Megjelent: 6 hónapja

20 éve nem volt ilyen kevés főállású pedagógus

2016 óta folyamatosan csökken a főállású pedagógusok száma az országban. Egy tanárra jelenleg átlagosan 9,7 diák jut.

images

images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss oktatási adatai szerint tovább csökkent a főállású pedagógusok száma - számolt be róla a Népszava. A kimutatás szerint 146,7 ezren dogloznak főállásban a köznevelésben és a szakképzésben, ez a szám 3 ezerrel kevesebb a tavalyinál. A statisztika arra is rámutat, hogy 20 éve nem volt ilyen kevés a főállású pedagógus.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint nem meglepőek az adatok, 2016 óta ugyanis folyamatosan csökken a főállású pedagógusok száma. Szerinte ennek az az oka, hogy a tankerületi központok és a szakképzési centrumok nem vesznek fel új tanárokat a nyugdíjba vonulók helyére, és ahelyett, hogy meghirdetnék a megüresedett álláshelyeket, a tantestület többi tagja közt osztják szét a feladatokat.

A nappali rendszerű általános iskolai oktatásban 725,8 ezer, a középfokú iskolák nappali rendszerű oktatásában pedig 398,3 ezer diák vesz részt, a KSH szerint egy tanárra átlagosan 9,7 diák jut.
Ez a szám alacsonynak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy Magyarországon számos olyan feladat - mint például a napköziztetés, ebédeltetés, felzárkóztatás - is a pedagógusok munkakörébe tartozik, amelyek más országokban nem a főállású tanárok feladata” - mondta a lapnak Gosztonyi Gábor.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

A júliustól életbe lépő törvény célja, a vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelése. Teljes cikk

Ingyen vehetnek részt a Múzeumok Éjszakáján az egészségügyi és a szociális dolgozók

A kedvezmény a két ágazat közel 200 ezer érintett szakdolgozóját érinti. Teljes cikk

Megtöbbszöröződött a vendéglátó szektorban feladott álláshirdetések száma

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke szerint több lépcsőben indul majd újra a vendéglátó szakma. Teljes cikk