Kékpenészes és kecskesajtok a legmagasabb szintű gasztronómiában
A sajtok népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, ha a magas gasztronómiai igények kielégítése a cél. Ismerje meg a kékpenészes, illetve a kecskesajtok legjellegzetesebb tulajdonságait.
A kékpenészes sajtok készítése során a sajtokat hosszú tűkkel szúrják át, hogy biztosítsák a megfelelő légjárást. A légjárásnak köszönhetően a penésznek lehetősége nyílik a további növekedésre. Így jönnek létre a sajton a jól ismert kék színű vonalak. A kék sajtok gyakran sós ízzel rendelkeznek, hiszen a tartósításhoz és a káros baktériumok megszüntetéséhez egyaránt kötelező a só használata.
A kékpenészes sajtok jellegzetes íze leginkább a minőségi, édes borokkal hozható elő a fogyasztók számára. A kékpenészes sajtok sós-édes íze igazi gasztronómiai különlegességnek számít a legkifinomultabb ízléssel rendelkezők között is. A sajt kora szintén fontos tényező, hiszen minél tovább érlelik a sajtot, annál szárazabb lesz.
Érdemes kiemelni a Montagnolo Kaserei prémium kékpenészes sajtot, amely 70% zsírtartalmú, tehéntejből készült és hideg érlelésű különlegesség. Hidegtálak, szendvicsek és borkóstolások mellé kifejezetten optimális választás, hiszen a kékpenészes sajt minden étel és ital ízét egyaránt képes feldobni.
A bárány- és birkahúsok és a sajtkülönlegességek egyvelege még a legmagasabb gasztronómiai igényekkel rendelkező vendégeket is képes elvarázsolni az egyedi ízvilágnak köszönhetően. Érdemes körülnézni a Matusz-Vad Webáruházban kapható sajtok között, mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő tejterméket!
Kecskesajtok
A kecskesajtok évezredek óta népszerűek, hiszen készítésük kifejezetten egyszerű. A különböző típusú kecskesajtok a világ minden részén keresett tejtermékek. Ízét tekintve a kecskesajt elsősorban savanykásként jellemezhető, amely a sajtban található magas kaprilsav tartalom miatt van jelen. Azonban az érlelési időszak alatt a savanyúságot felválthatják a citrusos ízek is.
A kecsketej átlagos zsírtartalma 3,5%, amely elsősorban a tehéntejhez hasonlítható. A kecsketejből készült termékeket azonban a szervezet sokkal könnyebben képes megemészteni, így a gasztronómiailag érzékenyebbek is bátran fogyaszthatják. A kecskesajt érésekor az anyaga keményebbé válik, de mégis kellemesen lágy olvadást biztosít. Ideális választás különböző saláták, hidegtálak és borkóstolók mellé, hiszen az omlós állag és a savanykás-citrusos ízvilág a felsőfokú gasztronómiában is tökéletesen megállja a helyét.
A holland kecskesajtok szerte a világban híressé váltak a grillezés területén. A félkemény, 50%-os holland kecskesajtok egyszerűen grillezhetők, és steak-ek, hidegtálak mellé egyaránt ajánlottak. A sajtok világával még csak ismerkedni vágyók számára kifejezetten ajánlott a holland készítésű kecskesajt. Íze valóban jellegzetes, de senki számára sem túl intenzív.
- 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége. Részletek Jegyek
- 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni Részletek Jegyek
- 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. Részletek Jegyek
- 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat. Részletek Jegyek
Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfi ellen, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves... Teljes cikk
A Tatabányai Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta... Teljes cikk
A háztartásban és a gyereknevelésben végzett munkát, melyet gyakran "láthatatlan munkaként" is emlegetnek, ritkán lehet pénzbeli fizetésre váltani.... Teljes cikk
- SZÉP-kártya: Valójában nagyon kevesen kapnak majd plusz 200 ezer forintot 11 hónapja
- Napi 30 ezerért is nehezen találnak szakácsot a Balatonra 12 hónapja
- A vendégek mosolya sokakat visszahoz pályára: HR a szállodaiparban 1 éve
- Felmérés készült, ezek jelenleg a vendéglátósok legfőbb problémái 2 éve
- Megvan a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese! 2 éve
- Szakács 2 éve
- Rengeteg állás elveszett a német gasztronómiában 2 éve
- Február 1-től a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni 2 éve
- Visszavonták a vendéglátósok szakképesítését előíró rendeletet 3 éve
- Turisztikai képzőközpont jön létre Egerben 3 éve
- Szarvasgombás vacsorát készített Plácido Domingonak - gasztrovállalkozás a Rába mellett 3 éve