kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

USA: Megtorpant a foglalkoztatottság bővülése

Idén májusban a járványvédelmi korlátozások két évvel ezelőtti bevezetése miatt bekövetkezett több milliós munkahelyvesztés óta a legkisebb mértékben növekedett a foglalkoztatás az Egyesült Államok gazdaságának privátszektoraiban az Automatic Data Processing, Inc. (ADP) személyzeti és nyilvántartási szolgáltatásokat nyújtó vállalat kimutatása szerint. A foglalkoztatottak számának májusi növekedése már nagyjából megfelel a járvány előtti szintnek.

images

Az Egyesült Államokban a magánvállalkozások májusban 128 ezer munkavállalóval növelték foglalkoztatottjaik számát, ami a legkisebb növekedés a 2020 márciusában a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett "nagy munkahelyvesztés" óta. Akkor áprilisban 19,56 millióval csökkent a foglalkoztatottak száma, majd a következő két hónapban 3,1 és 4,3 millióval nőtt. Azóta havi 200-800 ezer között mozgott a havi felvételek száma. 

A felvett alkalmazottak számának májusi növekedése elmarad az előző havi 202 ezertől és az elemzők által várt 300 ezertől is. 

A termelőiparban 24 ezerrel, a szolgáltatóipari szektorban 104 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az építőiparban 2 ezerrel csökkent, a feldolgozóiparban 22 ezerrel nőtt, a bányászatban 5 ezerrel emelkedett.

A szolgáltatóiparban a legnagyobb számban, 46 ezerrel az oktatási és egészségügyi ágazatban nőtt az alkalmazottak száma. Csökkenés csak az informatikai szolgáltatások terén volt, 2 ezres. 

A több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatok 122 ezerrel járultak hozzá a növekedéshez, az 50-499 alkalmazottal dolgozó középvállalatok pedig 97 ezerrel. Az 1-49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatok viszont 91 ezer alkalmazottat bocsátottak el. 

"A szűkös munkaerőpiaci kínálat és a megemelkedett infláció következtében az alkalmazottak számának a havi növekedése közelebb került a járvány előtti szintekhez. A munkaerő-felvétel növekedési üteme minden iparágban mérséklődött, míg a kisvállalkozások továbbra is aggodalomra adnak okot, mivel nehezen tudnak lépést tartani az utóbbi időben fellendülő nagyobb cégekkel" - mondta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megjelentek a KSH legfrissebb adatai: Így állt a foglalkoztatottak száma szeptemberben

A 15-64 évesek körében a foglalkoztatás szintje a fővárosban volt a legmagasabb. Teljes cikk

Felmérés: ezt tartják a legfontosabbnak a 45 év feletti kékgalléros dolgozók a munkaerőpaicon

A 45 év feletti kékgalléros munkavállalók lojálisabbak, 50%-uk 10 éve vagy még annál is régebben van jelenlegi munkahelyén. Ha viszont mégis... Teljes cikk

Óriási problémákat hoz az egészségügyi dolgozók számának csökkenése

Magyarországon ezer főre 330 praktizáló orvos jut, Ausztriában 540. Teljes cikk