kapubanner for mobile

Húsipari technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és  technikus szintű szakképzettséget adó képzése.  A húsipari technikus szaktudása, munkája segítségével biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. Önállóan vagy mérnöki irányítással, élelmiszeripari üzemekben vagy laboratóriumokban, az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban működik közre a hús- és baromfifeldolgozás területén. A technikus képesítéssel rendelkezőknek jó áttekintő- és irányítóképességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell bírniuk.

Ajánlottazon fiataloknak, akiket érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények előállítása.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám507210509
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Megbízhatóság, felelősségtudat, önállóság, pontosság, kiváló szín- és ízérzékelés, csapatszellem.

Végzettség

  • átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli az alapanyagokat, ellenőrzi a minőségüket;
  • elvégzi a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat, ellenőrzi a késztermékek minőségét és csomagolását;
  • beállítja, ellenőrzi és működteti a technológiai berendezéseket, gépeket;
  • irányítja és ellenőrzi a gyártási folyamatokat;
  • a gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat lát el;
  • megszervezi az üzem víz- és energiagazdálkodását;
  • közreműködik a személyi és az üzemia higiénia ellenőrzésében, fenntartásában;
  • részt vesz minőségbiztosítással kapcsolatos folyamatokban.