kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Csökkentsük a fluktuációt cafeteriával!

Aki megfelelő béren kívüli juttatást kap, nem vált munkahelyet tízezer forinttal magasabb bérért - nyilatkozták a cafeteriáról a Sanyo Hungary, a DHL Exel Supply Chain és a General Motors HR szakemberei.

images

images

A béren kívüli juttatások rendszerének-bevezetéséből egyre több cég próbál munkaerő-piaci előnyt kovácsolni, attól függetlenül, hogy vannak még olyan foglalkoztatók, akik csak hallomásból tudnak annak létezéséről. A cafeteria-rendszer segít megtartani és motiválni a kollégákat, emellett a vállalatok büdzséjére is jótékonyan hathat - írja a Népszabadság.

A dorogi Sanyónál a felső vezetők akkor bólintottak rá a cafeteria bevezetésére, amikor személyzetisek igazolták annak költségcsökkentő hatását, valamint elmagyarázták, hogy adómentes. A következő probléma a kulturális különbségekből fakadt, mivel a japán vezetők nem ismerték a szót, a szlovák munkatársaknak pedig a felhasználást illetően voltak kétségeik - mesélte Jagudits Ákos, a Sanyo Hungary Kft. személyzeti osztályának vezetője a Sodexho Pass Kft. Hungária év végi konferenciáján.

Végül tíz nap alatt sikerült bevezetni a bérkiegészítő csomagot kölcsönzöttekkel együtt mintegy 1500 embert foglalkoztató cég egyik divíziójában. A munkatársak hideg-, melegétkezési utalvány, üdülési csekk, ajándékutalvány és készpénz közül választhatnak, jövőre ezekhez egészségpénztári hozzájárulás és iskolakezdési támogatás is társul.

A félreértések elkerülése végett: kommunikáció

Ott, ahol a munkatársak akár havi 10-15 ezer forinttal magasabb bruttó bérért is hajlandók átmenni a konkurenciához, nem alacsony a fluktuáció, így rendkívül fontos a cafeteria. Az adatok összesítése még nem történt meg a cafeteria bevezetése óta, de biztos az elvándorlás csökkenése - hangsúlyozta Jagudits Ákos. A HR vezető nagy hangsúlyt fektet a technikai felkészülésen kívül az új rendszerrel kapcsolatos információk átadására is.

Egy több ezer embert foglalkoztató, külföldi tulajdonban lévő kereskedelmi láncnál a cafeteria bevezetését több dolog alapozta meg: a gazdasági megszorítások, a dolgozói elégedettségre törekvés és a piaci verseny. Ennél a vállalatnál is úgy gondolják a béren kívüli juttatásról, hogy amellett, hogy nem közvetlenül hat a munkaerő-megtartásra, de hosszú távon mindenképpen elősegíti azt és ők is kiemelték jó kommunikáció fontosságát.

A kereskedelmi cégnél úgy gondolják, egyenesen kockázatos, ha a cégek nem informálják megfelelően kollégáikat. Esetükben közvetlenül a bevezetés előtt épp az egyik érdekképviselet fejezte ki aggodalmát, mert nem volt egyértelmű, hogy a 13. és 14. havi bért a dolgozók tetszőleges arányban önként tehetik be a juttatáscsomagba. A félreértések tisztázása után maximális támogatást kapott a kezdeményezés.

A cégnél most egyenként félórát szánnak minden munkavállalóra, amikor arról nyilatkoznak, hogy a következő évben milyen összeállításban szeretnék igénybe venni a nem pénzbeli elemeket.

Elégedettség és magtakarítás

- A cafeteria járulékmentessége miatt nem csak vállalati és munkavállalói megtakarítás keletkezett, fogalmat is gerjesztettünk a saját üzleteinkben levásárolható utalványok révén, és egyértelműen nőtt a kollégák elégedettsége. Az egészségpénztári hozzájárulás lehetősége pedig sokakat öngondoskodásra ösztönöz - teszi hozzá a humán-erőforrás szakember.

A DHL Exel Supply Chain a négyszáz kölcsönzött dolgozóval együtt közel 1500, zömében középfokú végzettségű embert foglalkoztat. A munkatársak 2005-ben a cafeteria-rendszerben 16 összeállított csomagból választhattak, fejenként 184 ezer forint éves kerettel. Tavaly 240 ezer forintig már mindenki igény szerint, egyénileg állíthatta össze juttatásait a kilenc lehetőségből választva, amely erre az évre tizenegyre nőtt.

- A kollégák évente egyszer, elektronikus formában nyilatkoznak. Beosztástól, munkakörtől függetlenül mindenki ugyanakkora összegű csomagot kap. A rendszerbe nem kötelező belépni. Hatvannapos távollét, gyes, gyed esetén, vagy ha valaki kárt okoz, szüneteltethetjük a juttatást - nyilatkozta Zajkás Gergő, a DHL Exel Supply Chain HR-igazgatója. Náluk az üdülési csekk, az önkéntes egészségpénztári hozzájárulás és az ajándékutalvány a legnépszerűbb. A szakember szerint a cafeteria egyértelműen megtakarításra ösztönzi az embereket.

A General Motors Powertrain Magyarország Autóipari Kft.-nél jelenleg nincs cafeteria - a cég ehelyett egy sokoldalú juttatási és teljesítményalapú elismerési rendszert működtet. A szentgotthárdi üzem több mint 800 dolgozójának többsége fizikai munkát végez, ötödük felsőfokú, 36 százalékuk gimnáziumi vagy technikumi végzettséggel, 43 százalékuk szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezik.

Baranyai Szilvia, a cég munkatársa szerint Szentgotthárd helyzete egyéni, mivel ügyelnünk kell, hogy a jól képzett munkaerő ne menjen át a közeli Ausztriába, és az ország más részeiből is ide kell csábítanunk a szakembereket. Elismerési rendszerünkkel igyekeznek megtartani és motiválni kollégáinkat.

Egy saját kidolgozású mátrix segítségével támogatják a teljesítményértékelést, amelynek jutalomelemeit a dolgozókkal együtt állítottak össze és évente, a javaslatoknak megfelelően aktualizálják.

Népszabadság
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk