Szakács
A turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. Szinte minden ünnepünk vaamilyen módon kapcsolódik az étkezéshez, a főzéshez, ami a szakács fő tevékenységi köre. A fizikális szükséglet kielégítésén túl kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. A szakács alapanyagokból, élelmiszerekből ételeket, változatos, ízletes fogásokat készít. A vendéglátóipar több területén is dolgozhat, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, étteremben, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Kreatív, mozgalmasságot, változatosságot kedvelő fiataloknak ajánljuk ezt a szakmát, akik folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
Általános információk
Kategória | Turizmus-vendéglátás |
Szakmajegyzék szám | 410132305 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Remek ízérzék, kreativitás, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő és kommunikációs képesség, jó problémamegoldó képesség, kooperáció, munka iránti alázat.
Végzettség
- a vezetőszakács utasításait követve ízletes, esztétikus ételt készít, tálal, díszít a szakmai alapelvek, a konyhatechnológiai eljárások figyelembevételével;
- előkészítő, kivitelező és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel és átvesz, raktároz;
- a HACCP szabályzatot betartja és betartatja;
- beosztottai munkáját képes összehangolni, irányítani.