kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Itt a hőség, erre figyeljünk nagyon!

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn 0 órakor, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben.

hőség meleg kánikula-

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Magyarország területét is eléri. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

hőség kánikula tanács
Erre figyeljünk a hőségben!

Azt ajánlják, hogy a kánikula idején - kiemelten 11 és 15 óra között - lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is. 

Gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő.

A hétfőtől reggeltől szerda estig érvényben lévő "vörös kód" kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

A "vörös kód" speciális eljárásrendet jelent; minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt. Nemcsak a hajléktalanellátó rendszer vesz részt ebben a munkában, hanem a teljes szociális ellátórendszer. Aki az utcán bajba került hajléktalan embert lát, jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn a napi középhőmérséklet északkelet kivételével már mindenhol 25 Celsius-fok felett várható, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben, valamint a Dél-Alföldön pedig 27 fok felett alakulhat. A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között lesz, kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-35 fok között várható, szerdán pedig 29-38 fok valószínű, miközben a hőmérséklet hajnalban mindössze 13-23 fokig csökken. 

A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki hétfőre a magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest és Tolna vármegyék területére, itt a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Keddre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre adtak ki másodfokú figyelmeztetést a magas középhőmérséklet miatt. Szerdára pedig Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a 27 fok feletti középhőmérséklet miatt.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A foglalkoztatottak aránya Magyarországon

Így változott a foglalkoztatási ráta a 15-64 éves népesség körében 2009 és 2022 között. Teljes cikk

Grafikonon a gazdasági aktivitás Magyarországon 2009 és 2022 között

Így változott a gazdasági aktivitási arány a 15-64 éves népességkörében a KSH adatai szerint. Teljes cikk

A sztrájkok számának alakulása hazánkban

Így változott a sztrájkok, a sztrájkokban részt vevők és a kiesett órák száma 1991 és 2022 között Magyarországon. Teljes cikk