Kérdezz-felelek

Visszamentem dolgozni, amikor a gyermekem betöltötte a 2 évet, és egy évig az édesanyám gondozta otthon a fiamat. Nem kérvényezte a gyed-et, mivel rokkantsági ellátáson volt és kb. ugyanannyi pénzt kapott kézhez. Azonban később elvették tőle az 50%-ot és akkor tudta meg, hogy a rokkantsági nem számít bele a 40 év szolgálati időbe, de ha gyed-en lett volna, az igen. Én utólag tudok igazolást beszerezni, hogy mettől-meddig voltam gyeden és hogy mikor mentem vissza dolgozni, de az lenne a kérdésem, hogy a nyugdíjhivatalban el lehet-e valahogy számoltatni utólag ezt az 1 évet?

Édesanyám 27 éve közalkalmazottként dolgozik. Szeretne nyugdíjba vonulni és élni a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséggel. Szolgálati idejét NYUFI-val összeszámoltattuk (határozat van róla). 1973 januártól dolgozik, már meg van 40 év szolgálati ideje, de az előírt 32 év tényleges munkában töltött ideje 2017. Július 31-én lesz meg (ezt az információt a NYUFI-nál személyes ügyintézéskor adták, de erről nem adnak ki igazolást csak arról, hogy mennyit időt dolgozott eddig). Kérhető-e a NYUFI-tól valamilyen formában igazolás a szóban elhangzott információról, mert a munkaviszony megszüntetését ehhez kellene igazítani. Munkáltatójánál mikor és hogyan kell kezdeményeznie a munkaviszony megszüntetését, mert információnk szerint 2+6 hónap felmentési idő járna neki. Azaz visszafelé számolva a felmentési ideje 2016-ban megkezdődne, de a 8 hónap felmentési idő feléről valószínű nem mentesítik. Továbbá ebben az esetben 2017-re (felmentési időre) jár-e neki időarányosan szabadság? Ha igen azt a felmentési idő megkezdése előtt ki kell adnia a munkáltatónak?

Ha nem vagyok egyéni vállalkozó, de rendelkezem adószámmal, mint egyéb alkotói tevékenység, amit nagyon ritkán használok, 2-3 évente, akkor közfoglalkozotként, ha egyszer-kétszer egy évben van rá alkalom, állíthatok ki számlát, vagy ezt sem lehet?

Biztonsági őrként alkalmazták a fiamat. 4 munkanap után a cég úgy döntött nincs rá tovább szükség. A munkaruhát viszont le akarják vonni a béréből, aminek az összege közel megegyező a 4 napi fizetésével. Megjegyzem nyáron 40 fok melegben téli pulóvert is kapott, amit nem használt, és a 2 céglogóval ellátott pólóból is csak 1 volt használva. Jogos a levonás? Szerintem nem de erősítsen meg benne hogy kötelesek a ruhát visszavenni és a bérét kifizetni.

C2 besorolású rokkantsági ellátásban részesülőként lehetek-e másodállású vállalkozó, vagy csak főállású? Jelenleg alkalmazott vagyok, de csak heti 10 órára bejelentve. (úgy tudom, a másodállású vállalkozósághoz min. heti 36 óra munka szükséges, viszont kérdés, hogy ebben az esetben nem tekint-e el ettől a NAV ill. nem "tudják-e be" a megváltozott munkaképességet)

A férjemnek rokkantsági ellátást állapítottak meg. Abból vonhatnak-e le közműtartozást vagy hitelt?

Férjem jelenleg rehabilitációs ellátásban részesül 2016. augusztus 31-ig. Ezt követően lesz újabb felülvizsgálata. 5 és fél éve van hátra az öregségi nyugdíjig. Milyen ellátási formára számíthat? Kaphatja-e ismételten a rehabilitációs ellátást?

Rokkantsági ellátást kapok, de mellette közvetítést kérő személyként vagyok regisztrálva a munkaügyi központban. Most ajánlottak közmunkát napi 8 órában. Kérdésem: Dolgozhatok-e vagy nem közmunkában?

Több oldal átböngészése után se találtam választ a kérdésemre, bízom az Önök szakértelmében, hogy fognak tudni nekem segíteni; határozott idejű munkaszerződés esetén kell-e üzemorvosi vizsgálatra kötelezni a munkavállalót?

Szeretném megkérdezni, hogy az olyan munkahelyeken, ahol heti 7 napban van meghatározva a munkaidő (például a kereskedelemben szombat, vasárnap is nyitva) lehetséges-e az, hogy az ünnepnapokra teszik a heti pihenőnapot az egész dolgozói gárdának, így megspórolva azt hogy kiadjanak vagy kifizessenek egy plusz szabadnapot a héten. Azért fura nekem, mert ha egy bolt, ami minden nap nyitva van, mindenkit elküld ugyanazon a napon pihenőnapra, akkor az számomra nem 7 napos nyitvatartás. Egyik nemzetközi kereskedelmi cég rendre ezt teszi. Tavaly karácsonykor, 25.-én is mindenkit elküldtek szabadnapra, és most augusztus 20.-án is ezt teszik. Persze személy szerint csak egy boltról tudok ahol ezt megtették, de nyilvánvaló hogy nem a boltvezető találta ezt ki, hanem országosan ezt történt az összes kereskedelmi egységükben. Ez jogos? Illetve amennyiben nem, mit lehet tenni ilyenkor?

Gyed alatt közös megegyezéssel meg kívánnám szüntetni a munkaviszonyom jelenlegi cégemnél (mert részmunkaidőben nem akarnak foglalkoztatni és csak a törvény által előírt 1 hónapig napi 4 órába vennének vissza aztán elküldenének), mert kaptam egy másik álláslehetőséget. Megírtam a közös megegyezést melynek egy pontjánál azt kérik, hogy egészítsem ki, hogy a megegyezés a "Munkavállaló kérésére történt." Ezt törvényileg kérhetik? s én köteles vagyok ezt beleírni? Eddig sosem találkoztam még ilyennel. Vagy ha úgyis mindegy mert van másik állásom, aláírt szerződéssel, akkor nyugodtan írjam bele amit kérnek, engem nem érint hátrányosan?

Angliában egyéni vállalkozó vagyok 3 éve, ezzel együtt meg lesz a 40 év szolgálati időm. Igénybe vehetem-e a Nők 40 éves kedvezményes nyugdíját? Ha igen, legyenek kedvesek a vonatkozó törvény cikkelynek a számát is közölni, amire hivatkozni tudok.

Férfi kollégám aki 1955.októberben született szeretné tudni,hogy nyugdíjának összegét befolyásolja-e, ha most a napi 8 órás foglalkoztatást napi 6 órásra kéri módosítani. A rá irányadó nyugdíjkorhatár 64 év, ami 2019. októberben lesz.

Jelenleg mint biztonsági őr dolgozom, de nemsokára elérem a nyugdíjkorhatárt. Utána is szeretném folytatni a munkámat. Az érdekelne, hogyha kapom a nyugdíjat mellette még folytathatom-e a munkát?

53-as születésűként hamarosan nyugdíjas leszek. Dolgozhatok-e alkalmazottként vagy vállalkozóként? Akár a nyugdíj megtartásával, akár annak felfüggesztésével. Milyen szabályok vonatkoznak az ilyen esetekre?

Másfél évvel vagyok az öregségi nyugdíj és 5 hónapra a nők 40 év programhoz. Munkáltatóm közös megegyezéssel azonnali hatállyal felmondott. Ha nem írom alá, akkor elveszítettem volna a jogosultsági időmet. Az elszámolás értékét keveselltem, ezért reklamáltam. Azt válaszolták, hogy ilyenkor nincs felmondási idő (esetemben 9 év és 7 hónap után 30+20nap) és a törvényben a védett korra irányuló végkielégítést (esetemben 2+1 havi kereset) sem kötelesek adni. Kérdésem, hogy így van-e és ha a munkáltató élt az 55 év feletti munkavállaló után a csökkentett járulék befizetésével, amit azért kapott, hogy a munkavállalót munkába tartsa a nyugdíjba vonulásig, visszamenőleg nem köteles a különbözetet befizetni? Nem tettem semmi olyan dolgot, ami miatt felmondhatnának, egyszerűen a külföldi anyacég az új vezetéssel a régi dolgozókat küldi el, a munkaköröm se szűnt meg, már meg van az utódom.

2 éves kislányommal gyes-en vagyok, de szeretnék /kereskedelem/ munkába állni. Sajnos több dolog miatt elutasítást kapok, mivel a gyermekem még nincs 3 éves így kötve vagyok a túlóra tekintetében, szabadnapon nem vagyok behívható stb, Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a gyes a férjem nevére át lesz íratva, akkor is ezek a jogszabályok vonatkoznak rám, vagy akkor már ,,teljes" munkaerőnek számítok?

Jelenlegi munkahelyemen a szerződésem szerint 5-13 óráig szól a munkaidőm, de kaptam egy telefont, hogy helyettesíteni kell mennem egy másik munkahelyre, ahol 7-16 óráig kell lenni. Szóban elmondták 10 perc alatt, hogy mi a feladatom. Érdeklődnėk, tehet-e ilyet a munkáltató?

Érdeklődnék, hogy a férjemnek rokkantsági ellátást állapítottak meg és abból vonhatnak-e le közmű tartozást vagy hitelt?