Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

13 ezer finn ápoló mond fel

Ha nem emelik meg 24 százalékkal a nővérek bérét, akkor november 19-én egyszerre 13 ezer ápoló nyújtja be a felmondását Finnországban, amely a szakminisztérium szerint emberéleteket is veszélyeztet - értesült a Világgazdaság.

Az egészségügyi szakszervezet sztrájkokkal is igyekszik nyomatékot adni követelésének, bár a törvény szerint a nővéreknek munkabeszüntetés idején is betegellátási kötelezettségük van.

A tervezett tömeges felmondás a szakminisztérium szerint emberéletek veszélyeztetését jelenti. Alkalmi munkások toborzásával készülnek a kórházak november 19-re.

Mostanában rájár a rúd Finnországra, ugyanis évtizedek óta nem látott mértékű sztrájkhullám söpör végig az országon. Munkabeszüntetést tartottak többek között a Wärtsilä gépipari konglomerátum, a Stora Enso papírgyár, az Aker Yard hajógyár és több fémipari csoport munkásai.

Sztrájkkal fenyegetnek november 15-től a TeliaSonera és az Elisa távközlési szolgáltatók alkalmazottai, továbbá a Nokia mobiltelefon-gyártó dolgozóinak egy része is munkabeszüntetést tervez.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter