Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 hónapja

USA: Megtorpant a foglalkoztatottság bővülése

Idén májusban a járványvédelmi korlátozások két évvel ezelőtti bevezetése miatt bekövetkezett több milliós munkahelyvesztés óta a legkisebb mértékben növekedett a foglalkoztatás az Egyesült Államok gazdaságának privátszektoraiban az Automatic Data Processing, Inc. (ADP) személyzeti és nyilvántartási szolgáltatásokat nyújtó vállalat kimutatása szerint. A foglalkoztatottak számának májusi növekedése már nagyjából megfelel a járvány előtti szintnek.

Az Egyesült Államokban a magánvállalkozások májusban 128 ezer munkavállalóval növelték foglalkoztatottjaik számát, ami a legkisebb növekedés a 2020 márciusában a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett "nagy munkahelyvesztés" óta. Akkor áprilisban 19,56 millióval csökkent a foglalkoztatottak száma, majd a következő két hónapban 3,1 és 4,3 millióval nőtt. Azóta havi 200-800 ezer között mozgott a havi felvételek száma. 

A felvett alkalmazottak számának májusi növekedése elmarad az előző havi 202 ezertől és az elemzők által várt 300 ezertől is. 

A termelőiparban 24 ezerrel, a szolgáltatóipari szektorban 104 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az építőiparban 2 ezerrel csökkent, a feldolgozóiparban 22 ezerrel nőtt, a bányászatban 5 ezerrel emelkedett.

A szolgáltatóiparban a legnagyobb számban, 46 ezerrel az oktatási és egészségügyi ágazatban nőtt az alkalmazottak száma. Csökkenés csak az informatikai szolgáltatások terén volt, 2 ezres. 

A több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatok 122 ezerrel járultak hozzá a növekedéshez, az 50-499 alkalmazottal dolgozó középvállalatok pedig 97 ezerrel. Az 1-49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatok viszont 91 ezer alkalmazottat bocsátottak el. 

"A szűkös munkaerőpiaci kínálat és a megemelkedett infláció következtében az alkalmazottak számának a havi növekedése közelebb került a járvány előtti szintekhez. A munkaerő-felvétel növekedési üteme minden iparágban mérséklődött, míg a kisvállalkozások továbbra is aggodalomra adnak okot, mivel nehezen tudnak lépést tartani az utóbbi időben fellendülő nagyobb cégekkel" - mondta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook