kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 9 éve

A gazdaságban nem, de magukban bíznak a vállalatvezetők itthon

A vezérigazgatók szerint ma Magyarországon a vállalatok fő fenyegetettségi forrásai közé a kormányzati intézkedések, a túlszabályozottság, illetve a megfelelő szakemberek hiánya tartoznak. Tizennyolcadik éve készíti el a PwC globális felmérését, melyben évről-évre vezérigazgatókat kérdez az adott ország gazdasági helyzetéről, kilátásairól. Tavaly 77 ország 1322 vezérigazgatójával ültek le beszélgetni. A magyar vállalatvezetők véleményét negyedik alkalommal kérdezték meg: országszerte hét iparág 170 vezérigazgatóját kerestek fel és kérdezték meg őket a magyar gazdaság alakulásáról. A felmérésben rákérdeztek a vállalat kilátásaira, esetleges bővülésére, veszélyforrásokra, technológiai kérdésekre, partnerségi kapcsolatokra és a kormányzattól elvárt segítség formáira.

A vezetők 51 százaléka vár növekedést idén

Az idei kérdőív azt vizsgálta, hogy a legfontosabb trendek, azaz a technológiai és a demográfiai változások, valamint a gazdasági erőviszonyok átstrukturálódása hogyan alakítják át a piaci versenyt az adott vállalat vezetője szerint. Szűcs Márta, a PwC könyvvizsgálati üzletágának cégtársa elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, az egyik alapvető kérdés az volt, hogy mennyire bíznak a gazdasági növekedésben – sajnos az derült ki, hogy ez a bizalom csökkent az előző évekhez képest. 64-ről 46 százalékra esett vissza azok aránya, akik optimistán látják a globális gazdaság alakulását, ugyanakkor érdekes módon 28-ról 39 százalékra nőtt a stagnálást prognosztizálók aránya. Idén már csak a vezetők 51 százaléka vár Magyarországon gazdasági növekedést, a tavalyi 55 százalékkal szemben, ezzel párhuzamosan a stagnálást várók aránya is csökkent.

Általánosságban a gazdasági környezet nem ad okot az örömre a vezérigazgatók szerint. „Ennek ellenére, azt látjuk, hogy a saját bevételeiket illetően 82 százalékuk mondta magát bizakodónak a korábbi 72 százalékkal szemben. Ez összhangban van azzal, hogy a vállalatvezetők 66 százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt 1 évben javult a cége helyzete a piacon” – mondta Szűcs Márta.

A költségcsökkentő intézkedések aránya is kezd kisebb arányban szerepet játszani, 72 százalékról 62 százalékra csökkent azok aránya, akik ilyen programba kezdtek a közelmúltban. Nőtt az IT-beruházást végrehajtók aránya, a válság alatt erősen visszafogott beruházások után ma már muszáj követni a technológiai fejlődést.

A vezérigazgatóknak pontosan kell érteniük, hogy miben tud nekik segíteni a technológia: hiszen ez ma már elengedhetetlen az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, az új kollégák megtalálásában, a folyamataik fejlesztésében. Ezért megkérdezték őket, hogy mennyire fontosak nekik a digitális technológiák: az tűnik ki, hogy a számítógépes biztonságot emelte ki 72 százalékuk, csak ezután említették az ügyfelekkel való kapcsolatépítést. Nagyon fontos megkülönböztető tényező lesz a cégek között, hogy ki képes élni a technológia adta lehetőségekkel – akik nem tudnak élni ezzel, veszélybe sodorhatják vállalatukat.

Azt is megkérdezték a vezetőktől, hogy vajon több lehetőséget és/vagy nehezítő körülményt látnak-e jelenleg? 54 százalék több lehetőséget lát, 50 százalékuk ugyanakkor több nehezítő körülményt is érzékel – Szűcs Márta szerint ennek a látszólagos ellentmondásnak az lehet az oka, hogy minden nehézségben ott van a lehetőség is.

A kormányzat a legfenyegetőbb

A felmérés kitért arra, hogy miként látják a vezérigazgatók, milyen veszélyeknek van leginkább kitéve a vállalatuk. Első helyen a kormányzati intézkedéseket és az államháztartási hiányt említették a vezetők 83 százalékkal, de jelentős többség (76 százalék) szerint a túlszabályozottság is fontos fenyegetés. Jelentős kockázati tényező még a geopolitikai bizonytalanság és a szakemberhiány is. A vezetők 68 százaléka tart attól, hogy a tehetségek elhagyják az országot és ezáltal nem lesz elég megfelelő szakember a számukra. A korrupció is tekintélyes helyen áll a fenyegető veszélyforrások között.

Ezek a fenyegető tényezők a globális felmérésben is kiugranak, ám fontos különbség, hogy a technológiai változásokat külföldön nem élik meg olyan nehézségként, mint az itthoni vezérigazgatók.

Nőtt azok aránya, akik a fenyegetettségek mérséklése érdekében komoly elvárásokat támasztanak a kormányzattal szemben: megduplázódott azok aránya, akik versenyképes és hatékony adórendszert várnak el a kormánytól, 72 százalékuk szerint ennek kormányzati prioritásnak kellene lennie - az elvárás erősebb, mint világszerte, ahol a vállalatvezetők 67 százaléka gondolkodik így. A képzett és alkalmazkodóképes munkaerő képzése is dobogós elvárás a kormány felé. Az innovációt segítő üzleti környezet is mint igény merült fel a kormányzat felé (63 százalék).

Magyarországon a vezérigazgatók 59 százaléka szerint az iparági szabályzói környezet változása erősen befolyásolja a versenyt és egy-egy nem várt változás képes váratlan helyzetbe sodorni a cégüket.

Korábban az új piaci belépők, a versenytársak jellemzően nem érkeztek új területekről, most azonban 51 százalék elképzelhetőnek tartja, hogy belépnek a piacra olyan versenytársak, akiknek fő tevékenysége nem az ő iparágukba tartozik: a legtöbben a technológia és az állam felől várják az új versenytársakat. Vannak, akik proaktívan közelítik a problémát: a megkérdezett vezérigazgatók 28 százaléka ugyanis tervezi vagy már be is lépett egy új szektorba. Tehát érdekes módon, bár 51 százalék fél, hogy az ő területére belép valaki, de ők maguk nem nagyon nyitnak más, új területek felé.

Érdekesen alakultak a válaszok a következő kérdésre: tervezi-e növelni a vállalat létszámát az elkövetkező egy évben? Annak ellenére, hogy a cég bevételeit a vezérigazgatók növekedni látják, ezt nem létszámemeléssel gondolják elérni – inkább technológiával, partnerség viszonyok kialakításával akarják céljaikat elérni. A vezérigazgatók csupán 42 százaléka mondta, hogy növelné a cég dolgozói létszámát, ez csökkenő tendenciát mutat a tavalyi arányhoz képest, de még mindig sokkal magasabb szám, mint a két évvel ezelőtti.

Vadász Péter, a MGYOSZ társelnöke szerint a magyar cégek számára az innováció kellene, hogy prioritás legyen – véleménye szerint Magyarországon rettenetesen alacsony az erre fordított összegek aránya: kevesebb mint 1 százalék jut kutatásfejlesztésre, és a távlati célok között is csupán 1,8 százalék K+F beruházási arány szerepel. Összehasonlításképpen Amerikában ez az arány 3 százalék vagy afölötti.

Szabó György, Menedzserek Országos Szövetségének elnöke szerint a partnerségnek kellene első helyen állnia, így lehetne jobb eredményeket elérni. A felmérés szerint három kategóriában a vezérigazgatók több mint 50 százaléka fontosnak tartja a partnerséget: az ügyfelekkel, a beszállítókkal és üzleti hálózatokkal való kapcsolatépítés terén. Ezek a kapcsolatok konkrétan profitcélt szolgálnak, ezért érthető és elfogadható, hogy őket sorolják első helyre. 40 és 50 százalék között van azok aránya, akik a tudományos világgal és a versenytársakkal való partnerséget is fontosnak gondolják – Szabó György szerint ez progresszív gondolkodásra vall. Kevesebben vannak azok, akik startupokkal, civil szervezetekkel is tartanak kapcsolatot – ennek aránya lehetne magasabb, hiszen a stakeholder körnek akár nagyobb arányban is részeseivé tudna válni ez a szektor. A partnerség bizalmi kérdés, ezt a bizalmi szintet az állam, a cégek és a munkavállalók között meg kell teremteni – ha ez nincs lelassulhat a GDP növekedése is.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk