Megjelent: 7 hónapja

Légkondi az irodában - hogyan érdemes beállítani, hogy mindenkinek jó legyen?

A munkahelyek egyik leggyakoribb vitaforrása az irodai légkondi hőfokának megfelelő beállítása. Ilyen esetekben az alkalmazottak tábora két klasszikus csoportra oszlik, ahol a fázósak és nem fázósak közelharcot vívnak a melegebb/hidegebb irodai légkör megteremtéséért.

Ebben az esetben nem lehet igazságot tenni, hiszen senki nem tehet arról, hogy mit és hogyan érez. Ahogyan mindennek, a légkondi használatnak is van egy tudatos alkalmazási protokollja, aminek betartásával újra beköszönthet a munkahelyek boldog békeideje.

Az ideális munkahelyi hőmérséklet

Az ideális munkahelyi hőmérséklet meghatározására hivatalos munkaegészségügyi előírások léteznek. A pontosan meghatározott értékek a hidegebb hónapokra vonatkoznak, miszerint

 • a szellemi és ülőmunkák során 21-22,
 • a könnyű fizikai munkák esetében 18-20,
 • a közepes és nehéz munkák alkalmával pedig 14-18, illetve 12-14
Celsius fok közötti hőmérsékletet kell biztosítania a munkáltatónak. A nyári hónapok beköszöntével már nincsenek hivatalos korlátok, ekkor indulnak a munkahelyi légkondi-konfliktusok is. A szakemberek szerint az ilyen esetekben akkor beszélhetünk ideális hőmérsékletről, ha a benti és kinti hőfok között maximum 8-10 fokos az eltérés.

A hőmérséklet teljesítménymódosító hatása

Egy 2003-as amerikai kutatás rávilágított a hőmérséklet teljesítménymódosító hatásaira, amiből kiderült, hogy a megfelelő hőérzet akár 7 százalékkal is megnövelheti a feladatvégzés produktivitását és az alkalmazottak jó hangulatát.

A munkahely ideális hőmérsékletének megteremtése tehát nem kizárólag az alkalmazottak hőérzetétől - és még csak nem is a jogilag meghatározott
értékektől - függ, hanem a tevékenység típusától is.

Attól függően, hogy kreatív vagy monoton munkafolyamatról beszélünk, a
hőmérséklet befolyásolhatja a feladatvégzés eredményességét és a munkavállalók kedvét is. A jobb agyféltekés tevékenységek során a melegebb hőmérséklet serkenti az agyi kapacitásokat, míg az egyhangú feladatok végzése közben a hűvösebb idő növeli a produktivitást.

A klíma használat szabályai, avagy figyelj az egészségedre!
A klíma és az egészség kapcsolata
A nyári fülledt napokon hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nemcsak a hideg levegőtől fázhatunk meg, így figyelmen kívül hagyjuk a klíma kártékony hatásait. A légkondicionálók jelentős veszélyforrást jelenthetnek az egészségünkre, ha nem tanuljuk meg a hozzá kapcsolódó legalapvetőbb szabályokat.

A makacs náthát okozó kórokozók a száraz és alacsony páratartalommal rendelkező időszakokban jelentkeznek, azonban éppen ilyen körülményeket teremtenek a légkondicionálók is. A hideg és száraz levegő befolyásolja és elvékonyítja a nyálkahártyát, ezáltal szabad utat biztosít a kórokozók letelepedésének. Ennek veszélye leginkább akkor áll fenn, hogyha elhanyagolod a klíma szűrőinek takarítását, ahol idővel számtalan baktérium bújik meg.

A klíma pozitív és negatív hatásai

A klíma a világ egyik legjobb találmánya, hogyha a használata kellő tudatossággal párosul. A megfelelő tisztítással elkerülhetjük a leggyakoribb immunrendszert gyengítő hatásokat, mint a korábban említett náthás és gombás megbetegedéseket, vagy a tartós hideg levegő által okozott ízületi problémákat.

A klíma pozitív és negatív hatása egyszerre összpontosul a rendszer működésében, miszerint az először lehűtött levegőt keringeti a szoba légterében. Egyrészről emiatt folyamatosan csökken az oxigéntartalom, ami fejfájáshoz és gyors kimerültséghez vezet, de másrészről a klíma szűrőrendszere redukálja az allergén anyagok szobába való bejutását, amivel megkönnyíti a pollenre allergiás emberek életét.

A problémák elkerülése érdekében érdemes elkerülni a légkondi tartós használatát, ugyanis a bőrünkre is olyan hatást gyakorol, mint a téli hideg levegő - a bőr kiszárad, viszketni kezd és kirepedezik.

A klíma tudatos használatának 5 lépése


 • A légkondicionálót a kinti időjáráshoz mérten, legfeljebb 8-10 fokkal hűvösebbre állítsd!
 • Mindig gondolj arra, hogy huzatban is képes vagy megfázni, ezért soha ne állj vagy ülj le oda, ahová a hideg levegő közvetlenül érkezik!
 • Évente minimum egy alkalommal tisztítsd ki a légkondi szűrőit, hogy a letelepedett kórokozók és gombák ne okozzanak egészségügyi problémákat!
 • Ha sokat tartózkodsz légkondicionált helyen, akkor fokozottan figyelj oda a bőröd ápolására, és a rendszeres folyadékbevitelre!
 • Az oxigénhiány pótlására minimum kétszer szellőztess egy nap! A legjobb megoldás, hogyha kora reggel és késő este nyitod ki az ablakokat, mert akkor a levegő kevésbé pollenkoncentrált.

Törekedj a kompromisszumra!
A légkondicionáló használata mindig annyira megosztó lesz, mint az ananász és pizza kombinációjának kérdése. Sokan már csak a klíma hallatán elmenekülnének, de vannak, akik kifejezetten szeretik a használatát. A békés irodai légkör megteremtéséhez érdemes kompromisszumokat kötni, amiben segítségedre lesz plusz egy pulóver bepakolása és a gyermekkorban jól elsajátított réteges öltözködés aranyszabálya.
 • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
 • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
 • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
 • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A HR szakma ünnepe - átadták a "beneFIT Prize 2019 - for Happy Employees" díjakat

A Humánpolitika.com közhasznú Egyesület és az All You Can Move SportPass 2019-ben megalapította a beneFIT Prize programot. A cél azoknak a kis,-... Teljes cikk

Hogyan kell elvonulni? Ne csak akarj, hanem szállj is ki!

Sokan jutnak el abba a lelkiállapotba az életük során, amikor egyszerűen csak ki akarnak kerülni a hétköznapok nyomása alól. Van, amikor sok lesz a... Teljes cikk

Megéri a saját munkavállalók egészségébe fektetni

Alapvető változások tapasztalhatóak a munkaerőpiacon, amelyek szerint a vállalati vezetőknek fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalói... Teljes cikk