kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 1 éve

Még mindig nem az 50 az új 30: jelen van az életkor alapú előítélet az álláspiacon

Az életkor alapú előítélet – az úgy nevezett ageism - különösen a középkorú munkavállalókat sújtja. A nyugdíjasok foglalkoztatását az állam is támogatja, a fiataloknak pedig gyakran a kegyét keresik a munkáltatók. A középkorú álláskeresők azonban nehéz helyzetben vannak, általában az interjúig sem jutnak el, ha kiderül a koruk az életrajzból. Tanácsadói vélemény szerint 50 felett szinte esélytelen a jelentkezés publikus álláshirdetésre, a kapcsolati háló jelenthet lehetőséget. Nem egyszer a hiring menedzserek zárkóznak el, persze nem nyilvánosan, az idősebb munkavállalók elől.

Juhos Andrea álláskeresés ageism-
images

Van még bőven teendő az életkori diszkriminációval szemben, különösen az álláskeresői piacon, derült ki a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) Gothárdi Ibolya a 4iG csoport HR igazgatója, HBLF elnökségi tagja által vezetett HR műhelyének nyilvános beszélgetésén. A vitaindító előadást Juhos Andrea, az LHH Magyarország ügyvezető partnere tartotta arról, hogy hogyan üt vissza az életkor alapú megkülönböztetés a munkaerőpiacon. Az előadó minden oldal - a munkavállalók, a vállalatok (HR), kormányzati döntéshozók – felelősségére egyaránt kitért.  
A középkorú munkavállalókkal szemben számos sztereotípia él a köztudatban: le vannak lassulva, nem akarnak fejlődni, beilleszkedni egy „fiatalos csapatba”, nem szeretik a változásokat, nem elég rugalmasak és még sorolhatnánk. Pedig, ahogy minden más korosztály, az X generációsok is, nagyon különbözőek motivációikban, céljaikban, digitális és tanulási képességeikben egyaránt. A probléma ott van, hogy 45 év felett a jelöltek gyakran arra sem kapják meg a lehetőséget, hogy bizonyítsanak egy új munkahelyen, ha valami miatt a korábbi állásukból kikerülnek. (Az ugyanis egy furcsa ellentmondás, hogy míg a saját középkorú kollégáiról a legtöbb vezető és HR-es szuperlatívuszokban beszél, ilyen korú álláskeresőt mégis sok esetben vonakodnak meghallgatni.)

Sokszínűség életkori szempontból is

Pedig ezeknek a munkavállalóknak van ideje és agilitása dolgozni, hangsúlyozta Juhos Andrea, hiszen a gyerekeik már általában nem igényelnek állandó felügyeletet, a szüleiket pedig még nem kell ápolniuk. Tudják, hogy mit akarnak, és mit nem, kommunikációban erősek, van kapcsolati hálójuk, élet- és munkatapasztalatuk, amit tudnak egy munkahelyen kamatoztatni. A középkorú munkavállalók gyakran lojálisabbak, kevésbé akarnak „ugrálni”. Az számos felmérésből, tudományos kutatásból tudható, hogy minél diverzebb, sokszínűbb egy szervezet, annál sikeresebb tud lenni, hiszen annál több szempontból tud közelíteni a kihívásokhoz. Ráadásul mivel a legtöbb szolgáltatás sokszínű ügyfélkört szolgál ki minden szempontból, így megszólítani is úgy tudja leginkább a célközönségét, ha a vállalat is sokszínű. Ez utóbbival egyre több cégnél foglalkoznak stratégiailag, legyen szó nőkről, megváltozott munkaképességű, LMBTQ munkavállalókról, az életkori sokszínűség azonban ritkán kap kiemelt szerepet.

Mit tehet a munkavállaló?

A középkorú munkavállalókat gyakran elbátortalanítják a negatív belső hangok, hogy „úgysem engem választanak”, az önbizalom hiánya pedig általában nem segíti a helyzetet. Juhos Andrea egy Michel Jackson idézetet hozott: „Senki sem tudja a legjobb formáját hozni, ha közben örökké kételkedik önmagában. Ha az ember nem hisz saját magában, akkor ki higgyen benne?”

A másik fontos tényező az énmárka építése, amit ma már nem lehet elkerülni. A reputáció, a hírnév építésére lehetőséget adnak a közösségi felületek akkor is, ha valaki mondjuk eseményeken személyesen, valamilyen okból, nem tud részt venni. Énmárkája mindenkinek van, csak el kell kezdeni vele tudatosan foglalkozni. Ezzel szoros összefüggésben van a vizibilitás vagyis a láthatóság. Mindkét esetben igaz, hogy akkor már túl késő elkezdeni foglalkozni vele, amikor a szükség úgy hozza, és a kapcsolati háló segítségére lenne szükség, mert idő felépíteni.
Fontos tenni a saját alkalmazhatóság és piacképesség megtartása érdekében is. Frissen és karban kell tartani a tudást, nem lehet elkerülni a rendkívül gyorsan változó világban az élethosszig tartó tanulást, ahogy a nyelvismeret fejlesztését sem, hiszen például a remote végezhető munkakörök esetén a világ összes munkavállalójával versengünk. A fizikai és mentális egészség megőrzésére is hangsúlyt kell fektetni, méghozzá időben, mert ez is azok közé a tényezők közé tartozik, amelyekkel nem elég akkor elkezdeni foglalkozni, amikor már baj van.  

Középkorú mindenki lesz - Mit tehetnek a vállalatok?

Középkorú szinte mindenki lesz, a vállalati sokszínűségi programok az életkori tényezőt általában kifelejtik a diversity stratégiákból. Pedig a képzések ezen a téren is fontosak lennének az előítéletek, sztereotip gondolkodás feloldására. Különösen a toborzási területen kellene érzékenyíteni a recruitereket és a döntéshozókat, például úgy, hogy a kiválasztási folyamatban középkorú munkavállaló is részt vesz. Az előítéletek kölcsönös leépülését szolgálhatják a reverse vagyis fordított mentoring programok, ahol nem csak a tapasztaltabb kollégától tanulhat a fiatal munkavállaló, hanem fordítva is.

Ahogy az onboarding folyamatban is fontos a támogató közeg, ami akár hasonló életkorú mentorkollégában is megnyilvánulhat. A középkorú munkavállalók sikerességét, munkaerőpiaci értékük megőrzését segíthetik a senior tehetségprogramok, átképzések is. Az ezen a téren elindított vállalati jógyakorlatok megosztása pedig minden érdekelt javát szolgálhatja azon túl, hogy a munkáltatói márka szempontjából is erős üzenet az ilyen jellegű nyitottság illetve lehetőségek kommunikációja.  

Kormányzati döntéshozók felelőssége

Juhos Andrea kiemelte, az államnak fontos példamutató szerepe lenne, ha a kormányzati és önkormányzati intézmények magukévá teszik ezeket a szempontokat. Lehetne a döntéshozásban nagykövete, arca a témának, valamint akár adókedvezménnyel is segíthetnék az 50 felettiek alkalmazását, a nyugdíjasokhoz hasonlóan.
A Chip Conley nyomán „wisdom worker” vagyis bölcsesség munkásnak nevezett korosztály élettapasztalata - problémamegoldó és döntéshozatali képessége – komoly erőssége lehet a munkáltatóknak.

Jó gyakorlatok

Az előadás hallgatóságából elhangzottak jó gyakorlatok is, például éppen olyan induló senior talent programról, amelynek keretében most mérik fel az 51 év feletti munkavállalók igényeit, hogy mennyire szeretnének még a karrierükkel foglalkozni, ki szeretne még fejlődni vagy akár már a nyugdíj van az érdeklődése homlokterében. Olyan kereskedelmi lánc is van, ahol az átlagéletkor 43 év, és mivel a hiring menedzserek is a céggel idősödnek, így a tapasztaltabb korosztály a felvételkor is több lehetőséget kap, és már inkább a fiatalítás a kérdés.

Felmerült a beszélgetésben az a demográfiai „kényszerhelyzet” is, hogy mivel a mai X generációsok születésszáma igen magas volt, így a munkaerőpiacon megkerülhetetlenek, már csak azért is, mert a következő generációkban fogynak a számok, így egyre kevesebb fiatal lép be a mukaerőpiacra.

Tanácsadói oldalról pedig elhangzott az a tapasztalat, hogy 50 év felett zárul igazán a kapu, gyakran éppen a hiring menedzserek részéről. Az egyik résztvevő hangsúlyozta a közvetítők, fejvadászok felelősségét, hogy be kell mutatni a pozícióhoz passzoló középkorú jelölteket is a munkáltatóknak, akkor is, ha alapvetően nem az adott korosztályból keresnek. Az álláskeresési tanácsadók pedig azt javasolják, hogy 50 éves kor után a tanulmányok, az első munkahelyek dátumai ne szerepeljenek az életrajzban, hogy legalább az interjúig eljusson a pályázó, akinek a személyes találkozás után már jobbak az esélyei egy folyamatban. Illetve általános tapasztalat, hogy efelett az életkor felett a kapcsolati tőke szerepe az állástalálásban drasztikusan megnő, a publikus állásajánlatokra a sikeres jelentkezés esélye minimális.

A nyitóképen Juhos Andrea

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk