kapubanner for mobile
Szerző: Polgár Zita
Megjelent: 15 éve

Nem hunynak szemet a hibás önéletrajzok felett a HR-esek

Valószínűleg ma már mindenki számára jól ismert tény, hogy a klasszikus álláskeresés első mozzanata egy frappáns önéletrajz elkészítése, amely felkelti a HR-es szakemberek figyelmét. Napjainkban az egyre magasabb követelményeknek való megfelelés, az állások korlátozott száma és a túljelentkezések következtében az önéletrajz megfelelő összeállítása már természetes kell, hogy legyen. A HR-esek arra figyelmeztetnek, hogy a hibák, bakik, pontatlanságok egyre súlyosabb következményekkel járhatnak a pályázók további értékelését és sorsát illetően.

images

Annak ellenére, hogy a recesszió nem kímélte a munkaerőpiacot sem és rendkívül beszűkült az álláspiac, a pályázók egy bizonyos hányada nem fordít több energiát arra, hogy CV-jét kellőképpen versenyképessé tegye, amely megállja a helyét a nagyszámú pályázó önéletrajza között is. A HR-es szakemberek számtalan sablon és egyéni tervezésű önéletrajzzal találkozhatnak, és ugyan megítélésük eltérő lehet azzal kapcsolatban, hogy milyen stílusú, formájú, stb. legyen egy önéletrajz, de számos olyan szempont van, amelynek mindeképpen meg kelll felelnie. Lássuk milyen elvárásokat fogalmaztak meg a CV-vel kapcsolatban a HR-esek:

  • áttekinthetőség és egységesség
  • lényegre való törekvés
  • rendezettség és pontosság
  • tartalmazzon a pályázott állás szempontjából (is) minden fontos adatot
  • nyelvtanilag helyesség
  • szabatos fogalmazás, könnyed stílus
  • fényképes CV esetén: ízléses és éles fénykép
  • jól olvasható betűtípus és -méret
  • egyszerűség
  • maximum 2 oldalas terjedelem
  • keltezés, utalás a betölteni kívánt munkakörre

    Sok önéletrajz azonban hagy némi kívánnivalót maga után, legyen szó akár a stílusról, a formázásról, vagy épp a tartalmi szempontokról. A továbbiakban szó esik arról, hogy manapság melyek a legtipikusabb és egyben legidegesítőbb hibák egy CV-ben, amelyek kis odafigyeléssel is kikerülhetők, korrigálhatók.

    1. Hiányzó adatok, elírások

    Sajnos az állásportálok és a kiválasztási szakemberek sem győzik eleget hangsúlyozni, hogy a legalapvetőbb feltétel egy jelentkező életrajzában az adatok pontossága, különös tekintettel a telefonszámra, e-mail címre és a jelentkező nevére (!). Ugyanis még mindig akad olyan önéletrajz, amelyben egy-egy adat lemarad, vagy esetleg helytelenül van megadva. Ennek hiányából fakadó hátrányokat valószínűleg nem kell taglalnunk, ráadásul a kiválasztási szakemberben azt a benyomást kelti, hogy a pályázó figyelmetlen, vagy esetleg nem eléggé precíz.

    2. Hiányzik a jelentkezés pontos indoka, a pozíció neve

    Nap mint nap több száz friss jelentkező pályázata érkezik a kiválasztási szakemberek postafiókjába, így sajnos rendkívül nagy hátránnyal indulnak azok, akik pontatlanul, vagy egyáltalán nem hivatkoznak levelük céljára, a megpályázott állás nevére. Ugyanis annak kiderítése, mi a levél célja, plusz engergiabefektetéssel jár a HR-es számára, így az nagy valószínűséggel csak valamivel később kerül elbírálásra.

    3. Rendezetlenség

    Az adatok hiányossága mellett fontos szempont az önéletrajz kialakítása, elrendezése. A félreértések elkerülése végett jelenleg sem kívánatos a túldíszített, színes, kirívó illetve extrém önéletrajz elkészítése, semmiképp nem ajánljuk a különböző effektusok, designok és egyéb ötletesnek tűnő elemek használatát. A letisztult és átlátható külső ellenben sosem megy ki a divatból.

    4. Hiányzó következetesség

    Fontos egy olyan önéletrajz kialakítása, amely illeszkedik a pályázott álláshoz, illetve valóban tükrözi az azzal kapcsolatos elvárásoknak való megfelelést. A jól felépített és betartott tartalmi sorrend mellett az is jelentős, hogy egy megfelelően kialakított vázlatot követően próbáljunk meg minden szükséges adatot, eredményt, feladatot beépíteni a CV-be, fokozatosan bővítve, mérlegelve a lényeges illetve kevésbé lényeges adatok fontossági sorrendjét.

    5. Terjengős fogalmazás

    Noha nem is olyan sok évvel ezelőtt még az önéletrajzok regényszerű, szöveges változata volt előtérben, manapság azonban csakis a megfelelően tagolt, tömör és lényegretörő (fél)mondatokat tartalmazó kivitelezés lehet célravezető. Jó szolgálatot tehet az egyes címek-alcímek valamilyen módon történő kiemelése és az adatok tényszerű közlése. Nyilvánvaló, hogy nem minden kompetencia, illetve készség meglétét lehet egyértelműen kiemelni, de legalább azt érdemes megtenni, amelyre lehetőségünk nyílik. Ha például nagyfokú precizitást várnak el, akkor különösen ügyeljünk a hibátlan szövegezésre. Ezzel hitelességünket is bizonyítani tudjuk leendő munkaadónk számára.

    6. Felesleges illetve töltelék adatok közlése

    Sajnos kiváltképp a kevesebb tapasztalattal rendelkező pályázókra jellemző, hogy olyan tényeket, végzettségeket is beletesznek önéletrajzukba, amely a kívánt állás szempontjából nem bírnak releváns értékkel. Amennyiben valamely tanfolyamot nem fejeztünk be (több évvel ezelőtt) felesleges feltüntetni jelenlegi önéletrajzunkban, mivel ez inkább rontja megítélésünket. Kizárólag azt az iskolát, tanfolyamot említsük meg, amelyet be kívánunk fejezni a közeljövőben és összefüggésbe hozható az álomállás betöltéséhez szükséges ismeretek meglétével. A kompetenciák túlzott halmozása, a hobbiszerűen űzött tevékenységek hosszas felsorolása, illetve a töltelékadatok beemelése nem vezetnek eredményre.

    7. Sablonosság

    A rendelkezésünkre álló állás- és karrierportálok bővelkednek álláskeresési tippekben, letölthető dokumentumokban, amelyek nagyrészt segítik a pályázókat elindítani illetve eligazítani a karrierépítés rögös útján. Azonban a mindenki számára könnyen elérhető sablonoknak is megvan a maga veszélye, ha a jelentkező nem tölti meg saját önéletrajzát "élettel". A világ fokozott személytelensége közepette szükség van arra, hogy kiemeljük személyiségünket és már az első adandó alkalommal lehetőség szerint bizonyítsuk egyediségünket a leendő munkaadóknak. Hogy ki milyen módon próbálja megszemélyesíteni önéletrajzát, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk. Természetesen nem kell nagy dolgokra gondolni, de egy derűs fénykép, egy aláírás az önéletrajz végén, vagy a sajátos könnyed fogalmazás kiváló alapja lehet annak, hogy pályázatunk ne csak egy legyen a sok közül. Ha már a sablonosságot megemlítjük, érdemes azt is szem előtt tartani, hogy ha több helyre adjuk be önéletrajzunkat, illetve több munkakör iránt is érdeklődünk, jó szolgálatot tehet a CV átalakítása.

    8. Valótlan tények állítása

    Valószínűleg nem kell kifejtenünk a füllentés hátrányos hatásait a jelölt hitelességére nézve. Arról nem is beszélve, hogy a hazugság szinte mindig kiderül, így felesleges olyan képességgel, szakmai kompetenciával, egyéb ismeretekkel büszkélkedni, amely valójában nincs is. Egy jó kiválasztási szakember rövid idő alatt is kideríti, ha valami nem stimmel. Ha pedig a jelentkező mondanivalója és viselkedése esetleg nincs összhangban, az a legfőbb bizonyítéka annak, hogy az illető feltehetőleg nem csak a valóságra alapozta mondanivalóját.

    Itt fontos kiemelni az idegen nyelvek ismeretét is, mivel sajnos sokszor nem a tényleges nyelvtudást tüntetik fel a pályázók CV-jükben, hanem a jópár évvel ezelőtt megszerzett nyelvvizsga szintjét vagy éppen a nyelvi érettségit. A HR-esek számára azonban ez nem szolgál informatív értékkel, mert a cégek kivétel nélkül a használható, tehát az azonnal bevethető nyelvtudásra kíváncsiak.

    9. Hiányzó célok - sodródás az árral

    A céltalanság legtöbbször nem is az önéletrajz hibás mivoltának tudható be, hanem annak, hogy a pályázónak valóban nincsenek céljai. Az eredményorientált munkavégzésnek ki kell tűnnie a CV-ből, utalva a jelentkező ambícióira, karriercéljaira és a jövőbeli szakmájával kapcsolatos elvárásaira. Előnyös lehet az önéletrajz elején néhány sorban megfogalmazott motiváció, amely a HR-est rávezeti arra, hogy mi a pályázó elsődleges célja a munkahelyváltással. Ez esetben is nagyon fontos, hogy kerüljük a sablonos fogalmazást, a "sokat markol, keveset fog" típusú célokat, mint például a "dinamikusan fejlődő vállalatnál egy felelősségteljes pozíció betöltését, amely tele van kihívással", és hasonlók. Célszerű e néhány sor megírása előtt egy rövid önismereti értékelést tartanunk, amely később segíthet az interjún is jellemezni karriercélunkat.

    10. A kísérőlevél hiányosságai

    Mivel a legtöbb pályázó manapság több helyre is beadja jelentkezését, érthető, hogy nincs idejük minden álláshoz teljesen új kísérőlevelet készíteni. Azonban a motivációs levél elhagyása manapság sem ajánlott, mivel egyrészt segíti a HR-esek döntését, másrészt ez az első személyes kontaktus, amivel a pályázó megszólítja a címzettet. Érdemes tehát legalább néhány sort írni magunkról, szakmai céljainkról, de ha ezt semmiképp sem kívánjuk megtenni, legalább egy rövid levéllel adjunk keretet a csatolmányként elküldött önéletrajzunknak.

    Útravalóul

    Összességében az önéletrajz íráskor nagyon jó, ha őszinték vagyunk, de maradjunk egyben tárgyilagosak is és ne adjunk ki többet sem magunkról, mint amennyit a személyes találkozó előtt tudatni szeretnénk potenciális munkaadónkkal. Így ha sikerült egy jó összeállított pályázattal lehetőséget kapni a bemutatkozásra, még bevethetjük személyes varázsunkat, illetve bizonyíthatjuk szakmai rátermettségünket.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    "Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

    A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

    Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

    A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

    Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

    Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk