kapubanner for mobile

Járműkarosszéria-előkészítő, felületbevonó

A specializált gép- és járműgyártás ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. Az autógyárakban a járműfényező szakma mára automatizálttá vált. A járműkarosszéria-előkészítő, felületbevonó a robotok által hátrahagyott, elnagyolt részeket elegyengeti, bevonati és fényezési hibákat keres, szükség szerint javítja azokat.

Jó kézügyességgel rendelkező fiataloknak ajánljuk, akik szeretik a látványos eredményeket, és szívesen közreműködnek a járművek végső színének kialakításában.

Általános információk

  
KategóriaSpecializált gép- és járműgyártás
Szakmajegyzék szám407161910
Képzési idő3 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Kézügyesség, gyakorlati érzék, , jó színlátás, Jó fizikum, számítógépes ismeretek, szakszerű kommunikáció, csapatszellem.

Végzettség

  • ismeri a kézi, gépi csiszolóanyagokat, szerszámokat, valamint az alapanyagok (varrattömítő- és  szigetelőanyagok, festékek, lakkok) fizikai és kémiai tulajdonságait;
  • kezeli és karbantartja a szükséges segédanyagokat, eszközöket, berendezéseket, szerszámokat, mérőeszközöket ;
  • felismeri a robotok által felhordott alapozó rétegben az esetleges hibákat, azokat szakszerűen kijavítja, az elnagyolt részeket eldolgozza;
  • automatizált festési, lakkozási folyamat után a megszáradt bevonatban hibákat keres, majd polírozással kijavítja;
  • a festési hibákról el tudja dönteni, hogy általa mely hiba javítható;
  • ismeri, használja, karbantartja a szórópisztolyokat, csiszoló- és polírozógépeket, a színellenőrző berendezéseket, alapszinten ismeri a fényezőrobot-applikációk szerkezetét és működését.