Megjelent: 6 éve

22000 forintnyi minimálbérért tüntetnek

Az ENSZ kiáll a bangladesi dolgozók követelése mellett - akik a ruhaiparban havi 100 dollár (mintegy 22000 forint) minimálbért követelnek - írja az asiaport.hu.

22 milliárd dolláros termelésével a ruhaipar Banglades legfontosabb export szektora. A kivitel 80 százaléka innen kerül ki. A bérek rém alacsonyak, a munkafeltételek szörnyűek: tavasszal egy gyár összeomlott és 1130 munkás halt meg.

Hónapokig tartó tüntetéssorozat után most a munkaadók 77 százalékos munkabéremelést terveznek, de ez is elmarad a szakszervezetek követelésétől. Az ILO, az ENSZ munkaügyi szervezete is komolyabb bérnövekedést tart célszerűnek. A jelentés rámutat arra, hogy Kínában, Vietnamban vagy Kambodzsában is többet keresnek a ruhaiparban mint Bangladesben. A megemelt munkabér havi 68 dollár (15 000 forint), ezért napi 10-12 órát kell dolgozni fullasztó melegben. A munkaadók arra hivatkoznak: ha emelik a béreket, akkor csökken a bangladesi export hatékonysága, ami pedig a munkahelyeket veszélyezteti.

www.asiaport.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter