kapubanner for mobile

Szakács

A turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. Szinte minden ünnepünk vaamilyen módon kapcsolódik az étkezéshez, a főzéshez, ami a szakács fő tevékenységi köre. A fizikális szükséglet kielégítésén túl kulináris élményt is nyújt a vendégek számára.  A szakács alapanyagokból, élelmiszerekből ételeket, változatos, ízletes fogásokat készít. A vendéglátóipar több területén is dolgozhat, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, étteremben, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Kreatív, mozgalmasságot, változatosságot kedvelő fiataloknak ajánljuk  ezt a szakmát, akik folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

Általános információk

  
KategóriaTurizmus-vendéglátás
Szakmajegyzék szám410132305
Képzési idő3 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Remek ízérzék, kreativitás, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő és kommunikációs képesség, jó problémamegoldó képesség, kooperáció, munka iránti alázat.

Végzettség

  • a vezetőszakács utasításait követve ízletes, esztétikus ételt készít, tálal, díszít a szakmai alapelvek, a konyhatechnológiai eljárások figyelembevételével;
  • előkészítő, kivitelező és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel és átvesz, raktároz;
  • a HACCP szabályzatot betartja és betartatja;
  • beosztottai munkáját képes összehangolni, irányítani.