kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Főnökök, akik megnehezítik a dolgozók életét

Munka- vagy hatalommániás, erőszakos, korrupt, következetlen, dilettáns - csak néhány a legrosszabb vezetői típusokból, akiket kénytelenek vagyunk elviselni munkahelyünkön. A karrier-tanácsadó szerint, ha nem jövünk ki főnökünkkel, akkor inkább a szervezeten belül nézzünk szét, mert most kockázatos a munkahelyváltás.

Egyik helyen rossz, míg a másik munkahelyen a legjobb - valahogy így lehetne összefoglalni azt, amit a vezetői stílusok hatékonyságáról tudunk. A HR szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák: a feladattól függ, melyik a leghatékonyabb vezető, az irányítás stílusánál pedig a szervezet jellege, tevékenységi köre és a kultúra a meghatározó. A dolgozó pedig az, aki elszenvedi a rossz vezetők stílusát.

Dr. Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezető partnere, karrier-tanácsadó, felsővezetői coach portálunknak elárulta, melyek a legrosszabb főnöktípusok, és mi a teendő, ha nem kedveljük főnökünket.

Erőszakos

Az első a nagyon erőszakos, hatalomorientált főnök, aki folyton irányítani akar, felelősséget nem ad át. A szakember szerint ugyanakkor akad néhány olyan helyzet és munkahely, ahol kifejezetten ez a típus a leghatékonyabb. Vannak ugyanis olyan szervezetek, intézmények, mint például a hadsereg, ahol a határozott, egyértelmű parancsokkal történő irányítás a célravezető

Puhány

A második ennek az ellenkezője, vagyis a gyenge kezű, döntésképtelen vezető, akinek - éppen ezen jellemzőiből kifolyólag - nincs respektje munkahelyén, ez éppúgy igaz a mikrokörnyezetére, mint az egész szervezetre. Nem tudja megfogalmazni elvárásait, így megfelelően értékelni sem képes, ami miatt nem kedvelik dolgozói, nem tudnak rá felnézni.

Hatalommániás

A harmadik típus visszaél hatalmával, vezetői szerepével, amely sokszor szexuális zaklatással is párosul. Ez utóbbi váltja ki a legnagyobb ellenállást a dolgozókból.

Igazságtalan

A negyedik főnöktípus szeret más tollával ékeskedni, vagyis ellopja a dolgozók újító ötleteit, és mindazokat sajátjaként használja fel, ha azonban kudarcot vallanak a dolgozói elképzelések, kizárólag az ötletgazdákat teszi felelőssé, és maximálisan meg is torolja azokat.

Munkamániás

Az ötödik a munkamániás főnök, aki a munkának él, magánemberként jóformán megközelíthetetlen. Juhos Andrea ezen belül is kétféle típust különböztet meg. Az egyik, amikor a vezér új környezetbe, idegen kultúrába csöppenve nem tudja kihasználni lehetőségeit és ezért temetkezik a munkába. - Sok külföldi felső vezető küzd ezzel a helyzettel - tapasztalja Juhos.

A munkamániás alapesete pedig az, ami már életvezetési tanácsokkal sem orvosolható, mivel a munkát magánéleti problémák miatt részesíti előnyben. - Senki nem születik egyedülálló munkamániásnak. Ez egy pótcselekvés, mivel az egyén életének más területei üresek, nincsen párkapcsolata, barátai, nem tartja a kapcsolatot a családdal, nincsen hobbija, - húzza alá a karrier-tanácsadó. Juhos Andrea coach-ként gyakran találkozik ezen típussal és a dolgozói visszajelzésekből arra következtet, hogy nem szeretik a munkamániával küzdő menedzsert alkalmazottai, hiszen úgy érzik, azért mert a vezetőnek nincsen magánélete, már nekik sem lehet. A vezető ugyanakkor sokszor takarózik azzal, hogy ő nem várja el alkalmazottaitól, hogy a nap minden percében rendelkezésére álljanak, a dolgozók azonban nem így érzik, amikor reagálniuk "illik" egy hajnali egykor kapott levélre. - Ez egy szerepmodell, amely nem segíti a beosztottakat - magyarázza a karrier-tanácsadó.

Korrupt

A hatodik típus a korrupt, etikátlan vezető. - Ez a típusú menedzser rendkívül mérgező egy munkahelyen. Mert ha részt vesz benne a dolgozó, akkor a vezető cinkosává és etikátlanná válik, ha pedig nem azonosul vele, akkor kirekesztetté válik. De az sem megoldás, ha a dolgozó úgy tesz, mintha nem tudna arról, hogy főnöke milyen üzleteket bonyolít le - vezeti le Juhos. Vagyis ezt a helyzetet, illetve ellentmondást már csak a vezető leleplezése, büntetése oldhatja fel.

Dilettáns családtag

A hetedik vezetőfajta úgy tölt be vezetői pozíciót a cégnél, hogy vagy ő a tulajdonos, vagy "valakinek a valakije". A családi vállalkozásoknál gyakori jelenség, hogy a felső vezetés a családból vagy pedig annak ismerőseiből kerül ki, attól függetlenül, hogy társul-e alkalmassággal, hozzáértéssel, vezetői képességekkel. Ha nem, az visszás helyzeteket teremthet. - Ha valaki csupán azon jogon foglal el egy vezetői pozíciót, mert a család tagja, vagy a tulajdonos menye, az akár a vállalkozás végét is jelentheti és ront a munkahely légkörén - magyarázza a coach.


Rossz főnökből jó vezető?



A korrupt, megvesztegethető, etikátlan vezetőn csak a börtön és az ezzel járó megbélyegzés tud esetleg változatni. A munkamániás vezetőnek pedig a legtöbb esetben terápiára van szüksége ahhoz, hogy meg tudja oldani magánéleti problémáit. Az összes többi főnök egyéni fejlesztéssel úgymond "megmenthető" - véli Juhos Andrea


Mi a teendő, ha nem kedveljük főnökünket?



Szakemberek szerint a feletteshez való viszonyunkat a hatalomhoz való viszonyunk határozza meg. Így az apával való kapcsolat döntő szerepet játszhat abban, hogyan birkózunk meg a hierarchikus helyzetekkel.

Juhos Andrea azt javasolja, ha a munkavállaló semmiképp nem tud azonosulni a vezető stílusával, de ettől függetlenül szeret az adott szervezetben dolgozni, akkor érdemes szétnéznie munkahelyén és azon belül mozogni. Elsősorban azt kell végiggondolnunk, hogy milyen típusú vezetővel tudnánk együttdolgozni. Ha ez megvan, akkor meg kell keresni egy olyan vezetőt és csapatát, ahol híresen alacsony a fluktuáció, és az elégedettség felméréseken jól produkál a főnök. Ha ez nem megy, vagy nincs ilyen jó vezető, akkor a munkahelyváltás a legjobb megoldás.

Jelen gazdasági helyzetben egyébként inkább az előbbi javasolt, mint első indulatunkban azonnal felmondani, mert a munkaerőpiacon sajnos még mindig kevés a mozgás - tanácsolja a coach, aki egyébként egy amerikai író, Marcus Buckingham gondolatait osztja. A szerző könyvének fenntartható személyes fejlődés című fejezetében kifejti, érdemes minél hamarabb megérteni, hogy mi az, amit nem akarunk csinálni és azt minél gyorsabban abbahagyni, akár tevékenységről, kapcsolatról, akár munkahelyről is van szó. Juhos Andrea olyannyira egyetért ezzel a nézettel, hogy egy kritikus helyzetben megfogadta a tanácsot és otthagyta akkori állását, ahol már nem érezte jól magát. - Életem legjobb döntése volt - vallja be.

A karrier-tanácsadó azzal a szólás-mondással zárta gondolatait, hogy az ember mindig szervezetbe lép be, és vezetőt hagy ott.


Többféle vezetőt különböztetünk meg



A vezetők típusait sokféleképpen osztja fel a szakirodalom, Dr. Klein Sándor, HR szakember például öt főnöktípust különböztet meg és vallja, hogy a munkavállaló és a munkáltató csak akkor tud együttműködni, ha kiegészítik egymást. Az első a direktív főnök, aki vezet, tervez, irányít, hozzá a recesszív dolgozó passzol, aki elvégzi az egyértelmű utasításokat. A második a delegáló vezető, aki megosztja a feladatokat és a felelősséget, ehhez egy magabiztos, önálló alkalmazott dukál. A harmadik az együttműködő fejes, aki sok időt szán a döntésekre, a dolgozó mindig jelen van azoknál. Ezt egy együttműködő beosztottal tudja megtenni. A negyedik, a konzultatív főnök, aki meghallgatja a kollégák elképzeléseiket, a végén mégis ő hozza meg a döntéseket. Társa az informáló munkavállaló. Végül az egyezkedő irányító az, aki alkut köt a feladat érdekében, nem él vezető hatalmával. Hozzá a viszonzó alkalmazott áll a legközelebb, aki szereti kimondani a véleményét, vállalja is azt, de meggyőzéssel és utasítással még lehet irányítani.


Főnökök mint görög istenek



Dr. Váry Annamária "Mi legyek, ha nagyobb leszek?" című könyvében négyféle főnöktípusról olvashatunk, amelyek akár keveredhetnek is egymással. Ezen vezetői felosztás érdekessége abba rejlik, hogy görög istenek nevével vannak megkülönböztetve a különböző főnöktípusok.

A Zeusz-típusú vezetés inkább kisebb cégeknél gyakoribb, főleg ott, ahol a cégvezető egyben tulajdonos is. A vezető főistenként viselkedik, a vezetése azonban nem mindig társul szaktudással is. Impulzívan jutalmaz, "villámokkal" büntet. Ez a típus nem szereti a rutinszerű tevékenységeket és egyenesen megmondja a munkatársaknak, mit akar. Egyformán gondolkodó munkatársakat keres, akik érte dolgoznak. Az embereket eszköznek tekinti, hogy általuk elérje célját. Csak azoknak delegál hatalmat, akikben maximálisan megbízik. Az ilyen vezető mellett alapvető érték a lojalitás. Sokan nem szeretik az ilyen típusú főnököt, mert gyakran erőszakos és félelmetes lehet.

Az Apolló féle vezetés logika és az ésszerűség alapján működik. A kezdeményezésért nem lelkesedik, főleg ha az nincs összhangban a szabályokkal. Apolló-típusú vezetőket elsősorban nagy szervezetekben találunk, ahol több vezetési szint is van. Az ilyen büroraktikus szervezeteknél a munkaköri leírás fontosabb, mint az azt betöltő személy. Ez nem elégíti ki a becsvágyó, illetve a hatalom- vagy eredményorientált embereket.

Athéné vezetőként a megoldásra koncentrál, teljesítményorientált munkahelyen ideális főnök. Az ilyen vezetésű munkahelyen olyan alkalmazottak dolgoznak szívesen, akik szeretnek csapatban dolgozni.

A Dionüszosz vezetési stílusnál az egyéniség áll a középpontban. Az adminisztráció itt minimális, vezetés szinte nincs is. A munka minősége fontos számukra, a hatalmat és a bürokratikus adminisztrációt pedig akadályként fogják fel.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk