Megjelent: 12 éve

1200 milliárd forintos adócsökkentést tervez Gyurcsány

A Népszabadság mai számában, a Miniszterelnöki Hivatal és az MSZP által fizetett, hatoldalas írásában a kormányfő a következő évek kormányzati feladatainak, a társadalmi kultúra megújítása, az adótudatosság megteremtése, a gazdasági versenyképességet hátráltató magyar sajátosságok megváltoztatása és az ügyfélbarát állam kialakítása mellett érvel, miközben a sokak által várt adócsökkentést is megígéri, ám a nagy ívű, szerkezeti adóreformról nem ejt szót.

A legfontosabb, hogy a kormány elképzelései szerint a következő 3-4 évben évente 300 milliárd forinttal csökkennének az adó és járulékterhek, amely fedezete jelentős részben a gazdasági növekedés és a szürke- és feketegazdaság kifehérítése lenne, a kiadási oldal, és főleg a szociális kiadásokhoz érdemben nem nyúlna a kisebbségben kormányzó szocialista párt.

Tehercsökkenés

A jövő évi költségvetésben megteendő első lépésként az átlagjövedelem környékén keresők személyi jövedelemadója csökkenne: a ma 18 százalékos adókulcsot fizető sáv széle 1,7 millió forintról 2 millió forintra növekedne, a vállalkozások 4 százalékos különadója megszűnne (a társasági adókulcs 18 százalék lenne) és (egyelőre nem tudni, milyen okból) csak 2009. áprilistól nyúlna hozzá a kormány a járulékokhoz. 140 ezer forintos havi jövedelemhatárig a terhek 5 százalékponttal csökkennének (140 ezer forint felett maradna a 29 százalék), míg a hátrányos térségekben a korábban már beválni látszó Start-programok folytatásaként az újonnan létrehozott munkahelyek dolgozói után az első három évben 0 százalék lenne a járulék és csak a következő három évben érné el a mainál 10 százalékponttal alacsonyabb mértéket.

A pártelnök-kormányfő megfogalmazása szerint (a választási évnek számító évben) "2010-ben aztán az öt százalékpontos járulékcsökkentést megtoldhatnánk még kettővel, valamint két és fél millió forintra emelkedhetne az szja sávhatára." A változással a mai átlagkeresetek egész összege az alacsonyabb 18 százalékos adókulcs alá esne. Ugyan két év múlva a 750 ezer forint alatt keresők 0 százalékos kulccsal adóznának, így (ki nem mondva, de) megszűnne az adójóváírás sokak által kritizált intézménye. (A kedvezményes "magyar találmányokról", vagyis az ekhó-ról és az eva-ról nem esik szó a programban.)

A kiadások fontosak

Az évi 300 milliárd forintra tehető tehercsökkentést nem az "angolszász modell"-ben megismert, gondoskodást nélkülöző állammal képzeli el Gyurcsány Ferenc. A adókulcsok leszállítását a becslések szerint 2000 milliárd forintnál is több, a fekete- és szürkegazdaság működése során be nem fizetett adókötelezettség behajtásából fedezné a kormányfő. A közlekedésben beválni látszó "zéró tolerancia" elvének gyakorlati alkalmazásával és a "adóigazgatás és -eljárás érdemi egyszerűsítésével" Gyurcsány elképzelései szerint befolyna 300 milliárd forint. A korábbi években megszokott, a (minisztériumoknál) befagyasztott kiadási tételek helyett egy adócsökkentési alapot hozna létre a kormány, amely ha a számok teljesülnek, a következő év adócsökkentésének a fedezetére lehetne fordítani.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk