kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 9 éve

Rehabilitációs hozzájárulás: mostantól a kölcsönbevevő fizet

2015. július 19-től nem a munkaerőt kölcsönbeadó, hanem az azt kölcsönvevő cégeknek kell megfizetni a rehabilitációs hozzájárulást a kölcsönzött munkavállalók után is – persze csak abban az esetben, ha a kölcsönvevők nem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű munkavállalót és a kölcsönvevő cég átlagos statisztikai állományi létszáma 25 fő felett van, valamint ha a kölcsönbeadó nyilatkozatban másképp nem nyilatkozik. Mit jelent ez a mostani változás a munkaerő-kölcsönzőkre nézve? Van-e bármilyen hatással a kölcsönzött munkaerőként dolgozókra? Erről kérdeztük Göltl Viktort, a WHC ügyvezetőjét.

images

images

A 2011. évi CXCI. törvény alapján a munkáltatók a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelesek, ha az általuk foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma a 25 főt meghaladja, és az általuk foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát (kötelező foglalkoztatási szint). A rehabilitációs hozzájárulást a munkaerő-kölcsönzők esetében a kölcsönbeadó kötelessége volt megfizetni. Hogyan változott meg ennek hatására a munkaerő-kölcsönzői piac? Hogyan változtak az árak?

Göltl Viktor
Amióta a kölcsönbeadó munkáltatóknak kell vállalniuk a rehabilitációs hozzájárulás terhét, azóta ennek okán a munkaerő- kölcsönzési díjak havonta minimum 4.020 Ft-tal emelkedhettek kölcsönzött munkavállalónként. Ez annyit jelent, hogyha egy kölcsönbeadó például 12 hónapon át 100 fős létszámot kölcsönöz, akkor valószínűsíthetően 12 x 100 x 4.020 Ft-tal (4,8 millió Ft) emelkedtek a munkaerő- kölcsönzési díjak.

Minek az eredménye, hogy a járulék megfizetése most visszakerül a kölcsönvevőkhöz?

A törvényalkotó szándéka feltehetően az volt, hogy a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására azokat a munkáltatókat motiválja, ahol a valós munkavégzés zajlik. Munkaerő- kölcsönzés esetén a kölcsönvevő munkáltatónál történik a konkrét munkavégzés, míg a kölcsönbeadó munkáltató csak bizonyos részét gyakorolja a munkáltatói jogoknak. A törvényalkotó vélhetően abból indult ki, hogyha ezt a terhet visszahelyezi a kölcsönvevőkre, akkor - mint a valós foglalkoztató - a kölcsönvevő motivált lesz megoldani a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását.

Kinek kedvez ez a jogszabályváltozás?

A jogszabályváltozás a valóságban egyik érintett félnek - se a kölcsönvevőnek, se a kölcsönzött munkavállalónak, se a kölcsönbeadónak - sem kedvez és egyik érintett fél sem jár rosszabbul, mint eddig, amennyiben a kölcsönbeadó munkáltató úgy nyilatkozik, hogy 2015.07.19-ét követően továbbra is vállalja a rehabilitációs hozzájárulás megfizetését.

Mennyire jellemző az olyan cégekre, melyek kölcsönzött munkaerővel dolgoznak, hogy kölcsönöznek megváltozott munkaképességű munkaerőt is, tehát nem kell megfizetniük a rehabilitációs járulékot?

Sajnos kevéssé jellemző, mivel a kölcsönvevő munkáltatóknál - ahol a valós munkavégzés történik - számos esetben nem áll rendelkezésre az a minőségű munkaterület, vagy feladatkör, ahol a megváltozott munkaképességű személyek dolgozhatnak.

Mire kell most a kölcsönvevőknek figyelniük?

A kölcsönvevőknek leginkább arra kell most figyelniük, hogy a kölcsönbeadó munkáltató a jogszabályban foglaltak alapján nyilatkozott –e, illetve milyen nyilatkozatot juttatott el a kölcsönvevőnek, ugyanis ez alapján dől el, hogy 2015.07.19-től a kölcsönvevő fizeti-e a rehabilitációs hozzájárulást a kölcsönbeadó dolgozói után is, vagy sem.

További információk a rehabilitációs hozzájárulásról
A foglalkoztatási kötelezettség teljesítését, illetve a rehabilitációs hozzájárulást az átlagos statisztikai állományi létszám általános szabályai szerint kell kiszámítani a Központi Statisztikai Hivatal munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadott útmutatójában foglaltak szerint.
A rehabilitációs hozzájárulás mértéke 2015-ben: 964 500 Ft/fő/év.
A kötelező foglakoztatási szint teljesítésével a munkáltatónak nem áll fenn a rehabilitációs hozzájárulás befizetésének kötelezettsége.
A munkaadó a foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállaló adatairól az nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a megváltozott munkaképességű munkavállaló természetes személyazonosító adatait, a társadalombiztosítási azonosító jelét, a munkaképesség változásának, egészségi állapotának, egészségkárosodásának mértékét, a fogyatékosság tényét, továbbá az ezek igazolására szolgáló okirat másolatát. A nyilvántartást a munkáltató a foglalkoztatás megszűnését követő öt évig köteles megőrizni.
A rehabilitációs hozzájárulást a fizetésére kötelezett munkaadó maga vallja be, állapítja meg, és közvetlenül fizeti be az állami adóhatóságnál vezetett számla javára.
A rehabilitációs hozzájárulásra év közben negyedévenként előleget kell fizetni. Az előleg mértéke a mindenkori tárgynegyedévre vonatkozó tényadatok alapján kiszámított éves rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség huszonöt százaléka.
Az előleg összegét a munkaadó maga állapítja meg, és a fizetési kötelezettség teljesítésével egyidejűleg vallja be.
A negyedik negyedévre előleget fizetni nem kell.
A munkáltató a negyedévenkénti előleget az I–III. negyedévben, a negyedévet követő hó 20. napjáig fizeti meg. A befizetett előlegek és az éves hozzájárulás különbözetét az adóévet követő év február 25. napjáig köteles megfizetni.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk