kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

A rezsicsökkentés árnyékos oldala: ezrek kerültek utcára

Tíz százalékkal csökkent az energiaszektorban foglalkoztatottak száma. Van olyan cég, mely nyíltan megmondja, hogy a rezsicsökkentés áll a leépítés hátterében, írja az fn.hír24.

Nem véletlen, hogy több mint tíz százalékkal csökkent az energiaszektorban a foglalkoztatottak száma a rezsicsökkentés bevezetése óta. Van, amelyik cég nem is tagadja, hogy emiatt voltak náluk leépítések.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az EDF Démász két lépésben kétszáz dolgozójától válik meg. Az önként távozóknak a jogszabályokban rögzítettnél magasabb végkielégítést, ezen felül átképzési, áttelepülési és elhelyezkedési támogatást ígértek segítségül. Nem titkolták azt sem, hogy a leépítés oka a rezsicsökkentés és az adóemelés.

Közműadó, tranzakciós adó és társasági adó

Az fn.hír24 megkereste a céget, melynek kommunikációs csoportja szerint a legfőbb terhet nem a fogyasztói árak csökkentése jelenti, hiszen az lakossági ügyfeleiknek kedvező. Inkább a szabályozási és az adózási rendszer változásának kettős terhe ró rájuk akkora többletköltséget, amit nem tudnak kigazdálkodni.

Az egyik fő teher a 2013-ban bevezetett közművezetékek utáni adó, mely 125 forintot jelent méterenként. Ez főként a vidéki, nagy területet lefedő, tehát hosszú elosztóvezeték-hálózattal, de kevesebb fogyasztószámmal rendelkező szolgáltatók számra jelent óriási többletkiadást. Ezek az energiaszolgáltatók – ellátási kötelezettségükből eredően – akár egyetlen tanyai ingatlan miatt is több kilométeres vezetékrendszert üzemeltetnek. A villamosenergia-szolgáltatók közül az EDF Démász rendelkezik a leghosszabb elosztóvezeték-hálózattal, a közművezeték után fizetendő adó kiemelkedő terhet ró a társaságra: 4 milliárd forintot, ami csak a beruházások és a működési költség csökkentésével kezelhető – nyilatkozták.

Hasonlóképp nagy kiadás az energiaszolgáltatók társasági adója – amely 19 százalékról 50 százalékra emelkedett –, és a tranzakciós adó kigazdálkodása is jelentős erőfeszítést igényelt a cégnél.

A menedzsment a leépítés előtt minden egyéb megoldást megvizsgált a fenntartható működés érdekében: a külső kiadások csökkentését (például gépjárművek, ingatlanok), az ez évi bérfejlesztés mérséklését és a beruházások visszafogását is.

Máshol is baj van

Székely Tamás, az energetikai szektort is képviselő Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke is megerősítette, hogy a rezsicsökkentésnek vannak negatív hatásai. Ők több cégről is tudnak, ahol már folyamatban vannak a leépítések, és ezek esetenként száz vagy több száz főt is érinthetnek.

Nem csak a lakosság, hanem a cégek egy csoportja is részesülhet a rezsicsökkentés áldásából, de ez kizárólag a hazai kis- és középvállalatokra vonatkozhat – ezt a Fidesz fő rezsicsökkentője, Németh Szilárd nyilatkozta a lapnak. A képviselő azt is elmondta, „a nagy cégek" viszont kimaradnak az áldásból.

Az alvállalkozásoknál is begyűrűzhet a rezsicsökkentés hatása, ha az energiacégek leállítják a beruházásokat. Erre is vannak már jelek. Székely azt mondta, a leépítések leginkább a műszaki területeket, így a karbantartó és készenléti munkatársakat érintik. Ez pedig hosszú távon az üzembiztonságot is veszélyeztetheti – tette hozzá.

Nemcsak elbocsátásokról kapott hírt a VDSZ, hanem arról is, hogy számos cégnél elmaradtak a béremelések. Sőt, volt ahol bércsökkentéssel reagáltak a foglalkoztatók a rezsicsökkentésre, illetve megvonták a cafeteriát. A szakszervezet jelenleg a munkahelyek megtartásáért és a béremelésért küzd.

Már megszűnt több ezer állás


A félelmeket a statisztika is alátámasztja. Az energiaszektorban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint összesen 34 400 ember dolgozott a rezsicsökkentés utáni hónapokban – január és március között – átlagosan. Tavaly ilyenkor még 4000-rel több állás volt a szektorban, bár 2012 végéhez képest még felvétel is volt.

A rezsicsökkentés a béreken is meglátszott: utána átlagosan 10 ezer forinttal mérséklődött az energiacégeknél dolgozók nettó keresete, így az év elején nettó 248 ezer forintot vihettek haza.

Közben folytatódik a lakossági rezsicsökkentés, további 10 százalék jön – erről Németh Lászlóné fejlesztési miniszter beszélt kedden, a tárcája elmúlt három évét összegző sajtótájékoztatón. Az is kiderült, hogy már két energiaszolgáltató is tárgyalna a kormánnyal egyes vagyonelemeinek eladásáról.

A lap több, az energiaszektorban érdekelt szolgáltatót is megkérdezett, okozott-e náluk leépítést a fogyasztói árak 10 százalékos lefaragása. A Tigáztól azt a választ kaptuk, hogy náluk nem történt létszámleépítés a januári rezsicsökkentés hatására. Azonban arra nem tudtak válaszolni, hogy mi várható a cégnél ilyen téren, ha tovább folytatódik a díjcsökkentés.

A Telekom még tavaly októberben megegyezett az érdekképviseletekkel, hogy 2012 végén és 2013-ban összesen 500 dolgozót küldenek el - ekkor még nem tudták, hogy lesz rezsicsökkentés.

Az fn.hír24 kérdésére a Főtáv is azt válaszolta, hogy a rezsicsökkentéssel összefüggésben nem hajtott végre, illetve nem tervez létszámleépítést. A távhőszolgáltatásnál ugyanis nem okozott nagyon jelentős bevételkiesést a rezsicsökkentés, mert a támogatás növelésével részben kompenzálta a kiesést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jogelődje.
Ugyan a költségracionalizálás keretében 2013 márciusában csoportos létszámleépítést hajtottak végre, de ez a lépés teljesen független volt a rezsicsökkentéstől – szögezték le.

fn.hír24.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk