kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hónapja

Fülöp-szigeteki ápolók menthetik meg a német egészségügyet

Németország ápolókat toboroz a Fülöp-szigetekről, hogy enyhítse a vészes munkaerőhiányt. Így viszont az ázsiai országban nincs elég szakdolgozó. A Spiegel német magazin riportere meglátogatott egy manilai családot, amelynek édesanyja Oldenburgban dolgozik. Mekkora a bérkülönbség? Könnyebb a munka Nyugat-Európában?

Fülöp-szigeteki vendégmunkás Németország ápoló-
images

2022 júniusában a 35 éves, németül beszélő, szakképzett ápolónő, Irish Ocreto lányát és férjét hátrahagyva Manilából Németországba repült munkavállalási vízummal és munkaszerződéssel, hogy ápolóként dolgozzon egy idősek otthonában az alsó-szászországi Oldenburgban.

Ő egyike annak a több ezer filippínó nőnek, akik évente elhagyják hazájukat, hogy külföldön dolgozzanak gondozóként. Nagy-Britannia, az USA, Kanada, Szingapúr és Németország a fő célpontok. Olyan országok, amelyekben egy dolog közös: a súlyos ápolóhiány. A német klinikák és idősotthonok évek óta munkaerőhiányban szenvednek, a koronavírus okozta válság pedig még inkább rávilágított a problémára. A helyi alkalmazottak viszont katasztrofális munkaidőre és rossz fizetésre panaszkodnak.

A Fülöp-szigeteki Migrációs Hivatal adatai szerint jelenleg 12 600 Fülöp-szigeteki vendégmunkás él Németországban, akiknek többsége az ápolási ágazatban dolgozik. A projektet a Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség és a GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) irányítja, és a "Triple Win" (hármas nyereség) nevet viseli. Mert mindenkinek nyernie kell: A pályázóknak, a hazájuknak és Németországnak.

Két hónap német bér = egy éves Fülöp-szigeteki fizetés

De a világ egyik pontján az ellátási hiányosságok megszüntetése azt jelentheti, hogy máshol probléma jelentkezik: az ázsiai egészségügyben, családok szakadnak szét.

A Fülöp-szigeteki Egészségügyi Minisztérium szerint 2021-ben az ápolók több mint fele külföldön dolgozott. A hazai kórházaknak ezért - közölte - csökkenteniük kell az ágyakat, és már nem tudják majd fenntartani az előírt ápolók és betegek arányát. A filippínó ápolók "elvándorlásáról" beszélnek.

A Spiegel megszólaltatta a Fülöp-szigeteki Batangas Medical Centre ápolási igazgatóját, akinek a munkatársai egy év alatt annyit keresnek, mint mások két hónap alatt Németországban. Az ázsiai országban ugyanis az éves fizetés 4000 és 8000 euró (1,5 - 3 millió forint - a szerk.) között van. Kiderült, hogy maga az ápolási igazgató is jelentkezett külföldi állásra. Az Egyesült Államokba szeretne menni. Az engedély bármelyik nap megérkezhet.

"Senki sem akar már az ápolásban dolgozni világszerte. Csak nekünk, filippínóknak az ápolói szakma még mindig a jegy egy jobb élethez valahol máshol" - mondja Leni Nolasco, a Filipino Nurses United szakszervezet elnöke.. Mivel az olyan nyugati ipari országok, mint Németország, olyan nagy hasznot húznak ebből, szerinte legalább a Fülöp-szigeteki ápolószemélyzet képzésének finanszírozásában kellene segíteniük. De végül, ha továbbra is ilyen sokan hagyják el az országot, "akkor is mi leszünk itt a vesztesek".

Irish Ocreto már szeret az oldenburgi idősotthonban dolgozni. A pénzének nagy részét hazaküldi. Azt mondja, hogy "háromszor gazdagabb", mint korábban, és hogy vásárolt egy 600 négyzetméteres telket Manilán kívül nyugdíjas korára. Németországban felfedezte a vonatos kirándulásokat, egész Európát vonattal járja be. Nagyra értékeli, hogy Németországban társadalombiztosítással, munkanélküli- és egészségbiztosítással rendelkezik. Azt, hogy éjszaka biztonságban van, amikor egyedül sétál az utcán, nem úgy, mint a veszélyes, sokmilliós Manilában. Az évi 30 nap szabadság, a szombati és a vasárnapi munkaszüneti napok is nagy nyereség számára.

A családegyesítési lehetőség nagy vonzerőt jelent

A Fülöp-szigeteki és a németországi ápolók problémái azonban hasonlónak tűnnek: túl sok munka, túl kevés fizetés, túl kevés elismerés. De Németországnak, mondhatnánk, szerencséje van, hogy máshol még rosszabbak a körülmények.

Irish Ocreto szerint Németország nem éppen az első számú választás a filippínó ápolónők számára. Ennek főleg a nyelvi akadályok az okai. A Fülöp-szigeteken az emberek jól beszélnek angolul. A legtöbben ezért az USA-ba akarnak menni. Ocreto azonban azt mondja, azért döntött úgy, hogy Németországba költözik, mert oda könnyebb a családját hozni. A "családegyesítés" volt az egyik első kulcsszó, ami miatt a németeket választotta. A család tervei szerint legkésőbb két éven belül Alsó-Szászországba érkezik. "Németországban az iskolai oktatás ingyenes és jó. Szeretném, ha Martina itt érettségizhetne" - fűzte hozzá.

A Spiegel teljes cikke itt olvasható el.

A HR Portál decemberben készített interjút a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének alelnökével. Rowena Paragas elmondta, ami a cikkből is kitűnik: a magyar egészségügy és állami idősgondozás nem vonzó a Fülöp-szigeteki egészségügyi szakdolgozóknak: a németek sokkal többet fizetnek és ott lehetőség van a letelepedésre és családegyesítésre, amit az új magyar idegenrendészeti törvény nem tesz lehetővé.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk