kapubanner for mobile
Megjelent: 5 hónapja

A mesterséges intelligencia előbb veszi majd el a fehérgallérosok munkáját, mint gondoltuk volna

Újdonságnak tűnhet, hogy a mesterséges intelligencia (AI) a tudásalapú munkaköröket is átveheti, pedig a háttérben ez a folyamat már régóta zajlik. Az AI-kollégák már itt vannak és az eddig biztonságosnak hitt kreatív munkakörökre is veszélyt jelenthetnek. Szakértők szerint muszáj lesz beleszólni abba, hogy az egyes iparágakban miként vezetik be a mesterséges intelligenciát.

A mesterséges intelligencia előbb veszi majd el a fehérgallérosok munkáját-

A gyártás területén már természetesnek vesszük, hogy robotok mellett dolgozik az emberi munkaerő. A tudásalapú munkafolyamatok AI-val való helyettesítése viszont előbb itt lesz, mint gondoltuk volna – állítja a bbc.com cikke.

2023 elején az OpenAI a ChatGPT-vel egy új korszakot nyitott meg - egy olyan korszakot, amelyben a mesterséges intelligencia alkalmazása a vágyálomból valóssá, kézenfoghatóvá vált a munkavállalók számára. A tét nagy: a Goldman Sachs áprilisi jelentése szerint a ChatGPT és más hasonló generatív AI-eszközök akár 7%-kal is növelhetik a globális GDP-t, miközben 300 millió teljes munkaidős munkavállalót helyettesítenek.

Azt lehetett hinni, hogy a gyorséttermekben hamburgert készítő robotok vagy a fejlett ipari gyártóberendezések jelentik majd a mesterséges intelligencia okozta munkahely-megszűnések első nagy hullámát. A generatív mesterséges intelligencia eszközeinek fénysebességű fejlődése azonban azt jelentheti, hogy a "biztonságosnak" hitt tudásalapú munkahelyek gyorsabban veszélybe kerülhetnek, mint azt a munkavállalók gondolták. Ide tartoznak a kreatív munkakörök is, amelyekről sokan azt feltételezték, hogy nehezen automatizálhatók, például a marketing, a zenei produkció és a grafikai tervezés területén.

A Brookings Institution kutatói szerint a magasabb szintű szakmai pozíciókban dolgozó emberek azok a munkavállalók, akiket leginkább fenyeget a mesterséges intelligencia általi helyettesítés veszélye.

Ez azért van így, mert a generatív mesterséges intelligencia eszközei és technológiái képesek, vagy hamarosan képesek lesznek sok olyan feladatot elvégezni, amelyeket az elmúlt években a magasan képzett emberekre bíztak: például marketingtervek, keresési stratégiák összeállítása és még sok más.

December elején az Artisan AI - egy San Franciscó-i székhelyű startup, melyet a 22 éves, brit Jaspar Carmichael-Jack alapított - bemutatta első "Artisan" nevű, mesterséges intelligenciával működő digitális munkását. Úgy tervezték, hogy integrálódjon az emberi csapatokba, és gyakorlati értelemben is a csoportok tagjává váljon.

Bár az Artisan AI azt tervezi, hogy a következő év során több "Artisan" is piacra kerül, az első, "Ava" egy értékesítő (sales rep) munkáját fogja automatizálni, ami jelentős előrelépést jelent a chatbotokhoz és a hasonló már piacon lévő AI-eszközökhöz képest.

Carmichael-Jack szerint "olyan, mintha lenne egy értékesítési szoftverünk beépített ügyfélkapcsolati vezetővel - javaslatokat tehet, kampányokat szerkeszthet, csatlakozhat a megbeszélésekhez és jegyzetelhet." A cél az, hogy az Artisanok közvetlenül az emberek mellett dolgozzanak, legyen közöttük kohézió, és háruljon az unalmas munka az Artisanra, akinek nincsenek érzései azzal kapcsolatban, hogy valami unalmas vagy nehéz.

Carmichael-Jack szerint az Artisans autonóm módon, a háttérben, kevés vagy semmilyen közreműködéssel képes működni. Így az Artisans egy szervezet csapatához csatlakozva jelentősen növelheti a termelékenységet. A technológia máris felkeltette a befektetők figyelmét. A gond az, hogy a politikai döntéshozók pár lépéssel mindig le vannak maradva.

Erik Brynjolfsson, a Stanford Egyetem professzora és a Stanford Digital Economy Lab igazgatója szerint bár az AI már is nagymértékben felforgatja a munka világát, "még mindig a kezdeteknél tartunk". "Én inkább azon a véleményen vagyok, hogy még semmit sem láttunk - ez még csak az első hulláma" a mesterséges intelligencia gazdaság-felforgató hatásának. Kérdés azonban, hogy ez a fejlődés milyen emberi áldozatokkal jár majd különösen a munkahelyek elvesztése tekintetében.

Mark Muro, a Brooking Institution kutatója hangsúlyozza, hogy a fizikai automatizálás kiszámíthatóbb volt. A középosztály köreihez tartozó fehérgalléros irodai dolgozók jövőjét azonban óriási bizonytalanság övezi. A technológia egy rejtélyes fekete doboz, nem tudjuk pontosan, mit hoz a jövő. Az, hogy a mesterséges intelligencia technológiái csökkentik-e a fehérgalléros munkaerőt, végső soron társadalmi döntés lesz. Muro szerint muszáj, hogy a munkavállalók beleszólhassanak abba, hogy az egyes iparágakban hogyan vezetik be és használják a mesterséges intelligenciát.

Ennek egyik példája a Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) és a hollywoodi stúdiók között létrejött megállapodás, amely korlátokat szab a mesterséges intelligencia film- és televíziós produkciókban való használatára. A kérdés az, hogy más iparágak is kodifikálnak-e hasonló rendelkezéseket a munkavállalók megélhetésének megőrzése érdekében.

Még Carmichael-Jack is egyetért azzal, hogy szükség lesz valamilyen tervre vagy felügyeletre arra vonatkozóan, hogy a mesterséges intelligencia miként terjed tovább az új iparágakban. "Szabályozásra lesz szükségünk" - mondja, még akkor is, ha ez rövid távon megnehezíti a mesterséges intelligencia fejlesztését. "Elkerülhetetlenül el fogunk jutni egy olyan pontra, amikor az AI az emberi munka nagy részét feleslegessé teszi, és ez egy fájdalmas időszak lesz".

fotó: freepik

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk