kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

A versenyelőny titka: befektetés a humán tőkébe

A képzés és tudásfejlesztés egy recessziótól fenyegetett gazdaságban is kiemelt jelentőséggel bír. Hat magyar munkavállalóból öt véli úgy, jelenlegi (szak)tudása öt éven belül elavultnak számít majd - derül ki egy friss felmérésből, ami arra is rámutat, hogy az Y-generáció tagjai kapják a legtöbb támogatást cégük HR területétől szakmai célkitűzéseik eléréséhez.

A lapunknak eljuttatott, Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég által készített felmérésből kiderül, a válaszadók többsége szerint nem elégséges a munkaadóik által jelenleg biztosított képzés ahhoz, hogy a szakmai pályafutásuk során rájuk váró kihívásoknak meg tudjanak felelni.

A Kelly Global Workforce Index közel 100.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze összesen 34 országban - köztük több mint 5.000 magyar munkavállalóét.

Jónás Anikó a Kelly Services ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy abban az egyre erősödő versenyhelyzetben, ami a világgazdaságot ma jellemzi, az alapvető fontosságú humán tőkébe történő befektetés révén a cégek jelentős versenyelőnyre tehetnek szert. - Lehet, hogy a gazdaság jelenlegi állapotában a képzés nem tűnik kiemelt jelentőségűnek, azonban azok a vállalatok, amelyek hajlandóak erőforrásokat áldozni erre a célra, a későbbiekben nagyobb valószínűséggel lesznek majd képesek termelékenységüket és eredményességüket javítani - kommentálta az eredményeket Jónás Anikó.

A felmérés rámutat, hogy a munkavállalók szemében korosztálytól függetlenül nagy jelentőséggel bír a képzés és az új ismeretek elsajátítása, ami megítélésük szerint komoly segítséget nyújthat számukra a gyorsan változó munkaerőpiacon.

A felmérés főbb megállapításai

- Az úgynevezett "baby boomer" generáció (a 48-65 éves korosztály) tagjait aggasztja leginkább a munkaadóik által biztosított képzés mértéke illetve színvonala, ami 63 százalékuk szerint nem elégséges ahhoz, hogy valóban új tudást illetve ismereteket nyújtson és előmozdítsa karrierjüket.

- Az X- generáció (a 30-47 éves korosztály) képviselőinek 87 százaléka úgy véli, öt éven belül számottevő új ismeretekre lesz majd szükségük, ha a munkahelyi változásokkal lépést akarnak tartani.

- Y-generáció (a 18-29 éves korosztály) tagjai kapják a legtöbb támogatást cégük HR területétől szakmai célkitűzéseik eléréséhez.

- Az X-generációhoz tartozó válaszadók többsége (81 százalék) szerint a képzés biztosítása a munkaadó és a munkavállaló közös felelőssége.

- A megkérdezett munkavállalók által leginkább kedvelt képzési forma a munkahelyi (on-the-job) képzés.

Korosztálytól függetlenül a férfiakat a nőknél jobban nyugtalanítja az, hogy munkaadóiktól nem kapják meg a megfelelő képzést, és körükben többen vélik úgy, hogy öt éven belül jelentős tudásfejlesztésre lesz szükségük, hogy az iparági változásokkal lépést tudjanak tartani.

A válaszadók 79 százaléka azon a véleményen van, hogy a képzés biztosítása a munkaadó és a munkavállaló közös felelőssége. Ami az egyes képzési formák népszerűségét illeti, a megkérdezettek körében a munkahelyi képzés (46 százalék) a legkedveltebb, ezt követik a professzionális fejlesztő képzések (25 százalék), majd az egyéni, saját motiváció indította (self-initiated) tanulás (15 százalék), végül a hivatalos egyetemi vagy főiskolai keretek között szerzett végzettség (14 százalék).

Jónás Anikó elmondása szerint a felmérés megállapításai egyértelműen jelzik, milyen komolyan foglalkoztatja a munkavállalókat az a gondolat, hogy jelenlegi tudásuk, ismereteik esetleg nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy a munkaerőpiac új kihívásainak megfeleljenek. A jelenlegi gazdasági környezetben az emberek sokkal jobban felmérik saját ismereteik színvonalát és azt, hogy vajon ezzel a (szak)tudással képesek lesznek-e átvészelni a recessziót, majd megfelelően helytállni az elkövetkezendő gazdasági fellendülés időszakában - tette hozzá Jónás Anikó.

"Nem is olyan régen számos iparág szereplői szembesültek a megfelelően képzett munkaerő hiányával, és emelt színvonalú képzés és tudásfejlesztés hiányában ez a helyzet a jövőben is megismétlődhet. A munkahelyekért folyó, egyre erősebb verseny és a folyamatos technológiai változások miatt a munkaadók számára létfontosságú, hogy a lehető legjobb képzés biztosításával támogassák dolgozóikat a fokozottabb produktivitás elérésében." - mondja Jónás.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk

A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk