kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Hogyan védekezzünk az irodai légkondi káros hatásai ellen?

Az évről évre egyre szélsőségesebb nyári kánikulák miatt ma már minden irodahelyiségben alapvető elvárásnak számít a légkondicionáló berendezések használata. Az optimális hőmérséklet biztosítása a kényelmi szempontokon felül számos további pozitív hatással bír a dolgozókra: növeli a koncentrációs képességet, hatékonyabbá teszi a munkavégzést, továbbá javítja az általános közérzetet. Nem megfelelő használat esetén, illetve a szükséges karbantartás és tisztítás hiányában azonban a klímaberendezések számos kellemetlenséget, illetve akár komolyabb légúti megbetegedéseket is okozhatnak.

Hogyan védekezzünk az irodai légkondi káros hatásai ellen?

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a légkondi?

A klímaberendezések használatának elsődleges kockázata, hogy rendszeres tisztítás és karbantartás hiányában a különféle allergének, penészgombák, baktériumok és más szennyező anyagok felhalmozódhatnak a rendszerben. A levegőbe kerülve ezek a szennyező anyagok növelhetik egyebek mellett az asztmás rohamok, allergiás reakciók, továbbá a tüdőgyulladás és más légzőszervi problémák kockázatát a dolgozók körében.

A klímák mindemellett száríthatják a levegőt, ami bőrkiütésekhez, viszketéshez, hámláshoz és más bőrproblémákhoz is vezethet. Amennyiben a klimatizált helyiségben a hőmérséklet és a páratartalom nem a megfelelő szintre van beállítva, akkor az további kényelmetlenségeket, így például fejfájást vagy fáradtságot is okozhat, ezzel pedig negatívan befolyásolhatja a dolgozók munkateljesítményét.

Légiós betegség

A légkondi okozta legionellózis vagy légiós betegség egy bakteriális fertőzés, amelyet a Legionella pneumophila nevű baktérium okoz. A fertőzés általában akkor fordul elő, amikor a Legionella baktériumok elszaporodnak a légkondicionáló rendszerek által porlasztott vízben, majd a klimatizált helyiségben tartózkodók belélegzik a levegőben lévő kis cseppek formájában. A legionellózis tünetei hasonlóak lehetnek az influenzához vagy a tüdőgyulladáshoz, így többek között lázat, fejfájást, izomfájdalmat, orrdugulást, torokfájást, köhögést vagy nehézlégzést okozhat.

Az ilyen tünetek észlelése esetén ajánlott a fül-orr-gégészet felkeresése, ahol az orr és a torok vizsgálata segíthet azonosítani a betegség tüneteit, és a fül-orr-gégész orvos által végzett további vizsgálatok, például a torokváladék vagy a légzésfunkciótesztek segíthetnek a betegség pontosabb diagnosztizálásában és kezelésében. Mivel a legionellózis általában antibiotikum-kezelést is igényel, a fül-orr-gégészeten a megfelelő antibiotikumokat is felírhatja a szakorvos.

Nátha, megfázás

Amennyiben a hűtött helyiség levegője sokkal alacsonyabb, mint a kinti hőmérséklet, könnyen okozhat náthát, megfázást is. Az állandó hideg levegő áramlása szárítja az orrnyálkahártyát, amelynek így csökken a védekezőképessége, így pedig könnyebben bejuthatnak a szervezetbe a vírusok és a baktériumok. A légkondicionáló berendezésekben található szűrők is potenciális veszélyforrást jelenthetnek, hiszen ha ezeket nem tisztítják rendszeres, a bennük összegyűlt por, illetve a pollenek és a különféle allergének a levegőbe visszakerülve szintén irritálhatják az orrnyálkahártyát és a légutakat.

Gomba okozta fertőzések

A klímákban a nedves közeg ideális környezetet biztosít a különféle gombafajok elszaporodásához. A gombák spórája a levegőn keresztül a légutakba juthat, aminek következtében alsó légúti megbetegedések, illetve tüdőgyulladás is kialakulhat.

A gombás fertőzések tünetei közé tartozhatnak az allergiás reakciók, mint például a szemek viszketése, az orrfolyás, köhögés és tüsszentés, de nehézlégzést és mellkasi fájdalmakat is okozhatnak. A gombás fertőzések kezelése általában gyógyszeres kezelést és az érintett terület tisztítását és szárazon tartását igényli.

Módszerek a légkondi káros hatásainak megelőzésére

Tekintve, hogy a túlzottan hideg vagy meleg levegő hosszabb ideig való belélegzése ártalmas lehet az egészségre, a megfelelő hőmérsékletet tartva a szobában minimalizálhatjuk a légkondicionáló rendszer káros hatásait. A klíma beállításakor figyeljünk arra, hogy a kinti hőmérséklethez képest legfeljebb 5-8 ˚C-os eltérés legyen! A légkondicionáló berendezéseket évente legalább egyszer ki kell tisztíttatni, hogy a rendszerben megtelepedett baktériumok, gombák ne jussanak vissza a klimatizált helyiség levegőjébe. A rendszer szűrőjének rendszeres cseréje és tisztítása, valamint a páralecsapódás megakadályozása segíthet csökkenteni a nedvességet és így a kórokozók elszaporodását.

Amikor a légkondik beltéri egységeit felszereltetjük az irodahelyiségben, figyeljünk arra is, hogy azok úgy legyenek beállítva, hogy a kiáramló hideg levegő közvetlenül ne érje a dolgozókat! Amennyiben a klímarendszernek nincs külön légcserélő funkciója, fontos, hogy a rendszeres szellőztetéssel biztosítsuk az oxigéncserét is.

 

A légkondik tehát mind a dolgozók közérzetét, mind a munkateljesítményüket jelentősen javíthatja, ám az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő használatról, valamint a rendszeres tisztításról és karbantartásról.

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
35 milliót fizet az exférj volt feleségének a házasság alatt végzett házimunkáért

A háztartásban és a gyereknevelésben végzett munkát, melyet gyakran "láthatatlan munkaként" is emlegetnek, ritkán lehet pénzbeli fizetésre váltani.... Teljes cikk

Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk