kapubanner for mobile
Szerző: Gál István
Megjelent: 6 éve

40 év alatti és nyugdíjas? Igen, létezik

Sokan és sokáig tervezgetik, hogy mi történik majd, ha elérik a nyugdíjkorhatárt és nyugdíjba vonulhatnak. A nyugdíjba vonulás időpontja egy mozgó, és általunk nem befolyásolható célpont. Eddig legalábbis ez volt az általánosan elfogadott tény. Szabolcs másként gondolja. Belefogott egy „emberkísérletbe”, amelyről blogot ír a Facebookon, előadásokat tart. Interjú Takács Szabolccsal, a 30as nyugdíjas blog szerzőjével.

Nagyon örülök, hogy a HR Portal érdeklődik a téma iránt! - kezd bele Szabolcs már a lépcsőházban

Miért?



Azért, mert a HR az a terület, amely jelentősen tudná befolyásolni azt, hogy a munkavállalói pénzügyileg tudatosabbá váljanak.

Miért írod a blogot?



Alapvetően azért, mert szórakoztat. De, ha missziót szeretnék mögé gondolni, akkor egyrészt azért, hogy az emberek rájöjjenek, lehet örömmel is dolgozni, másrészt mert szeretném javítani a magyar pénzügyi kultúrát. Hihetetlenül nem tudunk bánni a pénzzel, és ez a cégeknek is gond. Egy felmérés alapján, a magyarok 65%-a szerint az életeben való előbbre jutás egyet jelent az anyagi gyarapodással. Az emberek mégsem tudnak bánni vele, így hiába keresnek több pénzt, mivel nem használják fel jól, nem lesznek vele boldogabbak. A boldogtalan munkavállaló, pedig semmilyen szempontból nem jó egy szervezetben.
Takács Szabolcs 30-as 1 nyugdíjasTakács Szabolcs: Ez az életforma nem ajánlott azoknak, akik nem rizikóznak szívesen

Érdekes, hogy ezt a feladatot a HR-nek dedikálod, de nem inkább az iskolarendszerben kellene ezt a felkészítést megtenni?



Az iskolarendszerben is szükség lenne rá, ebben egyetértek, de azt a politikusok tudják megváltoztatni. Ha rájuk várunk, megőszülünk, mire történik valami. A vállalatvezetők/HR-esek sokkal gyorsabban tudnak beleavatkozni ebbe. A százhuszadik „zsákbanugrálós” csapatépítő helyett lehetne pénzügyi tudatosságra „nevelni” a dolgozókat. Némi érdeklődés e tekintetben már tapasztalható. Egyre többször keresnek meg cégek - jellemzően kkv-k -, hogy közeleg a bónuszfizetés, adjak nekik tanácsot.

Ez alatt azt érted, hogy készpénzes bónusz helyett, valamilyen pénzügyi konstrukciót adnának bónuszként?



Nem, a készpénzes bónusz sikere töretlen. Mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók ezt a formát szeretik. A megkeresés inkább arra vonatkozik, hogy vértezzük fel a dolgozókat azzal a tudással, hogy miként lehetne okosan felhasználni a jutalmat. A mai gondolkodás, mottó sajnos az, hogy minden pénzt elkölteni. Ezt hívom az életszínvonal inflációjának. Ezért nem készterméket, hanem új szemléletmódot ajánlok. Azt, hogy a pénzt nem csak elkölteni lehet, hanem be is lehet fektetni. Ma Magyarországon ennek a kultúrája nem alakult ki. A felmérések szerint az emberek 70%-a nem tud kamatos kamatot számolni. Kb. ugyanennyien sosem készítettek még családi költségvetést. Néhányan Einstein-nek tulajdonítják a mondást: „A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki érti, az kapja, aki nem érti, az fizeti.”

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - 40 év alatti és nyugdíjas? Igen, létezik
2. oldal - A boldogság a kulcs a sikerhez
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek