kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

1200 milliárd forintos adócsökkentést tervez Gyurcsány

A miniszterelnök a - komoly hangvételű, egyes szám első személyben írodott - "Megegyezés Programjában" fejtette ki, milyen Magyarországot ajánl(ana) a kormány. A közpolitikai és közgazdasági összefüggéseket hosszasan magyarázó, a Népszabadság mai számában megjelent fizetett mellékletben három év alatt 1000-1200 milliárd forintos adó-, és járulékcsökkentési programot, 35 százalék körüli adókoncentrációt és az állami működésének racionális, ügyfélbarát kialakítását ajánlotta fel a kormányfő.

A Népszabadság mai számában, a Miniszterelnöki Hivatal és az MSZP által fizetett, hatoldalas írásában a kormányfő a következő évek kormányzati feladatainak, a társadalmi kultúra megújítása, az adótudatosság megteremtése, a gazdasági versenyképességet hátráltató magyar sajátosságok megváltoztatása és az ügyfélbarát állam kialakítása mellett érvel, miközben a sokak által várt adócsökkentést is megígéri, ám a nagy ívű, szerkezeti adóreformról nem ejt szót.

A legfontosabb, hogy a kormány elképzelései szerint a következő 3-4 évben évente 300 milliárd forinttal csökkennének az adó és járulékterhek, amely fedezete jelentős részben a gazdasági növekedés és a szürke- és feketegazdaság kifehérítése lenne, a kiadási oldal, és főleg a szociális kiadásokhoz érdemben nem nyúlna a kisebbségben kormányzó szocialista párt.


TehercsökkenésA jövő évi költségvetésben megteendő első lépésként az átlagjövedelem környékén keresők személyi jövedelemadója csökkenne: a ma 18 százalékos adókulcsot fizető sáv széle 1,7 millió forintról 2 millió forintra növekedne, a vállalkozások 4 százalékos különadója megszűnne (a társasági adókulcs 18 százalék lenne) és (egyelőre nem tudni, milyen okból) csak 2009. áprilistól nyúlna hozzá a kormány a járulékokhoz. 140 ezer forintos havi jövedelemhatárig a terhek 5 százalékponttal csökkennének (140 ezer forint felett maradna a 29 százalék), míg a hátrányos térségekben a korábban már beválni látszó Start-programok folytatásaként az újonnan létrehozott munkahelyek dolgozói után az első három évben 0 százalék lenne a járulék és csak a következő három évben érné el a mainál 10 százalékponttal alacsonyabb mértéket.

A pártelnök-kormányfő megfogalmazása szerint (a választási évnek számító évben) "2010-ben aztán az öt százalékpontos járulékcsökkentést megtoldhatnánk még kettővel, valamint két és fél millió forintra emelkedhetne az szja sávhatára." A változással a mai átlagkeresetek egész összege az alacsonyabb 18 százalékos adókulcs alá esne. Ugyan két év múlva a 750 ezer forint alatt keresők 0 százalékos kulccsal adóznának, így (ki nem mondva, de) megszűnne az adójóváírás sokak által kritizált intézménye. (A kedvezményes "magyar találmányokról", vagyis az ekhó-ról és az eva-ról nem esik szó a programban.)


A kiadások fontosakAz évi 300 milliárd forintra tehető tehercsökkentést nem az "angolszász modell"-ben megismert, gondoskodást nélkülöző állammal képzeli el Gyurcsány Ferenc. A adókulcsok leszállítását a becslések szerint 2000 milliárd forintnál is több, a fekete- és szürkegazdaság működése során be nem fizetett adókötelezettség behajtásából fedezné a kormányfő. A közlekedésben beválni látszó "zéró tolerancia" elvének gyakorlati alkalmazásával és a "adóigazgatás és -eljárás érdemi egyszerűsítésével" Gyurcsány elképzelései szerint befolyna 300 milliárd forint. A korábbi években megszokott, a (minisztériumoknál) befagyasztott kiadási tételek helyett egy adócsökkentési alapot hozna létre a kormány, amely ha a számok teljesülnek, a következő év adócsökkentésének a fedezetére lehetne fordítani.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek