kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Kitüntették az ISZOSZ és a DIÁKÉSZ vezetőjét

Az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) 2013. július 4-én Budapesten, a Vajdahunyad vára Kerengő dísztermében tartotta meg a hazai, ágazati, országos szövetkezeti szövetségek központi megemlékezését. A 91. Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából szövetkezeti vezetőket is kitüntettek - számol be közleményében az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ).

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 1922-ben - az 1844-ben, egy angliai Rochdale nevű kisvárosban megalapított első szövetkezet emlékére - határozatot hozott a szövetkezetek nemzetközi napjának megtartásáról.

Ez a határozat arra hívta fel a ma 88 országban létrehozott 222 tagszervezet figyelmét, hogy évről évre július első hétvégéjén méltassák a szövetkezeti értékeket, kezdeményezzék a kormányaiknál a szövetkezetek fejlesztését és hirdessék a szövetkezetek önszerveződésében rejlő előnyök gazdaságban betölthető szerepét. A nemzetközi szövetkezeti nap immáron évek óta élvezi az ENSZ támogatását is.
A 2013. évi SZNSZ üzenet szorosan kapcsolódik a globális gazdasági válság kiútkereséséhez: "A szövetkezetek a válság idején továbbra is erősek maradnak!".


Farkas Tamás, az OSZT elnöke ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szövetkezetek részt kívánnak venni a kormány országépítő programjában és mindenekelőtt egy szavakkal, tettekkel kinyilvánított szövetkezetbarát kormánypolitikát, szövetkezetfejlesztést támogató jogszabályi környezetet, kiszámíthatóságot és következetességet várnak el az ország vezetőitől.

Az ünnepség során a vendégek megkoszorúzták a hazai szövetkezés atyjának számító gróf Károlyi Sándor Vajdahunyad vári szobrát, végezetül a szövetkezeti mozgalomban kiemelkedő munkát végző személyiségeknek az OSZT "Szövetkezeti Érdemérem" kitüntetésének átadására is sor került.

A szövetkezeti mozgalom legfiatalabb szervezeteinek vezetői is abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy az iskolaszövetkezetek sajátos Hungarikum szolgáltatási szerepének elismeréseként két érdekképviseletük vezetője is elismerésben részesült. Szíjj György, a DIÁKÉSZ korábbi vezetője, és Kücsön Gyula az ISZOSZ elnöke is átvehette a nem csupán saját munkájukat, hanem az általuk képviselt szervezetek hatékony és felelősségteljes tevékenységét elismerő kitüntetést.

Az iskolaszövetkezetek közel 30 éve biztosítják a fiatalok számára tanulmányaik mellett az öngondoskodás lehetőségét és az oktatási rendszerben nem megszerezhető munkatapasztalatot. Tevékenységükkel erősítik a fiatalok kötelességtudatát, felelősségérzetét és lehetőséget teremtenek arra, hogy legális, szervezett és biztonságos körülmények között ismerkedhessenek meg a munka világával, amivel jelentősen javulnak elhelyezkedési esélyeik.

A diákok számára e formában munkalehetőséget biztosító vállalkozások száma folyamatosan emelkedik, ami azt jelzi, hogy a gazdasági döntéshozók egyre jobban ismerik és elismerik az iskolaszövetkezetek, mint a szövetkezeti szektor egyik legnagyobb tagsággal rendelkező, transzparens képviselőjének eredményeit, munkáját.

Bár közel 130.000 diák számára biztosítanak törvényes munkavégzési lehetőséget országosan az iskolaszövetkezetek, várnak még rájuk megoldandó feladatok. Ilyen feladat a diákok státuszával összefüggő jogszabályok harmonizációja és a vállalkozások még aktívabb bevonása a fiatalok támogatásába, hiszen az iskolaszövetkezetek az élet gyakorlati iskolái a fiatalok számára, ahol a fő tantárgy, a munka világa.

Az iskolaszövetkezetek hatékony együttműködésének, a szolgáltatási színvonaluk, számuk emelkedésének ékes bizonyítéka, hogy napjainkban is egyre alakulnak újabb és újabb szövetkezeti elvekre épülő új vállalkozások – induló iskolaszövetkezetek, amivel egyre több fiatal próbálhatja ki magát, s teheti meg első lépéseit a vállalkozóvá válás útján.

Az iskolaszövetkezeti szektor kitüntetett vezetői közleményük útján is megköszönték a döntéshozók bizalmát, aminek eredményeképp az iskolaszövetkezeti szektor közel 20 százalékkal bővült 2012- ben. Bíznak abban, hogy a jövőben is hozzájárulhatnak az ország felemelkedéséhez, a fiatalok elhelyezkedési esélyeinek javításához és a vállalkozások sikeres működéséhez.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk