kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Kiírnak szabadságot, ha azért nem tudunk bemenni, mert nincs elé íróasztal

Egy teljesen abszurd példával írnám le a helyzetünket, de ránk nézve ez a valóság. Hétfőtől-péntekig napi 8 órában dolgozik valaki. Előre tudott, hogy minden hónapban lesznek napok, amikor nem mehet be dolgozni. Mondjuk a következő hónapban az első héten kedd és csütörtök, két hétre rá egy szerdai nap lesz az. Nem mehet be, mert egy íróasztal van, ezeken a napokon egy másik ember lesz bent. Ketten nem lehetnek! Nyilvánvaló, hogy a havi kötelező munkaórája nem lesz meg. De, hogy meglegyen, ezekre a napokra "kérjen" szabadságot! Ha nem kér, és úgy adja le a következő havi szabadságigény tervet, akkor is kiírják neki a szabadságot. Az éves szabadsága 240 óra, de az éves szinten hiányzó órája 263..-..279. Próbálkozik, hogy hogy tudna legalább annyi napot meghagyni, hogy legalább egy nyári (tényleges) szabadságra valója maradjon, hiszen tudja, hogy ősztől decemberig is lesz még sok hiányzó órája, állandóan oszt, szoroz, számol, de hiába, mert a következő hónapban lehet, hogy megint nem fogadják el, hogy "nem kér" szabadságot, és amit addig számolt, az megint kútba esik. Időnként "szerencséje van", és (a másik áthelyezése, betegsége, szabadsága, stb miatt) mégis be tud menni dolgozni, akkor ott nyer egy kis "szabadságos nap spórolást", de egyébként (jóformán) tervezni sem tud. Hát, ez lenne a mi valós helyzetünk. A munkahelyünkön (állami tulajdonú cég) 6 fővel, úgynevezett nyújtott nappalos (készenléti jellegű) munkarendben dolgozunk. Egyik nap az egyik 3, másik nap a másik 3 ember 12 órázik, vagyis minden másnap vagyunk. Azt pedig, hogy a hiányzó órát ledolgozhassuk, a munkáltató nem engedi. Mivel egyszerre csak 3-an tudnak dolgozni, a másik 3 nem lehet bent a munkahelyen. Amikor tudunk is menni dolgozni ("szerencsénk van"), az azt jelenti, hogy két (de olykor három) egymást követő nap is 12 órát dolgozunk végig (nem könnyű napokat), utána egy szabadnap, aztán újra 12 vagy esetleg dupla-tripla 12 (ez is megesett!). És leginkább nem hárman dolgozunk, csak ketten-ketten. A "készenléti jelleg" csak a 12 órás beoszthatóság miatt kell, esetünkben sokszor enni, felállni is alig tudunk. Egyébként kilenc (a miénkkel azonos) munkahely van még rajtunk kívül az országban, mindenhol hétfőtől-péntekig 8 órában dolgoznak, illetve csúsztatva (de.- du.) 8 órában a két műszak. Vagyis átfedéssel, és ott is ott van egyszerre mindenki. Most a napokban kértük, javasoltuk mi is ezt, tegnapelőtt (a helyi vezetők) elutasították. Ezért szeretném a segítségét kérni, hogy jogosan érezzük-e(?), hogy ez a helyzet így nincs teljesen rendben. Néztük a munkatörvénykönyvet, kollektív szerződést, de jó lenne biztosan tudni, hogy megsért-e a munkáltató bármit is, vagy megsérti-e ezeket? Ha igen, mit lehet tenni? Van-e megoldás? Hová, kihez fordulhatunk?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Elképedve olvasom, amit leír. Elsőként is a napi munkaideje 8 óra, mely általános munkarendben, hétfőtől péntekig egyenlően osztható szét. Természetesen a munkáltatónak lehetősége van arra is, hogy a napi munkaidőt egyenlőtlenül ossza be, ehhez azonban munkaidő-keretet kell alkalmaznia. Ennek pedig szabályai vannak. Meg kell például hirdetnie azt, hogy mikor kezdődik, meddig tart azaz, mely időszakon belül osztja szét a munkaidejét. A munkáltató kötelezettsége tehát a munkaidő-beosztása. Erről ráadásul egy hétre előre és legalább egy hétre vonatkozóan tájékoztatni kell a munkavállalókat. A munkáltató napi szinten munkaidő-nyilvántartást is kell, hogy vezessen, amelynek a tényekkel összhangban kell lennie. Végezetül a munkaszerződésben szereplő munkabérét mindenképpen meg kell kapnia, akkor is, ha kevesebb munkaidőt dolgozott le, mint, amennyit a munkaszerződés szerint dolgoznia kellett volna.

Felteszem, hogy a munkáltató mérete okán nem működik helyben szakszervezet. Azt javasolom, hogy forduljon a Jogpontok Hálózathoz, akik akár meg is kereshetik levélben a munkáltatóját. A munkaügyi felügyelethez is fordulhat, mely jelenleg a kormányhivatal keretei között működik. Ott is ki tudják vizsgálni a panaszát.

Legyen ügyes!

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek