kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Diákmunkák - túl a pincérkedésen és a polcfeltöltésen

Számos olyan részmunkaidős állás van, ami diákok számára jó lehetőséget jelenthet tanulás mellett. Nem csak felszolgálói és eladói munkakörökben lehet gondolkodni.

images

images

Magyarországon a 2019-ben 20%-kal több diák vállat munkát, mint a megelőző évben. A fiatalok tudatosabban választanak és a cégek is egyre szívesebben foglalkoztatják őket. Ez utóbbi a munkaerőhiányos időkben nem meglepő, hiszen a tehetséges diákmunkások között akár a tartós utánpótlást is megtalálhatják. A diákok pedig a kereseten kvül munkatapasztalatot szereznek, sőt akár karrierutat is találnak maguknak ennek során, miközben akár több munkakört is kipróbálhatnak.

Ha túllépünk a diákmunka sablonokon, akkor népszerű lehetőséget jelenthet például egy cég márkanagykövetének lenni. Hiszen a digitális bennszülöttek remekül értik és érzik a különböző közösségi média platformokat. Ami a cégek számára különösen nagy értéket jelenthet, hogy diákokat "közvetlenül" érhet el, akik egyébként lehet, hogy a vállalat oldalát magát nem követik. Így persze egy diák minél több követővel, ismerőssel rendelkezik, annál jobb jelölt lehet a feladatra. Aki a későbbiekben marketinggel akar foglalkozni, annak ez a feladat jó gyakorlat lehet és közben még kapcsolatokat is építhet. (Magyraországon még kevéssé elterjedtek a diák márkanagykövetek, de ami késik, nem múlik.)

Diákok körében nagy hagyománya van a korrepetálásnak, tanításnak. Ha valaki valamiből, például matematikából, nyelvből nagyon jó, ilyen szakirányon tanul az egyetemen, az jó eséllyel indul egy magántanítói megbízásért. Persze kell hozzá türelem és önbizalom, valamint nem árt képben lenni az általános vagy középiskolai tananyaggal, követelményekkel.

A babysittelés is hagyományosan kedvelt, hiszen rugalmasan lehet felvállalni a feladatokat. Ha valaki úgy érzi, hogy jól tud bánni gyerekekkel, akkor hasznos segítség lehet, ha óvodából, iskolából kell elhozni a őket, és utána a szülők hazaérkezéséig vigyázni rájuk, szórakoztatni őket, esetleg tanulni velük.
Külföldön egyre elterjedtebb a "petsittelés" - vagyis az házi kedvencek felvigyázása, ami itthon talán egyelőre inkább kutyasétáltatásban merül ki.

Érdekes kirándulás lehet a filmgyártás világába, ha valaki statisztának jelentkezik. Ehhez a feladathoz elsősorban türelem és fegyelem kell, már a válogatók miatt is, de felvételek ideje is hosszúra nyúlhat, akár hajnalban vagy éjszaka, és sokszori újrázás lehet szükséges, ha egy jelenetet többzör is fel kell venni.

Az online térben is számos rugalmas lehetőséget lehet telálni, ami egy diák számára ideális feladat lehet. Ha valaki nem riad vissza a lótifuti munkától, random feladatoktól, akkor az asszisztensi állások is jó tapasztalatszerzést jelenthetnek, amivel egy-egy iparágba be lehet tekinteni valamint az emberismeret gyakorlására is lehetőséget jelentenek. Utóbbira az ügyfélszolgálatos, recepciós munkakörök is adnak bőven alkalmat. Itt érdemes olyan területet keresni, ami a személyes érdeklődéshez közel áll.

Ha valaki szereti a strandokat nem csak nyáron, hanem télen is, akkor fürdőben medence- vagy csúszdafelügyelőként is lehet munkát vállalni. Ez általában elsősegélynyújtási képzéssel és vizsgával is együttjár, mely ismeretek önmagukban is hasznosak.

A vendéglátásban a felszolgáláson túl is vannak lehetőségek, ahogy az eladói munkakörök is változatosak, és ha ebben a szférában talál valaki olyan területen állást, ami köthető az érdeklődési köréhez, hobbijához, akkor ő maga is nagyobb hozzáadott értéket tud tenni a feladatba.

Források: ITT és ITT.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk