzett dolgozóra lenne szükség.

Portfolio
Follow hrportal_hu on Twitter