kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Munkaerő-kölcsönzés: a magyar munkaerőpiac jövője

Magyarországon évente 5.400.000 munkanapot teljesít 52.000 kölcsönmunkásként dolgozó ember mintegy 1700 kölcsönbevevő cégnél. A foglalkoztatotti létszám 1,4 százalékát kitevő kölcsönzött munkaerő mellett ma már az sem ritka, hogy diplomásokat bérelnek. Havi nyolcszázezerért.

"A munkaerő-kölcsönzés a foglalkoztatás bővítésének leghatékonyabb eszköze" - írja a Világgazdaság. Valóban nagy lehetőségek rejlenek a munkaerő-kölcsönzés terén, hiszen csupán 2004-ben az előző évi adatokhoz képest a segédmunkás állásoknál kétszeresére nőtt a munkaerő-kölcsönzés, míg a szakmunkási állások terén 70 százalékkal, a szellemi dolgozók terén pedig 20 százalékkal. Mint arról a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) a napilap számára beszámolt, egyre jobban erősödik Magyarországon a diplomás, magasan kvalifikált munkaerő-kölcsönzés trendje is.

És hogy mindezt mennyiért? Csaposs Noémi a szövetség alelnöke és egyben a Trenkwalder-Multiman Kft. ügyvezető-helyettese elmondta, hogy a kölcsönző cégek által biztosított fizetések általánosságban a következőképpen alakulnak egy-egy kikölcsönzött munkaerő esetén:
Betanított munkások esetén: 330-450 forint,
Szakmunkások esetén: 450-700 forint,
Marketingasszisztenseknél: 800-1200 forint,
Számviteli munkatársak, pénzügyesek és könyvelők esetén: 1000-1500 forint / óra, nappali műszak esetén, bruttó összegben. Az alelnök elmondása szerint a kölcsönző munkáltatók a kikölcsönzött munkaerő után átlagosan az alapórabér 1,7-2-szeresét fizetik meg a kölcsönző vállalatok számára, mely tartalmazza a járulékokat és az esetleges kötelező térítéseket -így az utazási költségtérítést- is.

Az ilyen finanszírozási feltételekkel kikölcsönzött munkaerő egyharmada szakmunkás képzettségű és bár jelenleg csupán az összes kikölcsönzött munkaerő öt százalékát teszi ki a diplomás, felsőfokú szakképesítéssel rendelkezők aránya, ez az arány a jövőben erőteljes változást ígér.
Az SZTMSZ alelnöke szerint a diplomás végzettségűeket havi bruttó kétszázezertől 800.000-ig terjedő fizetéssel kölcsönzik, hosszabb távra. Mint arról Kovács Ildikó, a Manpower Kft. magyarországi vezetője beszámolt, egyre erőteljesebb tendencia figyelhető meg a kimagaslóan jó kvalifikációkkal bíró munkaerő kölcsönzése terén is. Így egyre gyakrabban kölcsönöznek rendszergazdát, gazdasági szakembert, minőségbiztosítási-, és folyamatmérnököket. A jelenleg leggyakoribb kölcsönzési terület a call-centereké, ahová ugyan tapasztalat nélkül, de diplomával és nyelvtudással bérelnek embereket.

A napilap által megkérdezett több szakember meglátása szerint is nagy lehetőségek rejlenek a hazánkban és világszerte is egyre nagyobb mértéket öltő munkaerő-kölcsönzésben, annál is inkább, mert ez az egyik legalkalmasabb módja a színlelt szerződések legalizálásának.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek