Egyre többen állnak fagylaltosnak Olaszországban
Az Olaszországban továbbra sem enyhülő kánikula a fagylaltosoknak kedvez. A gazdasági válságban egyre többen választják a jól jövedelmező szakmát.
A nagy melegben fagylaltot kell ebédelni - hallani az (orvosok által többnyire nem helyeselt) olasz közhitet. Tény, hogy az itáliai fagylaltozók megállás nélkül dolgoznak: olaszok és turisták reggeltől éjjelig sorban állnak a hűsítő gelatóért. A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszok 2010-ben összesen 2 milliárd eurót költenek fagylaltra (illetve dobozos jégkrémre). Több mint felét (54 százalék) Észak-Olaszországban fogyasztják, ennél kevesebbet délen (28 százalék) és Itália középső részén (18 százalék). A fagyizókban összesen 600 íz közül lehet választani. Az olaszok a legjobban a csokoládét szeretik, ezt követi a mogyoró és a citrom, az eper csak a negyedik.
A fagylatot azonban nem csak az kedveli, aki ezzel hűti magát, a fagylalt jó üzletnek ígérkezik a készítőjének is. Ezt bizonyítja a Bologna közelében tíz évvel ezelőtt megnyitott "fagylaltegyetem" sikere. Az idén 9 ezren iratkoztak be az egyáltalán nem olcsó tanfolyamokra: a háromnapos alapképzés ára 500 eurótól indul, a kéthetes tanfolyam 1700 euróba kerül.
"Hallgatóink életkora 40 év körülire tehető, és nem kizárólag cukrászok érkeznek. Ellenkezőleg, ételkészítési tapasztalat nélküli, teljesen más szakmájú, többségben férfiak. Bankárok, marketingeseknek, vállalkozók tanulják ki a fagylatkészítés titkait" - mondta el az egyetem egyik tanára Gian Paolo Valli.
"Hiába a gazdasági válság, hallgatóink létszáma 2010-ben a kétszeresére ugrott" - nyilatkozta a felsőfokú fagylaltiskolát vezető Achille Sassoli. Szerinte nem a kalandvágy hajtja a jelentkezőket. Nem mindent otthagyva, meggondolatlanul térnek át a fagylaltozásra. Inkább vállalkozási lehetőséget, üzletet látnak benne, jó keresettel.
A 44 éves Simone Bonini világosítómérnöki állását tette félre, és Firenzében már két gelateriát nyitott. Fagyizóit átlátszó falakkal alakította ki, a vevők látják, mi kerül a masszába. A kanadai hegymászó-fotós James Coleridge Vancouverben nyitott fagylaltozót Bella Gelateria névvel. Úgy látja, a fagylaltkészítés az extrémsportokra hasonlít: időt és egyensúlyt követelő művészet. Az import-exportról váltó Daniele Marchitellónak a pugliai Melfiben van saját fagylaltozója. A bolognai egyetemen tanulta, hogy minél délebbre készül a fagylalt, annál több cukor kell bele. Pugliában édesebben szeretik.
Ami pedig az idei nyár olasz fagylaltrendjét illeti, kedvencnek a bergamot és a pisztácia, újdonságnak pedig a szamártejből készült fagylalt számít.
A fagylatot azonban nem csak az kedveli, aki ezzel hűti magát, a fagylalt jó üzletnek ígérkezik a készítőjének is. Ezt bizonyítja a Bologna közelében tíz évvel ezelőtt megnyitott "fagylaltegyetem" sikere. Az idén 9 ezren iratkoztak be az egyáltalán nem olcsó tanfolyamokra: a háromnapos alapképzés ára 500 eurótól indul, a kéthetes tanfolyam 1700 euróba kerül.
"Hallgatóink életkora 40 év körülire tehető, és nem kizárólag cukrászok érkeznek. Ellenkezőleg, ételkészítési tapasztalat nélküli, teljesen más szakmájú, többségben férfiak. Bankárok, marketingeseknek, vállalkozók tanulják ki a fagylatkészítés titkait" - mondta el az egyetem egyik tanára Gian Paolo Valli.
"Hiába a gazdasági válság, hallgatóink létszáma 2010-ben a kétszeresére ugrott" - nyilatkozta a felsőfokú fagylaltiskolát vezető Achille Sassoli. Szerinte nem a kalandvágy hajtja a jelentkezőket. Nem mindent otthagyva, meggondolatlanul térnek át a fagylaltozásra. Inkább vállalkozási lehetőséget, üzletet látnak benne, jó keresettel.
A 44 éves Simone Bonini világosítómérnöki állását tette félre, és Firenzében már két gelateriát nyitott. Fagyizóit átlátszó falakkal alakította ki, a vevők látják, mi kerül a masszába. A kanadai hegymászó-fotós James Coleridge Vancouverben nyitott fagylaltozót Bella Gelateria névvel. Úgy látja, a fagylaltkészítés az extrémsportokra hasonlít: időt és egyensúlyt követelő művészet. Az import-exportról váltó Daniele Marchitellónak a pugliai Melfiben van saját fagylaltozója. A bolognai egyetemen tanulta, hogy minél délebbre készül a fagylalt, annál több cukor kell bele. Pugliában édesebben szeretik.
Ami pedig az idei nyár olasz fagylaltrendjét illeti, kedvencnek a bergamot és a pisztácia, újdonságnak pedig a szamártejből készült fagylalt számít.
- 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is! Részletek Jegyek
- 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni. Részletek Jegyek
- 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége. Részletek Jegyek
- 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni Részletek Jegyek
További cikkek
Kötelező képzést ír elő képviselői számára a munkahelyi zaklatások megelőzésére az EP
Az új szabályok 2024. július 16-tól lesznek kötelezőek. Teljes cikk
Utcára vonultak a pedagógusok Brüsszelben
A megmozduláson több mint ötezren vettek részt. Teljes cikk
A brit dolgozók 78 százaléka a munkahelyi stressz miatt mondana fel
A brit gazdaság csak tavaly 17,1 millió nap betegszabadságot veszített a munkahelyi stressz és szorongás miatt. Teljes cikk
Kapcsolódó hírek
- Rehabilitációs hozzájárulás 2024-ben 6 napja
- Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése? 1 hete
- Hazatérési támogatás, bérkiegészítés, adókedvezmény - így csábítsuk haza a külföldön élő magyarokat 1 hete
- Ma rendezik a Logisztika Napját 1 hete
- Így csábítanak a cégek a HVG Állásbörzén 1 hete
- Ekkora fizetésért jönnének haza a külföldön dolgozó magyarok 2 hete
- Megkezdte nyári toborzását a Lidl is, mutatjuk, mennyit lehet keresni 2 hete
- Munka a szabadság alatt? - A dolgozók több mint 75%-a válaszol a munkahelyi e-mailekre, amikor szabadságon van 2 hete
- Szabadság gyerekkel 2 hete
- Kihirdették, mikor rendezik a Szakma Sztár Fesztivált 2 hete
- Külföldi munka 3 hete