Megjelent: 3 éve

Ennyiért dolgoznak óránként a diákmunkások

A nyáron munkálkodók a zsebpénzüket egészítik ki, az év közben munkát vállalók pedig tanulmányaikra, megélhetésükre és családjuk támogatására fordítják keresetüket. A diák munkavállalók minimálbére bruttó 733 forint óránként. Diák munkaerőt keresnek gyakornoki munkákra pénzügyi, idegenforgalmi, műszaki, mérnöki, valamint informatikai területre is - írja a Magyar Hírlap.

images

Az anyagiak mellett a tapasztalatszerzés miatt is fontos, hogy egy fiatal akár gyakornokként mielőbb elhelyezkedjen egy munkahelyen - véli Tóth Lilla, a Mind-Diák Szövetkezet projektvezetője. Szerinte a diáknak elsőként azt kell eldöntenie, hogy hosszú távon vagy alkalmi jelleggel, a nyári szünetben szeretne-e dolgozni. A projektvezető úgy fogalmazott: a tanulóknak előnyös iskolaszövetkezeteken keresztül munkát keresniük, hiszen így könnyebb elhelyezkedni, és biztonságos körülmények között foglalkoztatják őket.

A szövetkezet ellenőrzi a megbízót, szerződésben rögzíti a törvényes munkakörülményeket, a munkaidőt és a jövedelmet, amelyet akkor is garantál, amennyiben a megbízó még nem fizetett. A projektvezető szerint könnyű fizikai munkakörökben van a legnagyobb hiány, de jelenleg is sok diákot keresnek gyakornoki munkákra pénzügyi, idegenforgalmi, műszaki, mérnöki, informatikai és adminisztratív területre vagy HR jellegű feladatokra.

A szakember úgy vélekedett: érdemes lehet a nyár vége után, akár a tanulmányokkal párhuzamosan, tanév közben is folytatni a munkát, hiszen elméleti ismeretei mellé a diák így gyakorlati tudást is szerezhet. Ráadásul egyre több cég keres motivált, nyelveket beszélő fiatalokat komoly, jól fizető munkakörök betöltésére, és az sem kizárt, hogy az egyetem befejezése után rögtön állást ajánlanak a jól teljesítő diákoknak.

Mózer Anett, a Fürge Diák régió-vezetője szerint a tanulók leginkább a nyolcórás műszakot kedvelik, általában heti három munkanapot vállalnak, de reggel nyolc óránál korábban nem szívesen kezdenek. Akik csak nyáron dolgoznak, általában zsebpénz-kiegészítés végett helyezkednek el, esetleg nyaralásra vagy fesztiválra gyűjtenek. Az év közben is dolgozó fiatalok viszont tanulmányaik finanszírozására, megélhetésük biztosítására vagy családjuk támogatására fordítják keresetüket. A diák munkavállalók minimálbére jelenleg bruttó 733 forint óránként. A felső határ változó: a Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél a legjobban kereső diák munkások éjszakai leltározást vállalnak bruttó 947 forintos órabérért vagy szoftverfejlesztő cégnél dolgoznak óránként bruttó 1214 forintért.

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, kivéve ha diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát - jelezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A diákmunka utáni személyi jövedelemadó (SZJA) mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a fiatal bruttó béréből. Ha munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor járulékot is kell fizetnie. A diákok szülői engedéllyel tizenhat éves kortól dolgozhatnak, de szünidőben tizenöt évesen is vállalhatnak munkát, ha általános, közép- vagy szakiskolába járnak, adóazonosító jelet a NAV-nál kell igényelni.

Magyar Hírlap
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter