Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 hónapja

Ukrán munkavállalók Magyarországon - a számok nem hazudnak

A hazai munkaerőhiány kezelésének egyik leghatékonyabb módja az ukrán munkavállalók behozatala lett Kelet-Magyarországon - tudtuk meg a térségben 13 városban is irodát működtető munkaerő-kölcsönző HSA Kft.-től. A debreceni székhelyű cég érdekes számokkal szolgált az ukrán vendégmunkások kapcsán.

89 759 betöltetlen hazai állás volt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tavaly decemberi felmérése alapján. Ennyi ember hiányzik a magyar munkaerőpiacról, és a pótlásuk tisztán hazai forrásból egyre nehézkesebb, ezért is küzd sok cég munkaerőhiánnyal.

42 millióan laknak a szomszédos Ukrajnában, ez a magyar lakosság több mint négyszerese.

10 százalékos a regisztrált munkanélküliség az elmúlt időszakban háborútól is sújtott Ukrajnában, így szakemberek éppúgy bőséggel elérhetőek ott, mint a betanított, fizikai dolgozók.

1 éve már sokkal egyszerűbb a külföldi állampolgárok magyarországi munkavállalási engedélyének ügyintézése. A 2016. július 1-jével életbe lépő törvénymódosítás a korábbi két-három hónapról körülbelül tíz napra csökkentette gyorsított eljárásban az adminisztrációt, amelyet kölcsönbeadó félként teljes mértékben a HSA intéz. Így az Ukrajnában toborzott munkavállalók is sokkal hamarabb munkába állhatnak Magyarországon.

2 éves tapasztalata van már a HSA-nak az ukrán munkavállalók toborzásában, mert látva a nehéz hazai helyzetet, a piaci trendet megelőzve elkezdték kiépíteni a kinti kapcsolatrendszerüket. Ennek köszönhetően ukrajnai partnerirodáik helyismerettel rendelkező HR-szakembereivel karöltve a megrendelő igényeihez passzoló munkavállalókat toboroznak.

1000-nél is több ukrán munkavállalót kölcsönöztek ki már magyarországi vállalatokhoz, és minimális fluktuációval kellett számolniuk.

50 százalékkal hatékonyabban dolgoznak az ukrán munkavállalók a kölcsönbevevő cégek visszajelzései alapján. Ennek oka, hogy ők ide kifejezetten pénzt keresni érkeznek, ezáltal példamutató a hozzáállásuk.

50-60 ezer forint között keres Ukrajnában egy átlagos gyártósori munkás, így a magyarországi béreket nagyon megbecsülik, sorsfordító lehetőségnek tartják az itteni munkavállalást, és ez érződik a motiváltságukon is.

15 főre jut egy magyarul beszélő ukrán munkavállaló is az eddigi tapasztalataik alapján, és erre a minimális arányra törekednek is a nyelvi akadályok zökkenőmentes áthidalása érdekében. De ettől függetlenül a HSA-nál alkalmaznak magyarul jól beszélő ukrán projektmenedzsert, aki tolmácsolásban is tud segédkezni.

1-szer egy hónapban haza- és visszautaztatják az ukrán munkavállalókat, hogy rendszeresen meg tudják látogatni a családjukat. Ezt teljeskörűen a HSA szervezi meg.

2-3 fős panziókban szállásolják el őket Magyarországon, és a napi egyszeri étkeztetésüket is megszervezik - ezzel a kölcsönbevevőnek semmi dolga nincsen. Mivel az ukránok életvitelszerűen laknak itt, fontos, hogy jó közérzettel járjanak dolgozni.

Ha többet szeretne megtudni az ukrán munkavállalók alkalmazásáról, keresse bizalommal a HSA kiemelt partnerkapcsolati vezetőjét, Puskár Szabolcsot (puskar.szabolcs@hsakft.hu).
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Matolcsy vette fel Polt Péter lányát az MNB-hez

Személyesen a jegybank elnöke döntött arról, hogy Polt Péter, legfőbb ügyész kisebbik lánya állást kapjon a Nemzeti Bankban - írja a 24.hu. Teljes cikk

Mentők, rendőrök, tűzoltók és katonák munkájával ismerkedtek a gyerekek

Kilencedik alkalommal vehettek részt a mentők, rendőrök, tűzoltók és katonák munkáját megismertető tematikus napon a zánkai és a fonyódligeti... Teljes cikk

50 éves mélyponton a fiatal amerikaiak munkanélküliségi rátája

Az Egyesült Államokban a 16-24 év közötti korosztály munkanélküliségi rátája 9,6 százalékra csökkent júliusban az egy évvel korábbi 11,5... Teljes cikk

Folytatódik a munka a kaszkadőr halála után

48 órával a kaszkadőrnő halálos motorbalesete után máris folytatódik a Deadpool 2. forgatása - írja a 24.hu Teljes cikk

Csődhelyzetben a légitársaság

Csődöt jelentett az Air Berlin légitársaság, miután fő részvényese az Etihad Airways úgy döntött, nem támogatja tovább anyagilag a német... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár