kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Munkahelyi megoldások, hogy hatékony legyen a munkavégzés

Csak ül az irodában és nem tudja, mit tehetne, hogy jobban tudjon a munkára koncentrálni? Kipróbált már mindent praktikát, és még mindig nem találta meg a megoldást, vagy épp ellenkezőleg, elveszettnek érzi magát a lehetőségek tárházában? Ebben a cikkben összeszedtük, mit tehet annak érdekében, hogy könnyedén és felfrissülten kezdje a munkanapot, és napi teendőit gyorsan, hatékonyan végezze el.

images

Munkahelyi megoldások, hogy hatékony legyen a munkavégzés
 

Felkészülés a munkavégzésre

A munkára való megfelelő felkészülés egész napra megalapozhatja a fókuszált figyelmet. Ebben nagy szerepet játszik a megfelelő testmozgás – például egy kis reggeli kocogás –, a megfelelő mennyiségű alvás, valamint olyan reggeli rutin kialakítása, amelynek elvégzése után agyunk magától rááll a “munka üzemmódra”.

A munka előtti rutin magában foglalhatja egy forró kávé vagy tea elfogyasztását, esetleg egy péksütemény beszerzését, vagy a kutyasétáltatást. A hangsúly itt a rendszerességen van.

Figyelmünket bármilyen külső tényező módosítása nélkül is fókuszálhatjuk különféle technikákkal, amelyek segítségével mentálisan kevésbé fáradunk el a nap végére, valamint a ránk váró feladatokat sem fogjuk olyan monotonnak érezni.

Ilyen technika lehet például a sokaknak bevált Pomodoro technika, amely azt határozza meg, hogyan érdemes felosztani a munkavégzés és a szünetek idejének arányát: 25 perc munka után 5 perc pihenőt érdemes tartani. Így éberségünket és fókuszált figyelmünket is megőrizhetjük.

Ha monitor előtt dolgozunk, ugyanilyen hatékony megoldás lehet, ha óránként legalább 10 perc szünetet iktatunk be – ez ráadásul nem csak a gyors kimerülés esélyét csökkenti, de segít a látás megőrzésében is.

Alkalmazások segítségül hívása

Az effektív munkavégzés jegyében számos olyan alkalmazás és szolgáltatás is született már, amelyek a feladatok rendszerezését és a kiegyensúlyozott fókusz kialakítását segítik elő.

Az egyik ilyen ismert ingyenes szolgáltatás, amelyet segítségül hívhatunk, a Trello. Ezt az az alkalmazást kifejezetten a feladatrendszerezés és -kezelés támogatására hozták létre. Segítségével átláthatóvá tehetjük feladatainkat, valamint fontossági sorba rendezhetjük őket, tehát mindenképpen hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez.

Egy másik, ehhez hasonló alkalmazás az Asana, amely a skálázhatóságot könnyíti meg, és projektjeink rendszerezésével segíti figyelmünk fenntartását. Az alkalmazás funkcióinak segítségével egyúttal a határidők is könnyebben nyomon követhetővé válnak.

A rendezett munkakörnyezet jelentősége

Kevesen gondolnak arra, hogy mindezek mellett a hatékony munkavégzés érdekében még egy dologra szükség van: ez pedig a rendezett munkakörnyezet. A közérzetet és a higiéniát jelentősen javíthatja, ha rend van körülöttünk, ez pedig közvetlenül hozzájárul munkánk hatékonyságának növeléséhez. Környezetünket többféleképpen tehetjük szebbé, rendezettebbé:

  • Rendszerezés: Eszközeinket és iratainkat megfelelően rendszerezve megelőzhetjük, hogy felfordulás legyen körülöttünk. Ebben praktikus segítséget nyújthatnak a polcrendszerek és tárolási megoldások, amelyekkel hamar rendet teremthetünk.
  • Takarítás: A portalanítás, porszívózás és antibakteriális szerekkel történő felmosás szintén sokat javíthat irodánk tisztaságán. Elsőre nem is gondolnánk, mennyire látható – és az illatok révén érezhető – lesz az eredmény. Rendszeres takarítással még a porallergiát is hatékonyan megelőzhetjük, így kevesebb zavaró tényező érhet bennünket a munka folyamán.
  • Dekoráció: Azonfelül, hogy rendet rakunk, egy-két kellemes dekorációs elem is sokat dobhat irodánk hangulatán, és növelheti komfortérzetünket.

Végszó

Összegezve, a munka hatékonysága számtalan módon növelhető, többek között a megfelelő testi-lelki felkészüléssel és reggeli rutinnal, a figyelem fókuszálását elősegítő technikákkal és alkalmazásokkal, valamint a rendezett munkakörnyezet megteremtésével. Tippjeink követésével Ön is szívesebben jár majd be munkába, és hamarabb végezheti el a legnehezebb feladatokat is.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk