kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 13 éve

Átalakul a támogatás: idén lesz utoljára Start Plusz

Ez év decemberével lehet utoljára Start Plusz kártyát igényelni. Ezután csak részmunkaidős foglalkoztatásra, a két év helyett viszont 36 hónapos időtartamra lehet igényelni a munkáltatói költségek csökkentését. Ezzel a részmunkaidős állások növelése a cél. Kérdés azonban, mennyire tud egy ilyen rendelkezés a visszájára fordulni.

images

Amíg Enikő a második gyerekkel otthon volt, a munkáltatóját -egy könyvelő irodát - felszámolták. Amikor lejárt az akkor még hároméves gyes, Enikő munka nélkül maradt. A regionális Munkaügyi Központban hallott először a Start kártyacsalád őt érintő tagjáról, a Start Plusz kártyáról. Körülbelül fél évig tartott, amíg munkát talált, és ugyan azt vette észre, hogy a felvételi beszélgetéseken nem a Start Plusz kártya jogosultság a legfontosabb szűrő szempont, de második-harmadik körben mindig konkrét, számolós példával alátámasztva megemlítette, mekkora támogatást tud a munkáltatója nyerni az ő foglalkoztatásával.

Az akár éves 300.000 forintos költségmegtakarítás pedig mindenkinél fontos szempont. Jelenlegi munkahelyén is az a tapasztalata, hogy inkább a munkához való hozzáállása, munka-attitűdje miatt vették fel. A Start Plusz kártyájának említését pedig a jövendő munkáltató iránti elkötelezettsége, megelőlegezett lojalitásának megnyilvánulásaként értékelték. Bár Enikő csak törzsidejében van bent a munkahelyén, és a tevékenységének nagyobb részét otthonában végzi, nem érzi korlátozónak a két gyerek mellett a teljes munkaidőt. Sem anyagilag, sem szakmailag nem engedhetné meg magának a rövidebb munkaidőt és a kevesebb munkát.

Az eddig alkalmazott gyakorlatok

A 2010 novemberében elfogadott törvénymódosításig a következő volt az eljárás a Start Plusz kártyát igénylő munkavállalóval kapcsolatban.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján részletes ismertető található. E szerint a 2004. évi CXXIII. törvény (Pftv.) rendelkezése szerint Start Plusz kártyára jogosult az a személy, aki a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 nap) belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy aki a gyermek egy éves korának betöltését követően, e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll,, illetve jogosult az a tartósan álláskereső személy, akit az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilván tart a Start Plusz kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapja, pályakezdő álláskereső esetében nyolc hónapon belül legalább hat hónapja.

A munkaadót megillető járulékkedvezmények

Az érvényes Start Plusz kártyával rendelkező személy foglalkoztatása után a munkaadót járulékkedvezmény a következők szerint illeti meg:
  • a 27 százalék társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a munkáltatót a bruttó munkabér 10 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség,
  • a foglalkoztatás második évében a bruttó munkabér 20 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli.

    A munkaadó a kedvezményt legfeljebb a kötelező minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalap erejéig érvényesítheti. Ez az összeg 2011-ben 78.000 forint kétszerese, azaz 156.000 forint. Ha a munkavállaló munkabére a kötelező legkisebb munkabér kétszeresét meghaladja, az azt meghaladó összeg tekintetében az általános járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni. A munkaadó a kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri.

    Ha a Start Plusz kártya érvényességének időtartama két évnél rövidebb, az érvényességi időtartam első 12 hónapjára a kedvezőbb járulékfizetési lehetőséget kell alkalmazni. A kedvezmény a munkaadót abban az esetben illeti meg, ha a kedvezmény igénybevételére jogosító személy a munkába lépést megelőző napon rendelkezik Start Plusz kártyával, vagy azt helyettesítő igazolással. A munkáltató a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt köteles a Start Plusz kártyát megőrizni, és a jogviszony megszűnésekor a kártya tulajdonosa részére átadni.

    A Start Plusz kártya érvényessége

    A kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított két év,
  • az Art. 20/A.§ (2) bekezdésének db) alpontja alapján azonban legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak, és
  • a gyes folyósítása mellett igényelt kártya esetén - a Pftv. 4.§ (1) bekezdéséből következően - legfeljebb a gyesre való jogosultság megszűnéséig terjedő időszak.

    A Start Plusz kártya a gyes, gyed, gyet, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő foglalkoztatáshoz annyiszor volt kiváltható, ahányszor különböző személyekre tekintettel az ellátás megállapítására sor került. A gyes melletti foglalkoztatáshoz igénybe vett Start Plusz kártya érvényességi idejének lejártát követően a gyes folyósításának megszűnését követő foglalkoztatáshoz újabb kártya nem váltható ki. Ha a Start Plusz kártya érvényességi ideje alatt újabb gyermek születik, a következő kártya kiváltására a legfiatalabb gyermekre tekintettel kerülhet sor.

    A Start Plusz kártyára jogosultak körében meghatározott álláskereső személy az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig jogosult a Start Plusz kártya kiváltására. Ebben az esetben a Start Plusz kártya - a feltételek fennállása esetén - több alkalommal is kiváltható.

    Amire oda kellett figyelni

    1. Ha gyes alatt, a munkához igényelt valaki Start Plusz kártyát, akkor a gyes utáni munkavégzéshez, értelemszerűen már nem lehetett. Dönteni kellett, melyik munkáltatót szeretné valaki támogatni. Ez főleg akkor jelentett dilemmát, ha valaki már előre tudta, hogy a gyes lejárta után nem szeretne ugyanott maradni.

    2. Figyelni kellett arra, hogy nehogy kicsússzon az igénylésből a gyes után Start Plusz kártyát igénylő munkavállaló. A 365 nap ugyanis jogvesztő határidő. A jelenlegi, nagyon nehéz munkaerő-piaci helyzetben ez is egy frusztráló faktorrá vált. Ha valaki nem tudott egy éven belül munkahelyet találni, akkor nemcsak a munkanélküli ellátása szűnt meg, és került át a kedvezőtlenebb segélyezési kategóriába, hanem elesett a Start Plusz kártya kiváltásának lehetőségétől is.

    3. A Start Plusz kártya két évig van még érvényben. Ez az érvényesség pedig nem a munkába állás első napjától, hanem a kiváltás napjától számolódik. Sokan elkövették azt a hibát, hogy rögtön, a gyes lejárta után kiváltották a Start Plusz kártyát úgy, hogy még nem találtak foglalkoztatót. Így több hónap kiesett a támogatás lehívásából. Ha pedig nem előzte meg legalább egy nappal a Start Plusz kártya kiváltása a munkába állást, akkor az egész támogatásról lecsúszott mind a munkavállaló, mind a munkáltató.

    Változások: lehetőségek, vagy korlátok?

    Tavaly év végén a munkaerő költségének munkáltatói támogatásáról szóló 2004. CXXIII. számú törvényt módosították. Egyrészt a Start Plusz kártya helyett az úgynevezett részmunkaidő munkáltatói kedvezménye került be a rendszerbe, másrészt megváltoztak a támogatás arányai és lehetőségei is.

    Az ugyvezeto.hu, 2010. november 29-i száma részletesen foglalkozik ezzel a témával. Ebben találhatjuk azt az információt, miszerint megszűnik 2012-től a Start Plusz, illetve a Start Extra kártya, melyeket az igénylők legkésőbb 2011. december 31-ig válthatnak ki, és ezek alapján a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-ig illeti meg járulékkedvezmény. Másrészt megjelenik a szabályok között a részmunkaidő kedvezménye. Ez a munkaadót abban az esetben illeti meg, ha a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló munkakörét - feltéve, hogy e munkavállaló annak időtartama alatt terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült - közvetlenül a visszatérését követően a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló és emellett az említett munkavállaló gyermekgondozási szabadságának
    - időtartama alatt e munkavállaló munkakörének ellátására létesített munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló, vagy
    - lejártát követően vele azonos vagy hasonló munkakör ellátására létesített munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló heti 20-20 órás részmunkaidős munkaviszony keretében látják el.

    A kedvezmény - amelyhez semmilyen kártyát sem kell kiváltani - azt jelenti, hogy a munkaadó mindkét munkavállaló után a 27 százalékos társadalombiztosítási járulék helyett 20 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett (amelyből a nyugdíjbiztosítási járulék 18 százalék, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék pedig 2 százalék). A kedvezmény havonta a minimálbér kétszereséig érvényesíthető.

    Az ugyanabban a munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után járulékkedvezmény csak abban az esetben jár, ha az előző feltételek a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló munkába állását követően legalább 1 évig fennállnak. A kedvezmények az osztott munkakör fennállása alatt legfeljebb 3 évig járnak.

    A járulékkedvezmény igénybe vételének további feltétele, hogy a munkaadónak a létszámát a részmunkaidős foglalkoztatás kezdetét megelőző hónap átlagos statisztikai állományi létszámához képest növelnie kell, és azt a részmunkaidős foglalkoztatás időtartama alatt nem csökkentheti. Nem minősül az állományi létszám csökkentésének, ha a létszám olyan munkavállalóval csökken, aki
    1. a statisztikai előírások szerint nem tartozik az átlagos statisztikai állományi létszámba, vagy
    2. munkaviszonyát rendes vagy rendkívüli felmondással szüntette meg.

    Ezzel párhuzamosan a családok támogatásáról szóló törvény módosítására benyújtott törvényjavaslat maximum heti 30 órás munkavégzést tesz lehetővé gyes mellett.

    Összegezve

    Jól látható, hogy a kedvezmény átalakul, úgynevezett job-sharing, munkakör-megosztási kedvezménnyé. Az kaphatja a most már külön kártyás adminisztrációhoz nem kötött kedvezményt, aki a gyermeknevelési ellátásról visszatérő munkavállaló és egy régi, illetve új munkavállaló, illetve az eddig őt helyettesítő közt megosztja napi 4-4 órában a munkakört. Ez, a hazai atipikus foglalkoztatási viszonyok közt úttörő jelentőségű lehet, ha nem játsszák ki a munkáltatók és a munkavállalók közösen - kényszerből.

    A hazai, nyomott bérviszonyok közepette a megfelezett bérek sok esetben nem magasabbak a munkanélküli segély összegénél. A részmunkaidő inkább 6 órás elfoglaltságot jelent, és ez is csak a hazai, a munka világához kevéssé alkalmazkodó gyermekintézmények nyitva tartása miatt.

    A másik, a rendelkezésnek csekély népszerűséget biztosító döntés, a kedvezmények megkurtítása. Eddig egy évig 17 százalékos, és újabb egy évig 7 százalékos kedvezményt lehetett ezen a módon igényelnie a munkaadónak. 2013-tól az akár 3 évig terjedő időszakra is csak 7 százalék, és ez is csak akkor, ha a munkáltató ezen időszak alatt senkit nem épít le.

    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

    A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

    A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

    2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

    Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

    Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk