Tejipari technikus
Az élelmiszeripar ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. A tejipari technológiák irányítása összetett ismereteket igényel. A tejipari technikus irányítja a középszintű termelést a középszintű a kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a minőségirányítási, a tűz-, munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások betartásával. Közreműködik az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik szeretik a gépeket, az irányítást, a szervezést, akiket érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 507210517 |
Képzési idő | 5 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Pontosság, megbízhatóság, jó színlátás és ízérzékelés, kiváló kapcsolatteremtő készség, csapatszellem.
Végzettség
- átveszi és elsődlegesen kezeli a tejipari alapanyagokat;
- tejtermékeket önállóan állít elő;
- natúr és ízesített tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket állít elő;
- vajat és vajkészítményeket, különböző típusú sajtokat és túrót gyárt;
- tartós és tartósított tejkészítményeket készít;
- feldolgozza a tejipari melléktermékeket;
- minősíti a tejtermékeket;
- középszintű vezetői feladatokat lát el;
- részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia fenntartásában és ellenőrzésében;
- különböző típusú tejet és tejtermékeket állíttat elő a beosztottjaival.