kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 9 hónapja

Egyéni vállalkozás, bt, kft - Milyen vállalkozási formát válasszunk?

Ha úgy döntünk, hogy vállalkozásba fogunk, akkor az első lépés, hogy elhatározzuk, annak melyik formáját válasszuk. Áttekintjük a szempontokat, előnyöket, hátrányokat.

vállalkozás indítása, egyéni vállalkozó-

Az egyéni vállalkozás a legegyszerűbb vállalkozási forma, a kezdő vállalkozóknak kitűnő lehetőség. Akkor is érdemes ezt a formát választani, ha kevés a bevétel, főként azoknak, akik főállás mellett vállalkoznának és csupán az alkalmazotti fizetésüket egészítenék ki.

Mivel az egyéni vállalkozásban nem lehet költségszámlákat elszámolni, ezért annak ideális ez a vállalkozás, aki szolgáltató tevékenységet végez. A vállalkozás indításánál be kell jelentkezni a Kereskedelmi és Iparkamarához, és az iparűzési adó megfizetéséről se feledkezzünk meg. Ennek összegét a bevételünk befolyásolja.

Nagy hátránya az egyéni vállalkozásnak – erről kevesen tudnak -, hogy a teljes magánvagyonunkkal felelünk, ha a vállalkozásunk veszteségessé válik. Ha például hitelt veszünk fel egy beruházásra, és az nem térül meg, a saját pénzünk forog kockán.

Nézzük, milyen esetekben jó döntés, hogy egyéni vállalkozást indítunk:

  • ha egyedül vállalkozunk,
  • ha nincsenek bejelentett alkalmazottaink,
  • és ha szolgáltatunk, emiatt pedig nincsenek költségszámláink - nos, akkor ez lehet a jó választás.

Ennek a formának a nagy előnye lehet, hogy ha úgy adódik, bármikor szüneteltethetjük azt, és nagyon egyszerűen meg is tudjuk szüntetni.

Más dimenzió: a kft-t és a bt-t jobban megbecsülik

Magyarországon a legtöbben az egyéni vállalkozókon kívül a betéti társaság (bt) és a korlátolt felelősségű társaság (kft) formák mellett teszik le a voksukat. Ezeknek a társasági formáknak a hátránya, hogy nagyobb tőke szükséges az elindításukhoz. Fontos tudni azonban, hogy nem csak pénzzel, hanem apporttal – tárgyi hozzájárulással - is lehet társaságot alapítani.

Kft-nél a törzstőke felét kell csak befizetni, a másik felét a nyereségből is vissza lehet forgatni a cégbe. Ha ezen vállalkozási formát tartjuk számunkra megfelelőnek, akkor arra is gondolnunk kell, hogy ügyvédet és könyvelőt keressünk az induláshoz. További megfontolás tárgya, hogy a vállalkozásból nem lehet egyszerűen kilépni, és a megszüntetés is bonyolultabb folyamat, mint egyéni vállalkozás esetén. 

A bt és a kft mellett szólhat, hogy Magyarországon jóval nagyobb presztízse van ezeknek a vállalkozási formáknak, mint az egyéni vállalkozásnak. Ha magasabb árbevételre számítunk és van hozzá elég induló tőkénk, mindenképpen érdemesebb ezeket a társasági formákat választanunk. Az sem elhanyagolható tényező, hogy csak a betéti társaság beltagja felel teljes vagyonával, a kültag, illetve kft-nél a tagok csak a vállalkozásba fektetett összeg erejéig felelnek.

Gyakorlati lépések egyéni vállalkozás beindításához

Egyéni vállalkozást a websegéd programmal lehet elektronikusan indítani, a www.nyilvantarto.hu oldalon a bejelentkezés után az új kérelem, nyilatkozat benyújtása menüpont segítségével. 

Az egyéni vállalkozási tevékenység megkezdéséhez adjuk meg a székhelyünket, ami akár a saját lakcímünk is lehet. Ezután meghatározzuk, hogy mi lesz a főtevékenységünk, és megadjuk, hogy milyen tevékenységeket szeretnénk még felvenni. Plusz tevékenységeket akár a későbbiekben is bejelölhetünk.

Az adózási adatok megjelölése során legyünk nagyon figyelmesek: ha jogosultak vagyunk, jelöljük be az alanyi adómentességet és az átalányadózást, így nem kell majd áfát bevallanunk és kedvezően adózhatunk. Ha ezt nem tesszük meg - akár a saját, akár az informatikai rendszer hibájából adódóan -, akkor szívhatjuk majd a fogunkat, mivel vállalkozói személyi jövedelemadó fog minket terhelni, ami adott esetben jóval több kiadást jelenthet számunkra.

Ha munkaviszony mellett vállalkozunk, akkor válasszuk ki a 36 órát elérő munkaviszonyt, mert ebben az esetben jóval kedvezőbben tudunk közterheket megfizetni. 

Azok a kezdő vállalkozók, akik magukra vállalják az adminisztrációs és könyvelői feladatokat, gyakran elkövetik azt a hibát, hogy elmulasztják az indulást bejelenteni az Iparkamarának. Ez a vétség büntetést von maga után. 

Ha mindent jól kitöltöttünk a websegéd segítségével, akkor még egy fontos feladat vár ránk: válasszuk ki a honlap alján lévő „Bejelentés megtétele” menüpontot és ezzel véglegesíteni fogjuk az egyéni vállalkozásunk elindítását.

A kamarai bejelentést a www.mkik.hu oldalon, az iparűzési adóval kapcsolatos ügyintézést az e-önkormányzat oldalon tudjuk intézni. Ehhez szükségünk lesz saját ügyfélkapura, hogy a „kaüvel”, vagyis a Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatással be tudjunk jelentkezni a felületre.

Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy a megfelelő adózási formát válasszuk ki a nyomtatványban, azt, ami szerint a közterheket szeretnénk fizetni. Ellenkező esetben ugyanis plusz költségekkel kell számolnunk. Utólag tudunk korrekciót kérni az adóhatóságnál, de kijavítani a beadványt körülményes és időigényes. Ez lesz az a pont, amikor feltehetőleg elérkezettnek látjuk az időt, hogy tapasztalt könyvelőhöz forduljunk, aki viszont nem kevés díjat számol fel nekünk a javításért. Valószínűleg rosszabbul fogunk járni így, mintha eleve könyvelőhöz fordultunk volna a vállalkozás beindításakor.

Mennyi az annyi?

Lássuk, milyen költségekkel számolhatunk majd főállású egyéni vállalkozóként, havi 100.000 Ft-os bevétel mellett. A tb 54.834 Ft, a szocho 43.349 Ft, az első hónapban 5000 Ft kamarai tagdíjat kell fizetni. Jól láthatjuk, hogy ennyi bevétel mellett még alig van nyereségünk, ezért ebben az esetben meg kell fontolni a vállalkozás indítását. Éves szinten még hozzájön az iparűzési adó fizetése, ami évi 50.000 Ft. 

Ugyanennyi bevétel esetén mellékállású egyéni vállalkozóként csak az 5000 Ft-os kamarai tagdíjat és az iparűzési adót kell megfizetnünk. Tehát jóval kedvezőbb a helyzet, ha van egy bejelentett állásunk, és mellette indítjuk el a vállalkozásunkat. Mivel a munkaadónk megfizeti utánunk a tb-t és a szochót, ezeket a közterheket nem kell megfizetnünk. Persze magasabb bevételnél már adóznunk kell, de egész évre vetítve így is jóval kedvezőbben fizetünk közterheket, mint főállású vállalkozóként. 

Ha mégsem megy a vállalkozásunk, érdemes azt szüneteltetni, hogy ne kelljen magunk után tb-t és szochót fizetni. Mellékállásúként megteszi ezt a munkaadónk, a kamarai hozzájárulás és az iparűzési adó évenkénti kiegyenlítését azonban így sem ússzuk meg. Ha már biztosan nincs szükségünk a vállalkozásra, akkor természetesen módunk van azt megszüntetni.

Megtérül, ha szakemberre bízzuk a könyvelést

Ha mégis úgy döntünk, hogy folytatjuk a vállalkozást, akkor sok kellemetlen percet megspórolhatunk azzal, ha könyvelőhöz fordulunk a pénzügyeink ügyintézése miatt. Bár az egyéni vállalkozás adminisztrációját meg lehet tanulni, több szempontból is biztosabb kézbe kerül a vállalkozásunk, ha könyvelőt alkalmazunk. Ha valamit elrontunk, a könyvelő azonnal tudni fogja, hogy mit tegyünk annak érdekében: az adóhatóság ne számítson fel bírságot. 

Fizethetünk például egyszerűsített iparűzési adót, de ha kicsi a bevételünk, érdemes a tételes adót választanunk. Ebben az esetben azonban iparűzési adóbevallást kell benyújtani az ÁNYK-n keresztül. Ennek a programnak a kezelése a pénzügyi szakembereknek is kihívást jelent. Könyvelőt választani nem kötelező, de célszerű abból a megfontolásból, hogy a kiadásainkat optimalizáljuk és meg tudjuk oldani a vállalkozással járó bonyolultabb pénzügyi adminisztrációt is.

Összességében elmondhatjuk, hogy – ha még átalányadózást is választ az egyéni vállalkozó – több adminisztrációs munkájuk lett a könyvelőknek, mint a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) esetében. Ezzel együtt jár, hogy a pénzügyi szakemberek magasabb díjat kérnek el a vállalkozóktól, a havi könyvelési díj sokszor eléri a 20-30 ezer forintot, vállalkozói személyi jövedelem adózás esetén az ár még jóval magasabb is lehet. A könnyen elkövethető hibák miatt azonban tényleg érdemes megfontolni, hogy könyvelőhöz forduljunk-e, hacsak nem akarjuk beleásni magunkat a könyvelés rejtelmeibe és megtanulni az alapokat a vállalkozásunk működtetéséhez.

Nyitókép: StartupStockPhotos képe a Pixabay-en.

Használja átalányadó-kalkulátorunkat!

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk