Megjelent: 1 éve

Légkondi az irodában - hogyan érdemes beállítani, hogy mindenkinek jó legyen?

A munkahelyek egyik leggyakoribb vitaforrása az irodai légkondi hőfokának megfelelő beállítása. Ilyen esetekben az alkalmazottak tábora két klasszikus csoportra oszlik, ahol a fázósak és nem fázósak közelharcot vívnak a melegebb/hidegebb irodai légkör megteremtéséért.

images

images

Ebben az esetben nem lehet igazságot tenni, hiszen senki nem tehet arról, hogy mit és hogyan érez. Ahogyan mindennek, a légkondi használatnak is van egy tudatos alkalmazási protokollja, aminek betartásával újra beköszönthet a munkahelyek boldog békeideje.

Az ideális munkahelyi hőmérséklet

Az ideális munkahelyi hőmérséklet meghatározására hivatalos munkaegészségügyi előírások léteznek. A pontosan meghatározott értékek a hidegebb hónapokra vonatkoznak, miszerint

 • a szellemi és ülőmunkák során 21-22,
 • a könnyű fizikai munkák esetében 18-20,
 • a közepes és nehéz munkák alkalmával pedig 14-18, illetve 12-14
Celsius fok közötti hőmérsékletet kell biztosítania a munkáltatónak. A nyári hónapok beköszöntével már nincsenek hivatalos korlátok, ekkor indulnak a munkahelyi légkondi-konfliktusok is. A szakemberek szerint az ilyen esetekben akkor beszélhetünk ideális hőmérsékletről, ha a benti és kinti hőfok között maximum 8-10 fokos az eltérés.

A hőmérséklet teljesítménymódosító hatása

Egy 2003-as amerikai kutatás rávilágított a hőmérséklet teljesítménymódosító hatásaira, amiből kiderült, hogy a megfelelő hőérzet akár 7 százalékkal is megnövelheti a feladatvégzés produktivitását és az alkalmazottak jó hangulatát.

A munkahely ideális hőmérsékletének megteremtése tehát nem kizárólag az alkalmazottak hőérzetétől - és még csak nem is a jogilag meghatározott
értékektől - függ, hanem a tevékenység típusától is.

Attól függően, hogy kreatív vagy monoton munkafolyamatról beszélünk, a
hőmérséklet befolyásolhatja a feladatvégzés eredményességét és a munkavállalók kedvét is. A jobb agyféltekés tevékenységek során a melegebb hőmérséklet serkenti az agyi kapacitásokat, míg az egyhangú feladatok végzése közben a hűvösebb idő növeli a produktivitást.

A klíma használat szabályai, avagy figyelj az egészségedre!
A klíma és az egészség kapcsolata
A nyári fülledt napokon hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nemcsak a hideg levegőtől fázhatunk meg, így figyelmen kívül hagyjuk a klíma kártékony hatásait. A légkondicionálók jelentős veszélyforrást jelenthetnek az egészségünkre, ha nem tanuljuk meg a hozzá kapcsolódó legalapvetőbb szabályokat.

A makacs náthát okozó kórokozók a száraz és alacsony páratartalommal rendelkező időszakokban jelentkeznek, azonban éppen ilyen körülményeket teremtenek a légkondicionálók is. A hideg és száraz levegő befolyásolja és elvékonyítja a nyálkahártyát, ezáltal szabad utat biztosít a kórokozók letelepedésének. Ennek veszélye leginkább akkor áll fenn, hogyha elhanyagolod a klíma szűrőinek takarítását, ahol idővel számtalan baktérium bújik meg.

A klíma pozitív és negatív hatásai

A klíma a világ egyik legjobb találmánya, hogyha a használata kellő tudatossággal párosul. A megfelelő tisztítással elkerülhetjük a leggyakoribb immunrendszert gyengítő hatásokat, mint a korábban említett náthás és gombás megbetegedéseket, vagy a tartós hideg levegő által okozott ízületi problémákat.

A klíma pozitív és negatív hatása egyszerre összpontosul a rendszer működésében, miszerint az először lehűtött levegőt keringeti a szoba légterében. Egyrészről emiatt folyamatosan csökken az oxigéntartalom, ami fejfájáshoz és gyors kimerültséghez vezet, de másrészről a klíma szűrőrendszere redukálja az allergén anyagok szobába való bejutását, amivel megkönnyíti a pollenre allergiás emberek életét.

A problémák elkerülése érdekében érdemes elkerülni a légkondi tartós használatát, ugyanis a bőrünkre is olyan hatást gyakorol, mint a téli hideg levegő - a bőr kiszárad, viszketni kezd és kirepedezik.

A klíma tudatos használatának 5 lépése


 • A légkondicionálót a kinti időjáráshoz mérten, legfeljebb 8-10 fokkal hűvösebbre állítsd!
 • Mindig gondolj arra, hogy huzatban is képes vagy megfázni, ezért soha ne állj vagy ülj le oda, ahová a hideg levegő közvetlenül érkezik!
 • Évente minimum egy alkalommal tisztítsd ki a légkondi szűrőit, hogy a letelepedett kórokozók és gombák ne okozzanak egészségügyi problémákat!
 • Ha sokat tartózkodsz légkondicionált helyen, akkor fokozottan figyelj oda a bőröd ápolására, és a rendszeres folyadékbevitelre!
 • Az oxigénhiány pótlására minimum kétszer szellőztess egy nap! A legjobb megoldás, hogyha kora reggel és késő este nyitod ki az ablakokat, mert akkor a levegő kevésbé pollenkoncentrált.

Törekedj a kompromisszumra!
A légkondicionáló használata mindig annyira megosztó lesz, mint az ananász és pizza kombinációjának kérdése. Sokan már csak a klíma hallatán elmenekülnének, de vannak, akik kifejezetten szeretik a használatát. A békés irodai légkör megteremtéséhez érdemes kompromisszumokat kötni, amiben segítségedre lesz plusz egy pulóver bepakolása és a gyermekkorban jól elsajátított réteges öltözködés aranyszabálya.
 • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
 • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
 • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Amikor a szorongás nem hagy aludni - mit lehet tenni ellene?

Mindenki ismeri az érzést: hajnalban felriad, eszébe jut valami, utána pedig órákig nem tud visszaaludni. De hogyan győzzük le ezeket a hajnali démonokat? Teljes cikk

A koronavírus szövődményei a munkateljesítményre is súlyos hatást gyakorolnak

A University College London kutatói ugyanarra a következtetésre jutottak, mint északolasz kollégáik: a koronavírus hosszú távú hatásai nem csak a... Teljes cikk

Brutálisan visszaesik a munkahelyi produktivitás 27 fok fölött

A megfelelő munkahelyi hőmérséklet pozitívan hat a dolgozók jóllétére és produktivitására. Azok a vállalatok, amelyek nem figyelnek erre, nemcsak... Teljes cikk