Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

15 ezer háztartási alkalmazott van hazánkban hivatalosan

Minden eddiginél több, csaknem tizenötezer bébiszittert, takarítónőt, kertészt, szakácsot foglalkoztattak tavaly Magyarországon. Ennél is többen lehetnek a valóságban, a Nemzeti Adóhivatal ugyanis csak a regisztrált háztartási alkalmazottakról tudott információt adni a Magyar Időknek.

Aki háztartási alkalmazottat foglalkoztat, annak havonta, vagy munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie az adóhatóságnál, és havonta ezer forint regisztrációs díjat kell fizetnie.

A regisztrációs kötelezettség 2010 óta él, akkor az ezret sem érte el a legálisan foglalkoztatott háztartási alkalmazottak száma. Ám 2012-ről 2013-ra megkétszereződött, és csaknem elérte a 14 ezer főt, majd némi megtorpanás következett, de tavaly már majdnem 15 ezerre emelkedett - írja a lap.

A NAV a következő tevékenységeket ismeri el háztartási munkaként: lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekfelügyelet, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Akik ilyen tevékenységből élnek, azoknak a jövedelme adórendszeren kívüli keresetnek számít, így ez után nem kell adót fizetniük.

Magyar Idők
Follow hrportal_hu on Twitter