kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 12 éve

Külföldi munkavállalók hazánkban - a kínaiak "vezetnek"

A Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárok egyik csoportját azok alkotják, akiknek foglalkoztatása engedélyköteles, míg a másik csoportnak – így az uniós állampolgároknak - csak a foglalkoztatás tényét kell bejelenteniük. 2012. március 31-én az érvényes munkavállalási engedélyek együttes száma 18 784 darab volt Magyarországon - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett adatokból.

Az érvényes engedélyek együttes száma a legmagasabb a kínai (5 501 darab), az ukrán (4 363 darab) és a szerb (1 780 darab) állampolgárok körében volt 2012. március 31-én. Érdekesség, hogy 2012 első negyedévben több mint 40 százalékkal esett vissza a japánoknak kiadott engedélyek száma és 34,5 százalékkal az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak kiadott engedélyeké.

A külföldi munkavállalók másik nagy csoportját azok az állampolgárok alkotják tehát, akiknek foglalkoztatása nem engedélyköteles, csak a foglalkoztatás tényét szükséges bejelenteni. Az NFSZ összesítése szerint 2012 első negyedévében a munkaadók összesen 1428 ember foglalkoztatásának megkezdését jelentették be; ez az egy évvel korábbihoz képest 48,1 százalékos csökkenés. Az Európai Unió 27 tagállama közül a bejelentett román állampolgárok száma - 777 - volt a legnagyobb, amely az összes bejelentés 54,4 százalékát tette ki. Ezt követik a szlovák állampolgárok, a harmadik pedig Németország a sorban.

Bár a munkáltató bejelentési kötelezettségére vonatkozó új szabályok már 2011 augusztusában hatályba léptek, az érkező külföldi munkavállalók valós számához képest a bejelentések elenyésző számban történnek meg. Most állítják fel azt a rendszert, amely alapján az illetékes hatóságok élhetnek ellenőrzési és szankciós jogukkal a külföldi munkavállalók nem megfelelő regisztrációja esetén a munkáltató felé – írja Balla Áron, az EST Relocation szakembere a HR Portálon megjelent cikkében.



Az alacsony iskolai végzettség a domináns



A 2012. március 31-én érvényben lévő engedélyek alapján azt látjuk, hogy a legtöbb engedély – az összes engedély harmada - a szakképzettséget nem igénylő foglalkozások körében volt érvényben. Az érvényben lévő engedélyek jelentős része (43,3 százalék) legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező külföldi állampolgárhoz kapcsolható. Az érvényes engedéllyel rendelkező állampolgárok 16,3 százaléka rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettséggel.


A szakemberekre szükség van, de nő a bevándorlók miatti feszültség



A "személyek szabad mozgásának" elve európai uniós alapelv, ennek alapján valamennyi EU-állampolgár, így a magyar munkavállalók is formalitások nélkül lépheti át a tagországok közötti országhatárt, ezt követően ott tartósan meg is telepedhetnek, családtagjaik is minden esetben velük tarthatnak, és munkát is vállalhatnak. Ennek az elvnek az érvényesülése is fontos a gazdasági cél, a tartós növekedés és fellendülés eléréséhez, így többek között ahhoz, hogy kiegyenlített legyen a munkaerőpiac. Az eszme szép, de hátulütői is vannak, így az országok között még inkább teret nyerhet az agyelszívás jelensége, a szakképzetlen munkavállalók miatt pedig felerősödhet a bevándorlók körüli feszültség.

Az Európai Uniónak az elöregedő társadalom és a szakképzett munkaerő ellensúlyozására azonban szüksége van a bevándorlókra. Az EU az irányban is tett már intézkedéseket, hogy harmadik országbeli tehetségeknek megkönnyítse a dolgát, ha uniós tagállamban kívánnak munkát vállalni. (A demográfiai előrejelzések szerint az Európai Unióban 2050-re az aktív, dolgozó népesség száma jelentősen csökkeni fog a társadalom elöregedése miatt.) Ennek érdekében az amerikai zöldkártya mintájára tavaly bevezetették a Kék Kártyát, ami munkavállalási és tartózkodási engedély is egyben, és a magasan képzett, EU-n kívüli munkavállalókat célozza meg azzal a nem titkolt céllal, hogy lehetővé tegye a magasan kvalifikált személyek munkavállalását – olvasható az Expatcenter HR Blog oldalán.

Itthon is bevezették a Kék Kártyát, hogy elősegítsék a magasan kvalifikált emberek munkavállalását. Még keveset adtak ki: 2012. március 31-én egy darab érvényben lévő EU Kék Kártya szerepelt a nyilvántartásban, amely területileg Hajdú-Bihar megyéhez köthető. Az engedély nemzetgazdasági ág szerint az oktatáshoz tartozik.


Röghöz kötés kontra szabad munkaerő áramlás



Az agyelszívás (brain drain), azaz a magasan képzett munkaerő elvándorlása világméretű jelenség. Számos kutatás, felmérés foglalkozik a témával. Magyarországon a természettudományos és orvosi területen végzettek elvándorlása jelenti az egyik legkomolyabb problémát. Többek között ezért is iktatta be az új felsőoktatási törvény a hallgatói ösztöndíjszerződés intézményét, melyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített.

Július 12-én azonban az Országgyűlés elfogadta a hallgatói ösztöndíjszerződésekről szóló szabályokat a felsőoktatási törvény módosításával. Ennek értelmében az ösztöndíjas hallgatóknak a tanulmányi idő kétszeresében vagy itthon kell dolgozniuk, vagy vissza kell fizetniük képzésük árát az államnak. A szabályozás e módszerrel akarja itthon tartani a külföldre távozó orvosokat, akik a magyar adófizetők pénzén ingyen tanultak. Brüsszel is léphet azonban az ügyben: a röghöz kötés ugyanis a személyek szabad áramlásának alapjogát korlátozza.

Aki magyarként külföldi munkavállalásra adja a fejét, annak minden esetben érdeklődnie kell az adott országban érvényes munkavállalási szabályok felől – hívja fel a figyelmet a Külügyminisztérium honlapja. Törvényes munkavégzésre ugyanis az esetek többségében csak a fogadó ország által kibocsátott munkavállalási engedély birtokában kerülhet sor. A Külügyminisztérium továbbá azt tanácsolja, hogy kiutazása előtt feltétlenül tájékozódjon a munkavállaló többek között arról, hogy a megszerzett jövedelme után miként kell adóznia.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk