Megjelent: 5 hónapja

Légkondi az irodában - hogyan érdemes beállítani, hogy mindenkinek jó legyen?

A munkahelyek egyik leggyakoribb vitaforrása az irodai légkondi hőfokának megfelelő beállítása. Ilyen esetekben az alkalmazottak tábora két klasszikus csoportra oszlik, ahol a fázósak és nem fázósak közelharcot vívnak a melegebb/hidegebb irodai légkör megteremtéséért.

images

Ebben az esetben nem lehet igazságot tenni, hiszen senki nem tehet arról, hogy mit és hogyan érez. Ahogyan mindennek, a légkondi használatnak is van egy tudatos alkalmazási protokollja, aminek betartásával újra beköszönthet a munkahelyek boldog békeideje.

Az ideális munkahelyi hőmérséklet

Az ideális munkahelyi hőmérséklet meghatározására hivatalos munkaegészségügyi előírások léteznek. A pontosan meghatározott értékek a hidegebb hónapokra vonatkoznak, miszerint

 • a szellemi és ülőmunkák során 21-22,
 • a könnyű fizikai munkák esetében 18-20,
 • a közepes és nehéz munkák alkalmával pedig 14-18, illetve 12-14
Celsius fok közötti hőmérsékletet kell biztosítania a munkáltatónak. A nyári hónapok beköszöntével már nincsenek hivatalos korlátok, ekkor indulnak a munkahelyi légkondi-konfliktusok is. A szakemberek szerint az ilyen esetekben akkor beszélhetünk ideális hőmérsékletről, ha a benti és kinti hőfok között maximum 8-10 fokos az eltérés.

A hőmérséklet teljesítménymódosító hatása

Egy 2003-as amerikai kutatás rávilágított a hőmérséklet teljesítménymódosító hatásaira, amiből kiderült, hogy a megfelelő hőérzet akár 7 százalékkal is megnövelheti a feladatvégzés produktivitását és az alkalmazottak jó hangulatát.

A munkahely ideális hőmérsékletének megteremtése tehát nem kizárólag az alkalmazottak hőérzetétől - és még csak nem is a jogilag meghatározott
értékektől - függ, hanem a tevékenység típusától is.

Attól függően, hogy kreatív vagy monoton munkafolyamatról beszélünk, a
hőmérséklet befolyásolhatja a feladatvégzés eredményességét és a munkavállalók kedvét is. A jobb agyféltekés tevékenységek során a melegebb hőmérséklet serkenti az agyi kapacitásokat, míg az egyhangú feladatok végzése közben a hűvösebb idő növeli a produktivitást.

A klíma használat szabályai, avagy figyelj az egészségedre!
A klíma és az egészség kapcsolata
A nyári fülledt napokon hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nemcsak a hideg levegőtől fázhatunk meg, így figyelmen kívül hagyjuk a klíma kártékony hatásait. A légkondicionálók jelentős veszélyforrást jelenthetnek az egészségünkre, ha nem tanuljuk meg a hozzá kapcsolódó legalapvetőbb szabályokat.

A makacs náthát okozó kórokozók a száraz és alacsony páratartalommal rendelkező időszakokban jelentkeznek, azonban éppen ilyen körülményeket teremtenek a légkondicionálók is. A hideg és száraz levegő befolyásolja és elvékonyítja a nyálkahártyát, ezáltal szabad utat biztosít a kórokozók letelepedésének. Ennek veszélye leginkább akkor áll fenn, hogyha elhanyagolod a klíma szűrőinek takarítását, ahol idővel számtalan baktérium bújik meg.

A klíma pozitív és negatív hatásai

A klíma a világ egyik legjobb találmánya, hogyha a használata kellő tudatossággal párosul. A megfelelő tisztítással elkerülhetjük a leggyakoribb immunrendszert gyengítő hatásokat, mint a korábban említett náthás és gombás megbetegedéseket, vagy a tartós hideg levegő által okozott ízületi problémákat.

A klíma pozitív és negatív hatása egyszerre összpontosul a rendszer működésében, miszerint az először lehűtött levegőt keringeti a szoba légterében. Egyrészről emiatt folyamatosan csökken az oxigéntartalom, ami fejfájáshoz és gyors kimerültséghez vezet, de másrészről a klíma szűrőrendszere redukálja az allergén anyagok szobába való bejutását, amivel megkönnyíti a pollenre allergiás emberek életét.

A problémák elkerülése érdekében érdemes elkerülni a légkondi tartós használatát, ugyanis a bőrünkre is olyan hatást gyakorol, mint a téli hideg levegő - a bőr kiszárad, viszketni kezd és kirepedezik.

A klíma tudatos használatának 5 lépése


 • A légkondicionálót a kinti időjáráshoz mérten, legfeljebb 8-10 fokkal hűvösebbre állítsd!
 • Mindig gondolj arra, hogy huzatban is képes vagy megfázni, ezért soha ne állj vagy ülj le oda, ahová a hideg levegő közvetlenül érkezik!
 • Évente minimum egy alkalommal tisztítsd ki a légkondi szűrőit, hogy a letelepedett kórokozók és gombák ne okozzanak egészségügyi problémákat!
 • Ha sokat tartózkodsz légkondicionált helyen, akkor fokozottan figyelj oda a bőröd ápolására, és a rendszeres folyadékbevitelre!
 • Az oxigénhiány pótlására minimum kétszer szellőztess egy nap! A legjobb megoldás, hogyha kora reggel és késő este nyitod ki az ablakokat, mert akkor a levegő kevésbé pollenkoncentrált.

Törekedj a kompromisszumra!
A légkondicionáló használata mindig annyira megosztó lesz, mint az ananász és pizza kombinációjának kérdése. Sokan már csak a klíma hallatán elmenekülnének, de vannak, akik kifejezetten szeretik a használatát. A békés irodai légkör megteremtéséhez érdemes kompromisszumokat kötni, amiben segítségedre lesz plusz egy pulóver bepakolása és a gyermekkorban jól elsajátított réteges öltözködés aranyszabálya.
 • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
 • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
 • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter