kapubanner for mobile

Tejipari technikus

Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. A tejipari technológiák irányítása összetett ismereteket igényel. A tejipari technikus irányítja a középszintű termelést a középszintű a kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a minőségirányítási, a tűz-, munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások betartásával. Közreműködik az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik szeretik a gépeket, az irányítást, a szervezést, akiket érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám507210517
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Pontosság, megbízhatóság, jó színlátás és ízérzékelés, kiváló kapcsolatteremtő készség, csapatszellem. 

Végzettség

  • átveszi és elsődlegesen kezeli a tejipari alapanyagokat;
  • tejtermékeket önállóan állít elő;
  • natúr és ízesített tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket állít elő;
  • vajat és vajkészítményeket, különböző típusú sajtokat és túrót gyárt;
  • tartós és tartósított tejkészítményeket készít;
  • feldolgozza a tejipari melléktermékeket;
  • minősíti a tejtermékeket;
  • középszintű vezetői feladatokat lát el;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia fenntartásában és ellenőrzésében;
  • különböző típusú tejet és tejtermékeket állíttat elő a beosztottjaival.