Megjelent: 5 éve

Légkondi az irodában - hogyan érdemes beállítani, hogy mindenkinek jó legyen?

A munkahelyek egyik leggyakoribb vitaforrása az irodai légkondi hőfokának megfelelő beállítása. Ilyen esetekben az alkalmazottak tábora két klasszikus csoportra oszlik, ahol a fázósak és nem fázósak közelharcot vívnak a melegebb/hidegebb irodai légkör megteremtéséért.

Ebben az esetben nem lehet igazságot tenni, hiszen senki nem tehet arról, hogy mit és hogyan érez. Ahogyan mindennek, a légkondi használatnak is van egy tudatos alkalmazási protokollja, aminek betartásával újra beköszönthet a munkahelyek boldog békeideje.

Az ideális munkahelyi hőmérséklet

Az ideális munkahelyi hőmérséklet meghatározására hivatalos munkaegészségügyi előírások léteznek. A pontosan meghatározott értékek a hidegebb hónapokra vonatkoznak, miszerint

  • a szellemi és ülőmunkák során 21-22,
  • a könnyű fizikai munkák esetében 18-20,
  • a közepes és nehéz munkák alkalmával pedig 14-18, illetve 12-14
Celsius fok közötti hőmérsékletet kell biztosítania a munkáltatónak. A nyári hónapok beköszöntével már nincsenek hivatalos korlátok, ekkor indulnak a munkahelyi légkondi-konfliktusok is. A szakemberek szerint az ilyen esetekben akkor beszélhetünk ideális hőmérsékletről, ha a benti és kinti hőfok között maximum 8-10 fokos az eltérés.

A hőmérséklet teljesítménymódosító hatása

Egy 2003-as amerikai kutatás rávilágított a hőmérséklet teljesítménymódosító hatásaira, amiből kiderült, hogy a megfelelő hőérzet akár 7 százalékkal is megnövelheti a feladatvégzés produktivitását és az alkalmazottak jó hangulatát.

A munkahely ideális hőmérsékletének megteremtése tehát nem kizárólag az alkalmazottak hőérzetétől - és még csak nem is a jogilag meghatározott
értékektől - függ, hanem a tevékenység típusától is.

Attól függően, hogy kreatív vagy monoton munkafolyamatról beszélünk, a
hőmérséklet befolyásolhatja a feladatvégzés eredményességét és a munkavállalók kedvét is. A jobb agyféltekés tevékenységek során a melegebb hőmérséklet serkenti az agyi kapacitásokat, míg az egyhangú feladatok végzése közben a hűvösebb idő növeli a produktivitást.

A klíma használat szabályai, avagy figyelj az egészségedre!
A klíma és az egészség kapcsolata
A nyári fülledt napokon hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nemcsak a hideg levegőtől fázhatunk meg, így figyelmen kívül hagyjuk a klíma kártékony hatásait. A légkondicionálók jelentős veszélyforrást jelenthetnek az egészségünkre, ha nem tanuljuk meg a hozzá kapcsolódó legalapvetőbb szabályokat.

A makacs náthát okozó kórokozók a száraz és alacsony páratartalommal rendelkező időszakokban jelentkeznek, azonban éppen ilyen körülményeket teremtenek a légkondicionálók is. A hideg és száraz levegő befolyásolja és elvékonyítja a nyálkahártyát, ezáltal szabad utat biztosít a kórokozók letelepedésének. Ennek veszélye leginkább akkor áll fenn, hogyha elhanyagolod a klíma szűrőinek takarítását, ahol idővel számtalan baktérium bújik meg.

A klíma pozitív és negatív hatásai

A klíma a világ egyik legjobb találmánya, hogyha a használata kellő tudatossággal párosul. A megfelelő tisztítással elkerülhetjük a leggyakoribb immunrendszert gyengítő hatásokat, mint a korábban említett náthás és gombás megbetegedéseket, vagy a tartós hideg levegő által okozott ízületi problémákat.

A klíma pozitív és negatív hatása egyszerre összpontosul a rendszer működésében

, miszerint az először lehűtött levegőt keringeti a szoba légterében. Egyrészről emiatt folyamatosan csökken az oxigéntartalom, ami fejfájáshoz és gyors kimerültséghez vezet, de másrészről a klíma szűrőrendszere redukálja az allergén anyagok szobába való bejutását, amivel megkönnyíti a pollenre allergiás emberek életét.

A problémák elkerülése érdekében érdemes elkerülni a légkondi tartós használatát, ugyanis a bőrünkre is olyan hatást gyakorol, mint a téli hideg levegő - a bőr kiszárad, viszketni kezd és kirepedezik.

A klíma tudatos használatának 5 lépése


  • A légkondicionálót a kinti időjáráshoz mérten, legfeljebb 8-10 fokkal hűvösebbre állítsd!
  • Mindig gondolj arra, hogy huzatban is képes vagy megfázni, ezért soha ne állj vagy ülj le oda, ahová a hideg levegő közvetlenül érkezik!
  • Évente minimum egy alkalommal tisztítsd ki a légkondi szűrőit, hogy a letelepedett kórokozók és gombák ne okozzanak egészségügyi problémákat!
  • Ha sokat tartózkodsz légkondicionált helyen, akkor fokozottan figyelj oda a bőröd ápolására, és a rendszeres folyadékbevitelre!
  • Az oxigénhiány pótlására minimum kétszer szellőztess egy nap! A legjobb megoldás, hogyha kora reggel és késő este nyitod ki az ablakokat, mert akkor a levegő kevésbé pollenkoncentrált.

Törekedj a kompromisszumra!
A légkondicionáló használata mindig annyira megosztó lesz, mint az ananász és pizza kombinációjának kérdése. Sokan már csak a klíma hallatán elmenekülnének, de vannak, akik kifejezetten szeretik a használatát. A békés irodai légkör megteremtéséhez érdemes kompromisszumokat kötni, amiben segítségedre lesz plusz egy pulóver bepakolása és a gyermekkorban jól elsajátított réteges öltözködés aranyszabálya.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mozgás ide vagy oda, kimutatták, hány óra ülőmunka káros menthetetlenül az egészségre

Azt már eddig is tudtuk, hogy az emberi test mozgásra termett, és a sok ülés egyértelműen káros az egészségünkre. A San Diegói Kaliforniai Egyetem... Teljes cikk

Új trend terjed a munkaidő-beosztásban: dolgozz akkor, amikor a teljesítőképességed csúcsán vagy

Bagoly vagy pacsirta? – mindenki hallotta már a kérdést és be is tudja sorolni saját magát valamelyik táborba. Nem ördögtől való tehát az a... Teljes cikk

19 vezérigazgató halt meg tavaly munka közben - jobb "vállalati atlétává" kell válni

Tavaly 19 vezérigazgató halt meg munka közben, de a szám ennél több is lehet. Egyre összetettebb, egyre gyorsabban változó világunkban soha nem volt... Teljes cikk