Húsipari technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. A húsipari technikus szaktudása, munkája segítségével biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. Önállóan vagy mérnöki irányítással, élelmiszeripari üzemekben vagy laboratóriumokban, az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban működik közre a hús- és baromfifeldolgozás területén. A technikus képesítéssel rendelkezőknek jó áttekintő- és irányítóképességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell bírniuk.
Ajánlottazon fiataloknak, akiket érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények előállítása.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 507210509 |
Képzési idő | 5 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Megbízhatóság, felelősségtudat, önállóság, pontosság, kiváló szín- és ízérzékelés, csapatszellem.
Végzettség
- átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli az alapanyagokat, ellenőrzi a minőségüket;
- elvégzi a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat, ellenőrzi a késztermékek minőségét és csomagolását;
- beállítja, ellenőrzi és működteti a technológiai berendezéseket, gépeket;
- irányítja és ellenőrzi a gyártási folyamatokat;
- a gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat lát el;
- megszervezi az üzem víz- és energiagazdálkodását;
- közreműködik a személyi és az üzemia higiénia ellenőrzésében, fenntartásában;
- részt vesz minőségbiztosítással kapcsolatos folyamatokban.